3.7.13

Ν.Ζήγρας: Απειλούν τη ζωή της οικογένειας μου



Για απειλές κατά της ζωής των παιδιών του και της πρώην συζύγου του προκειμένου να αλλάξει τα όσα έως τώρα έχει καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για τις χρυσές μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, έκανε λόγο μέσω του συνηγόρου του, ο εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας.

Την ίδια ώρα έντονη ήταν η αντιπαράθεση των δύο ανδρών στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου συνεχίζεται η δίκη για τα περιουσιακά του Ακη Τσοχατζόπουλου. 


Ο Νίκος Ζήγρας για άλλη μια φορά κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι προσπάθησε να τον «εκμεταλλευτεί» και να του «φορτώσει» τις δικές του ευθύνες. Η αφορμή ήταν η ανάγνωση ενός εγγράφου που βρέθηκε στο γραφείο κ. Τσοχατζόπουλου και το οποίο περιελάμβανε εξηγήσεις του Ν. Ζήγρα για την υπόθεση με χειρόγραφες σημειώσεις και διορθώσεις.

Α.Τσοχατζόπουλος: Είναι ένα έγγραφο που βρέθηκε στο γραφείο μου. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με πολλούς ανθρώπους. Είναι προσωπικό δεδομένο και ζητώ να μην απασχολήσει άλλο. Αυτό είναι ένα πόνημα ιδιωτικό.

Εισαγγελέας: Οι χειρόγραφες σημειώσεις είναι δικές σας;

Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν ξέρω. Δεν το έχω δει.

Στ.Γκαρίπης (συν. Ν. Ζήγρα): Να θυμίσουμε στο δικαστήριο ότι ο Ζήγρας ουδέποτε κατέθεσε υπόμνημα. Είναι ένα κείμενο που του έδωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος για να το υποβάλει

Α.Τσοχατζόπουλος: Ποιος το έδωσε; Εγώ; Αυτό αποκλείεται. Δεν μπορεί να αναφέρεται σε εμένα ο κύριος.

Πρόεδρος: Δώστε μας τις δικές σας εξηγήσεις ή ακούστε τις άλλες.

Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν έχω να πω τίποτα με τον κ. Ζήγρα. Με το δικηγόρο του μιλάω.

Στ.Γκαρίπης: Προκύπτουν στοιχεία που αφορούν τον εντολέα μου, διεύθυνση, θέματα υγείας κλπ.

Ν.Ζήγρας: ο κ. Τσοχατζόπουλος μαζί με νομικό του σύμβουλο όταν ξέσπασε αυτή η υπόθεση με κάλεσε με το δικηγόρο του που δεν θέλω να πω το όνομα του και μου έδωσε το κείμενο να το χρησιμοποιήσω ως απολογία αν και όποτε κληθώ. Το διάβασα και το έσκισα γιατί δεν ήθελα να ασχοληθώ με τις βλακείες που γράφει.

Πρόεδρος: Αυτά όμως είναι και η απολογία σας. Πολλά σημεία συμπίπτουν. Εδώ είναι το θέμα.

Ν. Ζήγρας: Η απολογία μου είναι όσα είπα στον ανακριτή στη συνέχεια. Καταγγέλλω τον κύριο Τσοχατζόπουλο ως φυσικό και ηθικό αυτουργό της οργάνωσης που με χρησιμοποίησε και με εκμεταλλεύτηκε. Να έρθει να τα πει εδώ μπροστά ο ίδιος κι αν θέλετε λέω και το όνομα του δικηγόρου. Άντε μπράβο τώρα.

Στ.Γκαρίπης: προκύπτει όλη η προσπάθεια διαχείρισης μιας νομιμότητας. Για να ετοιμάσεις την αντίκρουση πρέπει να τα γνωρίζεις όλα. Αυτό είναι το σχέδιο κάποιου να δημιουργήσει μάρτυρες και να αποδώσει τις ευθύνες σε άλλους ακόμα και με υποτιθέμενες ερωτήσεις εισαγγελέα ή ανακριτή. Είναι τυχαίο ότι υπάρχουν κενά στα ονόματα; Θα έβρισκαν προφανώς κάποιους πεθαμένους. Φαίνεται η ξεκάθαρη προσπάθεια να φορτωθούν τα πάντα στον κ. Ζήγρα και να καλυφθούν τα ίχνη. Προκειμένου να φτιάξεις αυτό το κείμενο σημαίνει ότι τα γνώριζες όλα αν όχι τα σχεδίασες.

Νωρίτερα το δικαστήριο είχε απορρίψει την ένσταση του Άκη Τσοχατζόπουλου να μην αναγνωστούν οι χειρόγραφες σημειώσεις και τα ημερολόγια που είχαν κατασχεθεί από τις αρχές ενώ δέχτηκε να μην αναγνωστούν έγγραφα που είχαν κλαπεί από το γραφείο του. 

