31.7.13

ANAKOINΩΣΕΙΣ ΑΠΟ Ν.ΡΟΓΚΟΖΙΝ Νέα γενιά αεροπλανοφόρων 75.000-90.000 τ. με UCAV ναυπηγεί η Ρωσία


Τη ναυπήγηση μιας νέας γενιάς αεροπλανοφόρων πρόκειται να προχωρήσει η Ρωσία, κάτι που περιλαμβάνεται στο γενικότερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού των ενόπλων της δυνάμεων, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν.
 
H ένταξη της ναυπήγησης της νέας κλάσης των ρωσικών αεροπλανοφόρων θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια του προγράμματος εξοπλισμών 2016-2025 και σε οποιαδήποτε περίπτωση η τελική έγκριση θα δοθεί από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Β.Πούτιν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Ντμίτρι Ρογκόζιν
«Στον επόμενο σχεδιασμό του κρατικού προγράμματος εξοπλισμών περιλαμβάνονται αεροπλανοφόρα , αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση του προέδρου. Το ζήτημα δεν είναι  στρατιωτικό ή τεχνικό αλλά γεωπολιτικό», δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο Ρογκόζιν, μετά από συνάντηση που είχε με επιτελείς του ρωσικού Ναυτικού.
Προς το παρόν, το ρωσικό Ναυτικό έχει μόνο το αεροπλανοφόρο το “Admiral Kuznetsov”.
Η νέα κλάση αεροπλανοφόρων (μιλάνε αρχικά για δύο σκάφη εκτοπίσματος 75.000-95.000 τ. χωρητικότητας 60-90 αεροσκαφών και εν συνεχεία άλλα τεσσερα, συνολικά) προορίζεται να αναπτυχθεί στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανά ένα σκάφος.
Όπως αναφέρει το Ria Novosti το Δεκέμβριο του 2012 ο διοικητής του ρωσικού Ναυτικού, ναύαρχος Βίκτορ Τσίρκοφ, είχε δηλώσει ότι η μαζική παραγωγή προηγμένων αεροπλανοφόρων θα αρχίσει μετά το 2021.
Μέσω της δήλωσης αυτής είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει αεροπλανοφόρα στο μέλλον.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η ασφάλεια του κράτους στις υπεράκτιες περιοχές μπορεί να είναι ικανοποιητική από τα πλοία του ρωσικού Ναυτικού όλων των διαθέσιμων  κλάσεων, από τα πυρηνικά και μη πυρηνικά υποβρύχια και από τα μικρότερα περιπολικά σκάφη και πυραυλακάτους. .
Το ενδιαφέρον είναι ότι σχεδιάζονται να επιχειρούν από το αεροπλανοφόρο μια νέα γενιά αεροσκαφών UCAV τα οποία θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα περί το 2020 με ικανότητα μεταφοράς 6.000 λιβρών πολεμικού φορτίου. Επίσης μελετάται μία ναυτική έκδοση του Su-35S η οποία "κουμπώνει" ως μέγεθος στο αεροπλανοφόρο...
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr