25.7.13

ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΤΡΑΓΩΔΊΑ ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΑΣ Από θαύμα σώθηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ

Κυριολεκτικά από θαύμα σώθηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες σε ελικόπτερο UH-1H  το οποίο εκτέλεσε βαριά προσγείωση στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας.
Το ατύχημα έγινε στις 18:00, και η παρουσία του Α/ΓΕΣ εκεί ήταν στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης της Στρατιωτικής Ηγεσίας σε Μονάδες της Περιοχής Ευθύνης της 1ης Στρατιάς. Πιο συγκεκριμένα και κατά τη διάκρεια απογείωσης του ελικοπτέρου από το ελικοδρόμιο του Στρατοπέδου στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, το UH-1H παρουσίασε απώλεια ισχύος στον κινητήρα με αποτέλεσμα οι δύο χειριστές να αναγκαστούν να εκτελέσουν αμέσως αναγκαστική προσγείωση σε παρακείμενο χώρο του ελικοδρομίου.

Κατά τη διάρκεια της βαριάς όμως προσγείωσης το ελικόπτερο προξένησε σοβαρές ζημιές σε δύο τουλάχιστον σταθμευμένα αυτοκίνητα.
Όλοι οι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου είναι καλά στην υγεία τους.
Σημειώνεται ότι η απώλεια ισχύος του κινητήρα κατά την φάση της απογείωσης όπου είναι το πλέον κρίσιμο σημείο της πτήσης καθώς απαιτείται το 101% της ισχύος είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση και δεν είναι λίγες οι φορές που παρόμοια συμβάντα έχουν καταλήξει σε θανατηφόρα δυστυχήματα.
Τα ελικόπτερα UH-1H της ΑΣ είναι από τα πλέον πεπαλαιωμένα αεροπορικά μέσα που υπηρετούν στις ΕΔ, αν όχι τα παλαιότερα  – χρονολογούνται από εποχής Βιετνάμ- και η κατάστασή τους όπως είναι εύλογο είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και το υψόμετρο που επιχειρεί το ελικόπτερο μεγάλο (συνθήκες hot-and-high), ο κινητήρας του ελικοπτέρου ένας στροβιλοαξονικός  Lycoming T53-L-11 των 1100 είναι εντελώς ανεπαρκής αλλά και παλιός για να προσφέρει την απαιτούμενη ασφάλεια.
Τμήμα ειδήσεων Defencenet.gr