28.7.13

ΝΕΟ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ Μειώσεις έως και 70% στα εφάπαξ

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει δραματικές μειώσεις που ξεπερνούν το 50% ενώ θα υπάρχουν περιπτώσεις που η μείωση θα αγγίζει και το 70%
 
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, εάν εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού τότε τα εφάπαξ που θα δοθούν από τις αρχές του χρόνου από 30.000 που είναι σήμερα κατά μέσο όρο δεν θα ξεπεράσουν τις 7.000, δηλαδή θα υποστούν νέα μείωση περίπου 70%.
 
Πάντως, για να μην υπάρξει αυτή η εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη, το υπουργείο Εργασίας έχει συστήσει επιτροπή για τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο θα υπολογίζεται το εφάπαξ.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με το «Έθνος» η επιστημονική επιτροπή του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής προτείνει την επίσπευση των αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και αφορούν στις πρόσθετες περικοπές των επικουρικών συντάξεων. 35 από τα 37 ταμεία έχουν ελλείμματα, κάτι που αναμένεται να φέρει νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
 
Ειδικότερα, προτείνεται οι νέες μείωσεις στις επικουρικές να εφαρμοστούν από τον Ιούνιο του 2014 και όχι από τον Ιούνιο του 2015. Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι οι νέες μειώσεις θα είναι κατά μέσο όρο από 20% έως 30%.
 
Σημειώνεται δε, ότι με βάση τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, τα επικουρικά ταμεία δεν πρέπει να παρουσιάζουν ελλείμματα. Όμως, με δεδομένο ότι ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται ενώ τα έσοδα από εισφορές μειώνονται, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν ταμεία τα οποία δεν θα παρουσιάσουν ελλείμματα.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr