22.7.13

Κόκκινος συναγερμός στον τουρκικό στρατό, στα σύνορα με Συρία.


του Σάββα Καλεντερίδη

Ο τουρκικός στρατός έδωσε εντολή καταμέτρησης και αναπλήρωσης ελλειμμάτων στα πυρομαχικά των μονάδων που η περιοχή ευθύνης τους είναι... στα σύνορα με τη Συρία, μετά την γενίκευση των συγκρούσεων μεταξύ των Δυνάμεων Άμυνας του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) και των ισλαμιστών τρομοκρατών της Ελ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα που δρα στη Συρία.
Οι συγκρούσεις επικεντρώνονται σε μια περιοχή που επεκτείνεται κατά μήκος των συνόρων, σε έκταση 100 χλμ, μεταξύ των πόλεων Σερεκάνιγε και Til Ebiyad.






Μετά τις επιτυχίες των ανδρών των Δυνάμεων Άμυνας του PYD, η Αλ Νούσρα προχώρησε σε ανασύνταξη και συγκέντρωση των δυνάμεών της στην προαναφερόμενη περιοχή, που τώρα ελέγχεται από τους Κούρδους, προκαλώντας σοβαρότατο προβληματισμό στην Άγκυρα.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κουρδικές πηγές, εκατοντάδες τρομοκράτες προστρέχουν στις τάξεις της Αλ Νούσρα-Άλ Κάιντα, και περνούν τα σύνορα προερχόμενοι από την Τουρκία, όπου εκπαιδεύονται και βρίσκουν καταφύγιο, όταν τους κατατροπώνουν οι δυνάμεις των Κούρδων.
Οι τρομοκράτες της Αλ Νούσρα-Άλ Κάιντα έχουν σημάνει επιστράτευση και επιτίθενται με βαριά όπλα, όλμους, πυροβολικό και τεθωρακισμένα εναντίον των θέσεων των Κούρδων, για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή επ' ωφελεία της Άγκυρας, η οποία θεωρεί σοβαρή απειλή τον έλεγχο της περιοχής των συνόρων από ένοπλες ομάδες Κούρδων που στην ουσία ανήκουν στο ΡΚΚ.
Οι Κούρδοι με τη σειρά τους, που μετρούν αρκετές απώλειες από την αντεπίθεση των ισλαμιστών τρομοκρατών, ζήτησαν και εξασφάλισαν υποστήριξη από τις νεοσυγκροτηθείσες ταξιαρχίες που εδρεύουν στις πόλεις Κομπάνι και Κάμισλο. Οι δυνάμεις που ενίσχυσαν τους μαχόμενους Κούρδους ανέρχονται σε 2000 άτομα. Υπογραμμίζεται ότι οι μονάδες των Κούρδων μαχητών είναι εξοπλισμένες  με ελαφρά όπλα, κυρίως τυφέκια και πολυβόλα και υστερούν έναντι των ισλαμιστών τρομοκρατών, που εξοπλίζονται και με βαρύ οπλισμό από την Τουρκία και από τη Δύση.
Η ένταση των συγκρούσεων, εκτός του ότι υποδαυλίζεται από την Άγκυρα, οφείλεται και στη σύλληψη του Τσετσένου ισλαμιστή τρομοκράτη, Ebu Musab, από τις Δυνάμεις Άμυνας των Κούρδων.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η μεγάλη ένταση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Άγκυρα, οφείλεται στο γεγονός ότι οι Κούρδοι της Συρίας και το PYD προετοιμάζονται να σχηματίσουν κυβέρνηση το προσεχές Φθινόπωρο και στη συνέχεια να κινηθούν στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση συντάγματος, στοιχεία που οδηγούν στην ντε φάκτο ίδρυση κουρδικού κράτους στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας.
Το πρόβλημα δε αυτό γίνεται ακόμα οξύτερο, γιατί ο σχηματισμός κυβέρνησης στο Δυτικό Κουρδιστάν, συμπίπτει χρονικά με το τελεσίγραφο που έδωσε ο Άπο στην κυβέρνηση της Άγκυρας, να προχωρήσει σε πρακτικά βήματα για την ολοκλήρωση της Δεύτερης Φάσης της ειρηνευτικής διαδικασίας, τελεσίγραφο που λήγει κι αυτό το Φθινόπωρο, δημιουργώντας ασφυκτική πίεση από δυο μέτωπα στην κυβέρνηση Ερντογάν!
Tην ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Δευτέρα 12:30), οι Κούρδοι απελευθέρωσαν τον ισλαμιστή τρομοκράτη Ebu Musab, ενώ με τη σειρά της η Ελ Νούσρα απελευθέρωσε 300-400 Κούρδους που είχε συλλάβει, μετά τη σύλληψη του αρχιτρομορκάτη.
Παρά την ανταλλαγή, οι συμπλοκές και οι επιθέσεις των ισλαμιστών τρομοκρατών εναντίον των Κούρδων συνεχίζονται.

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/07/blog-post_2248.html#.Ue0e2m22V_4
http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2013/07/blog-post_9905.html