6.7.13

Νέα συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας - Στο τραπέζι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση



Ethnos.gr 
    Με τον χρόνο να μετράει πλέον αντίστροφα μέχρι την σύνοδο του Eurogroup την Δευτέρα και με τον επίτροπο Ολι Ρεν να μιλάει πλέον ανοιχτά για το ενδεχόμενο καταβολής της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ σε υποδόσεις, ανάλογα με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας έχει από τις 5 περίπου το απόγευμα νέα συνάντηση με το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας.
    Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, επαναφέρει η κυβέρνηση στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
    Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «παλεύουμε να μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό και μετά να εξασφαλιστεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων».
    Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η κυβέρνηση, παράλληλα, απορρίπτει κατηγορηματικά την επιβολή εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ -παρότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση- όπως και τη μείωση των συντάξεων των απόστρατων-οι συντάξεις των τελευταίων καταβάλλονται ακόμη με βάση το παλαιό μισθολόγιο, επιφέροντας κόστος 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.
      (   http://www.onalert.gr/         Ο απόστρατος Οικονομικός αξιωματικός του ΠΝ Πάνος Ασπροδίνης εξηγεί όπως πάντα απλά αλλά εύστοχα τα πραγματικά γεγονότα:
    “Για ακόμη μία φορά, βάζουν στο στόχαστρο τους στρατιωτικούς, για δήθεν δημοσιονομικό κενό 200 εκατομμυρίων, το οποίο οφείλεται στο ότι 
δήθεν οι συντάξεις των αποστράτων στρατιωτικών συνεχίζουν να υπολογίζονται με το «παλιό μισθολόγιο
».
Συνοπτικά, σας ενημερώνω ότι: 
             Το μισθολόγιο των στρατιωτικών έχει μειωθεί μέχρι σήμερα 3 φορές, με πρόσφατη αυτήν του Ν. 4093/12 και συνολικές μειώσεις της τάξης του 45%, για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς
             Οι στρατιωτικές συντάξεις, οι οποίες υπολογίζονται επί των ποσών του ως άνω μισθολογίου, πέραν τις εξ αυτού μειώσεις, έχουν υποστεί ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ και όλες τις μειώσεις που υπέστησαν οι λοιπές συντάξεις, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση να αναρριχάται στο 60%! 
            Οι στρατιωτικές συντάξεις σήμερα, στα ίδια συντάξιμα χρόνια, είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες πολιτικές (Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα), ακόμη και από αυτές συνταξιούχων αποφοίτων Δημοτικού ή τριταξίου Γυμνασίου! 
            Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι πραγματικές εξοικονομήσεις κονδυλίων, από τις μειώσεις των στρατιωτικών συντάξεωνπου προέρχονται ΜΟΝΟ από τις μειώσεις του μισθολογίου των στρατιωτικών του Ν.4093/12, έχουν υπερκαλύψει τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου για το έτος 2013, καλύπτοντας μάλιστα προκαταβολικά από το 2013 και τις απαιτήσεις των ετών 2014 και 2015, οποίες σημειωτέον προβλέφθηκαν ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ! )
    Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε συζητήσεις που είχαν νωρίτερα με δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση της τρόικας με τον κ.Στουρνάρα και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, εμφανίστηκαν λίγο πιο αισιόδοξοι ως προς την προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης μέχρι την Κυριακή.
    Τα ζητήματα που μένουν ανοιχτά έχουν περιοριστεί, ενώ το «αγκάθι» της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται ότι βγαίνει προς το παρόν από τη μέση, εφόσον γίνει τελικώς αποδεκτό το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ένταξη της Δημοτικής Αστυνομίας στη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας.
    Στη συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη παίρνει μέρος και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε: «Ελπίζω να κλείσουμε σήμερα».
    Μέχρι στιγμής, και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία για τις μετατάξεις 5.000 εκπαιδευτικών και 3.500 δημοτικών αστυνόμων, οι οποίοι σχεδιάζεται να μετακινηθούν άμεσα στην ΕΛ.ΑΣ και να αναλάβουν καθήκοντα ανάλογα αυτών που είχαν στο πρότερο εργασιακό τους καθεστώς, δηλαδή το κυνήγι του παρεμπορίου, διαχείριση εγγράφων, κλήσεις κλπ. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει απευθείας μετακίνησή τους.
    Η συζήτηση γίνεται ακόμη για 2.000 εκπαιδευτικούς από ειδικότητες με πλεονάζον προσωπικό, ως επί το πλείστον γυμναστές και καθηγητές πληροφορικής, καθώς και άλλους 2.500 εργαζομένους από την κεντρική κυβέρνηση.
    Από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκφραζόταν το πρωί της Παρασκευής και μετά τη συνάντηση με την τρόικα η αισιοδοξία ότι έως το απόγευμα θα έχει υπάρξει συμφωνία και θα αρχίσει η σύνταξη του κειμένου αυτής.