30.7.13

Κοινή γραμμή πλεύσης Ελλάδας και Ιταλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης



Efenpress: Η κοινή γραμμή "πλεύσεως" αυτή, για να έχει θετικό αποτέλεσμα για τις δύο χώρες και για όσες άλλες χώρες του νότου ακολουθήσουν, θα πρέπει να μην είναι πλεύσις σε ..."γραμμή παραγωγής" πίσω από τη "ναυαρχίδα" της Γερμανίας και των συντρόφων της, αλλά πλεύσις σε πορεία σύγκρουσης, με αντικειμενικό σκοπό την εκδίωξη από την ΕΕ των εκμεταλλευτών ή τη διάλυσή της, εάν η εκδίωξη αυτή δεν είναι εφικτή.

Κοινή γραμμή πλεύσης έχουν Ελλάδα και Ιταλία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Ενρίκο Λέτα, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας. Οι δύο πρωθυπουργοί τάχθηκαν υπέρ του συνδυασμού των μεταρρυθμίσεων με την ανάπτυξη. 


Ο Ενρίκο Λέτα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και τόνισε ότι η Ιταλία θα είναι στο πλευρό της χώρας μας στην προσπάθειά της αυτή.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι από τους σημαντικότερους στόχους της χώρας, καθώς από αυτό εξαρτάται η ανάπτυξη.

Επιπλέον, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για ενεργειακά θέματα, με τον αγωγό TAP να βρίσκεται στο επίκεντρο. Όπως έγινε γνωστό, ο Ενρίκο Λέτα θα επισκεφθεί στις 11 Αυγούστου το Μπακού, προκειμένου να συζητήσει με τους Αζέρους για την έναρξη του έργου.

Παράλληλα, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας συζήτησαν την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την προεδρία της ΕΕ, την οποία το επόμενο εξάμηνο αναλαμβάνει η Ελλάδα και το μεθεπόμενο η Ιταλία.

Μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου, ακολουθεί γεύμα εργασίας, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλου, και εν συνεχεία ο ιταλός πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Εν τω μεταξύ, το πολύνεκρο δυστύχημα στην Ιταλία έφερε ανατροπές στο πρόγραμμα του Ενρίκο Λέτα, καθώς σε ένδειξη πένθους δεν επισκέφθηκε την Ακρόπολη.

agelioforos