Πρόεδρος: Αυτά που ενδιαφέρουν το δικαστήριο δεν είναι καθόλου προσωπική ή οικογενειακή ζωή. Τα προσωπικά ημερολόγια και οι ατζέντες δεν έχουν πειραχτεί. Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό. Είναι καθαρά.

Γ. Παγορόπουλος: Επιθυμούμε να θεωρηθούν αναγνωσμένα και να μην αναγνωστούν στο δικαστήριο. Είναι επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Εισαγγελέας: Το θέμα είναι η προστασία των κατηγορούμενων. Εμείς θα τα αξιοποιήσουμε στις αγορεύσεις μας.

Γ. Παγορόπουλος: Γιατί να ακουστούν πράγματα μόνο για κουτσομπολιό;

Συνήγοροι Δημοσίου: Υπάρχει και η αρχή δημοσιότητας των συνεδριάσεων σε βάρος της οποίας υψώνονται προσκόμματα. Θα πρέπει να μας πουν οι συνήγοροι υπεράσπισης γιατί.

Α. Τσοχατζόπουλος: Ένα τμήμα τους είναι έγγραφα που αφορούν προσωπικά δεδομένα αντιστέκομαι και αρνούμαι να χρησιμοποιηθούν ως υλικό επικοινωνίας και κοινοποίησης στην κοινή γνώμη. Είναι έγγραφα προσωπικά. Επειδή γνωρίζουμε όλοι για ποια έγγραφα μιλάμε

Πρόεδρος: Ξέρετε εσείς ποια έγγραφα έχουμε; Δεν πρέπει να τα φοβάστε

Α. Τσοχατζόπουλος: Το έχουμε ζήσει αυτό το θέατρο. Να το ξαναζήσουμε; Περιμένουν οι δημοσιογράφοι.

Γ. Παγορόπουλος: Ενας πολιτικός που έχει γράψει τα πάντα στα 40 χρόνια της σταδιοδρομίας του βρίσκεται εκτεθειμένος. Πως θα μπορέσουν οι εισαγγελείς να ξεχωρίσουν έγγραφα για να στηρίξουν την κατηγορία; Το αρχείο είναι προσωπικό και δεν πρέπει να γίνει για δεύτερη φορά βορρά στα χέρια του τύπου.

Την έντονη αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και της κόρης του Αρετής προκάλεσαν όμως και οι δεσμεύσεις των περιουσιακών τους στοιχείων στις οποίες προχώρησαν οι δικαστικές αρχές.

Α. Τσοχατζόπουλος: Μπαμ και κατω δεσμεύουν τα πάντα και δεν μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι...

Εισαγγελέας Αδηλίνη: Οι νόμιμες διαδικασίες...

Α. Τσοχατζόπουλος: Και αυτές έχουν συνέπειες και κάποιοι τις πληρώνουν...

Αρετή Τσοχατζοπούλου: Δεν έχω λεφτά και δανείζομαι για να ζήσω τα παιδιά μου

Εισαγγελέας: Αυτές είναι οι νόμιμες διαδικασίες

Αρετη Τσοχατζοπούλου: Αν ήμουν δημόσιος υπάλληλος...

Πρόεδρος: Αν ήσασταν, με τέτοιες περικοπές τί θα κάνατε δηλαδή;

Εν τω μεταξύ ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εξέδωσαν οι αρχές σε βάρος του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιου του Μιχάλη για την εμπλοκή τους στη διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος που συνδέεται με την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων. 

Πατέρας και γιος είναι πλέον καταζητούμενοι λόγω του ότι αρνήθηκαν να εμφανιστούν στους ανακριτές από τους οποίους είχαν κληθεί για να απολογηθούν. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη έχει κατονομαστεί από τον εξάδελφο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκο Ζήγρα ως κεντρικό πρόσωπο στη διακίνηση του «μαύρου» πολιτικού χρήματος αφού φέρεται να μετέφερε μέσα σε βαλίτσες μεγάλα χρηματικά ποσά στον προφυλακισμένο πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας. Σε λογαριασμό, επίσης του Μιχάλη Μιχαηλίδη εντοπίστηκε έμβασμα το 2001 ύψους περίπου 10 εκ. ελβετικών φράγκων προερχόμενο από τον Αλ Ζαγιάντ Φουάντ ήδη καταζητούμενο για την υπόθεση των ΤΟR M1.

Και οι δύο πάντως μέσω της συνηγόρου τους κ. Ελίζας Βόζενμπεργκ δηλώνουν αθώοι και τονίζουν πως θα ασκήσουν όλα τα δικαιώματα που τους παρέχει η ελληνική και η κυπριακή νομοθεσία. 


real