11.7.13

Νέος αρχηγός στο ΡΚΚ

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟ
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο συμμετέχει σε μια ειρηνευτική διαδικασία με την Τουρκία, διόρισε τον Τζεμίλ Μπαγίκ, ο οποίος θεωρείται "γεράκι" από την Άγκυρα, επικεφαλής του πολιτικού σκέλους του, μετέδωσε σήμερα το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat. Ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ένα παλιό στέλεχος της οργάνωσης, αντικαθιστά τον Μουράτ Καραγιλάν, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής.


Η Άγκυρα και το PKK έχουν ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία, η οποία οδήγησε το Μάιο στην έναρξη της αποχώρησης των κούρδων μαχητών προς το βόρειο Ιράκ, αλλά η αποχώρηση αυτή απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσφατα πως μόνο το 20% των περίπου 2.000 ενόπλων ανδρών και γυναικών του PKK έχουν εγκαταλείψει το τουρκικό έδαφος.
Η αποχώρηση αποτελεί την πρώτη φάση της διαδικασίας. Μόλις τελειώσει, πιθανόν το φθινόπωρο, η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει τα δικαιώματα της κουρδικής κοινότητας με μια σειρά μεταρρυθμίσεων.
Σε μια ανακοίνωσή του, το PKK ανανέωσε την προσήλωσή του στην ειρηνευτική διαδικασία "παρά την δυσμενή στάση της (ισλαμοσυντηρητικής τουρκικής) κυβέρνησης".
Η σύγκρουση ανάμεσα στο PKK και τις τουρκικές δυνάμεις έχει στοιχίσει από το 1984 τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την Άγκυρα.
Η αλλαγή αυτή στην ηγεσία του PKK δεν έχει εξηγηθεί, αλλά σύμφωνα με παρατηρητές τους οποίους επικαλείται ο τουρκικός Τύπος, ο Καραγιλάν θα είναι ο κύριος ηγέτης του στρατιωτικού σκέλους του PKK, αρχηγός του οποίου παραμένει ο ιδρυτής του, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος είναι φυλακισμένος από το 1999 και εκτίει ποινή ισοβίων στη βορειοδυτική Τουρκία.
Οι τουρκικές αρχές διαπραγματεύονται με τον Οτσαλάν μια ειρηνική διευθέτηση της κουρδικής σύγκρουσης.
Tμήμα ειδήσεων defencnet.gr