18.7.13

ΚΥΠΡΟΣ: Φορολογική αμνηστία για επαναπατριζόμενα κεφάλαια

Την παραχώρηση φορολογικής αμνήστευσης σε όσους επαναπατρίσουν κεφάλαια μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως απεκάλυψε νωρίτερα το Sigmalive.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι πρόκειται για μια ενέργεια που θα αποτελέσει κίνητρο για επαναπατρισμό των εν λόγω κεφαλαίων.


Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι «για σκοπούς προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και ενίσχυσης της ρευστότητας, λόγω των έκτακτων αναγκών στην οικονομία το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την παραχώρηση φορολογικής αμνήστευσης σε όσους επαναπατρίσουν κεφάλαια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2013. Η φορολογική αμνήστευση δεν θα είναι καθολικής ισχύος, διότι η Κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα φοροδιαφυγής, και θα παραχωρείται :
  • για σκοπούς άμεσης και μετρήσιμης επένδυσης,
  • για εξόφληση υποχρεώσεων προς τα τραπεζικά ιδρύματα ή προς το κράτος
  • για μακροχρόνιες καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα (με διάρκεια πέντε χρόνων κατάθεσης)
  •  για αγορά κρατικών ομολόγων.
Σε όσους παραχωρείται φορολογική αμνήστευση θα απαλλάσσονται της καταβολής φόρου εισοδήματος.
Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών και τα αρμόδια Τμήματα, όπως είναι το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, να ετοιμάσουν  σχετικό νομοσχέδιο και να το παρουσιάσουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, ει δυνατόν το επόμενο δεκαπενθήμερο».
Ερωτηθείς ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για τη φορολογική αμνήστευση με ειδική ευαισθησία σε θέματα φοροδιαφυγής και για αυτό σε συνεννόηση με το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων θα επιταχυνθούν διαδικασίες που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής». Πρόσθεσε ότι «πάρα πολλές χώρες που βρέθηκαν σε οικονομική κρίση αξιοποίησαν αυτό το μέτρο (αμνήστευση), βέβαια, πάντοτε στο πλαίσιο κάποιων κριτηρίων που δεν δημιουργούν την αίσθηση ότι ο καθένας μπορεί να είναι αλώβητος σε τέτοιες περιπτώσεις και να αισθανθεί ότι μπορεί να μην πληρώνει τους φόρους του διότι θα υπάρχει φορολογική αμνηστία. Το ότι διαμορφώθηκαν συγκεκριμένα κριτήρια αποδεικνύει πάρα πολύ σωστά και συγκεκριμένα ότι η Κυβέρνηση διαπνέεται από τη φιλοσοφία ‘ναι στη φορολογική αμνήστευση για συγκεκριμένους λόγους και στον επαναπατρισμό κεφαλαίων διότι βρισκόμαστε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση και χρειαζόμαστε ρευστότητα, αλλά την ίδια ώρα η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι εξίσου σημαντικός στόχος και προσπάθεια της Κυβέρνησης».
Κληθείς να πει αν έχουν γίνει υπολογισμοί για το ποσό κεφαλαίων που θα επαναπατριστεί, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ετοιμάζεται μια μελέτη, ωστόσο, «δεν έχει προϋπολογιστεί το ποσό μέχρι τώρα. Θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες,  αναμένουμε τη νομοθεσία από το Υπουργείο Οικονομικών και θα διαφανεί».
Ο κ. Στυλιανίδης είπε επίσης ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει σχέση με την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που διέρχεται ο τόπος.
sigmalive