13.7.13

Στην ΕΤ3 η πορεία χιλιάδων διαδηλωτών κατά του πολυνομοσχεδίου


Συγκέντρωση στην πλατεία Αρχαία Αγοράς και στη συνέχεια πορεία προς την ΕΤ3 πραγματοποίησαν -χθες-χιλιάδες διαδηλωτές που αντιδρούν κατά του πολυνομοσχεδίου. Μετέχουν εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στην ΕΡΤ, στην Υγεία, καθώς και άνεργοι.
Οι διαδηλωτές μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Λεωφόρου Νίκης και Ν. Γερμανού κατέληξαν στη Λεωφόρο Στρατού, στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης διακόπτονταν σταδιακά από την Τροχαία.
Η πρωτοβουλία ανήκε στο Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Φορέων της Θεσσαλονίκης, στο οποίο συμμετέχουν οι ΕΛΜΕ-Θ, διδασκαλικοί σύλλογοι, εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, στους ΟΤΑ, στην Υγεία, καθώς και το Δίκτυο Ανέργων.

Οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης αντιδρούν στον «ξαφνικό θάνατο» 46 ειδικοτήτων των Επαγγελματικών Λυκείων, που θα έχει ως αποτέλεσμα να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.000 καθηγητές και να μεταταχθούν άλλοι 500.
«Τα δεινά δεν έχουν τέλος»
«Στις 12.500 απολύσεις στο δημόσιο που θα γίνουν μέχρι το Σεπτέμβριο και που είχε ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση με την Τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ από το Δεκέμβρη του 2012, εντάσσει ήδη τους εκπαιδευτικούς, τους σχολικούς φύλακες, τους εργαζόμενους στους δήμους, στη δημοτική αστυνομία και στους χώρους υγείας. 'Ολα αυτά στο πλαίσιο ενός τέταρτου “μίνι” Μνημόνιου για τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα, ώστε να εγκρίνει άλλη μια δόση που φυσικά δεν θα πάει σε μισθούς και συντάξεις αλλά σε δάνεια, τόκους κι επιδοτήσεις στο κεφάλαιο», σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό καλώντας τους πολίτες σε ξεσηκωμό για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
«Τα δεινά για την εκπαίδευση και για όλους τους δημόσιους οργανισμούς δεν έχουν τέλος. Το πολυνομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε υπουργούς να καταργούν δημόσιους οργανισμούς και θέσεις. Τα τυφλά χτυπήματα θα συνεχιστούν...», αναφέρει στο «agelioforos.gr» ο πρόεδρος της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ζαγανίδης. Ο ίδιος κάνει λόγο για «έμπαιγμο» εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, το οποίο προτίθεται να καταθέσει μέσα στο καλοκαίρι νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους καθηγητές και τα συνδικαλιστικά τους όργανα.
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ έχουν λάβει αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους το επόμενο διάστημα, ενώ τη Δευτέρα 15 Ιουλίου διοργανώνεται συναυλία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια μέρα, στις 11.30 το πρωί, συγκαλούνται γενικές συνελεύσεις στις τοπικές ενώσεις των καθηγητών για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
agelioforos