4.7.13

ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΊΟΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ Εικόνα εμφύλιου στην Αίγυπτο - 16 νεκροί σε επεισόδια - Επίθεση σε τζαμί - Συλλήψεις

Mέχρι στιγμής 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πόλεις Αλεξάνδρεια, Μίνια και Φαγιούμ, σε συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του Μόρσι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο κρατικά μέσα ενημέρωσης και τοπικούς αξιωματούχους. 
 Αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου δήλωσαν ότι "υποστηρικτές του κινήματος που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε ένα τζαμί σε προάστιο του Καΐρου, δέχτηκαν επίθεση τα ξημερώματα της Πέμπτης. Περίπου 2.000 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στο χώρο, ενώ άνδρες με πολιτική περιβολή άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθος, την ώρα που εκείνοι προσεύχονταν."
 Αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για πολλούς τραυματίες.

O ϊδιοες είπε ότι "Δεν θα αφήσουμε να μας σφάξουν, θα αμυνθούμε", αλλά το ζητημα είναι να μπορέσουν να βρουν εγκαίρως όπλα.
Οι πηγές οπλισμού σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δύο: Η λεηλασία αποθηκών του Στρατού ή η μεταφορά οπλισμού από το εξωτερικό.
Η πιο κοντινή διαδριμή στην δευτερη περίπτωση είναι η Λιβύη, όπου επίσης ισλαμιστές-σαλαφιστές κυριαρχούν στην περιοχή της Βεγγάζης, αλλά πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό την στιγμή που τα σύνορα φυλάγονται από τον καλά οργανωμένο Στρατό που έχει και την υποστήριξη των ΗΠΑ;
Βέβαια, ο αιγυπτιακός Στρατός δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ηρεμία σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις πόλεις της Αιγύπτου, μετά το χθεσινό επιτυχημένο στρατιωτικό κίνημα που επικράτησε, μεν, αλλά δεν δείχνει ικανό να σταθεροποιήσει άμεσα την χώρα.
Μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας επιτέθηκαν σε κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας στη βόρεια Αίγυπτο.
Ένας ακόμα αξιωματούχος της Αδελφότητας ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή, ο Οσάμα Γκάμπο, δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Ρόιτερς, ότι άνδρες πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά των υποστηρικτών του Μόρσι και άνοιξαν πυρ με κυνηγετικά όλα και τουφέκια.
Ο Στρατός ήδη έκλεισε επίσης τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα,
Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία του ειδησεογραφικού σταθμού Αλ-Τζαζίρα, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 5 δημοσιογράφοι. Τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.
Παράλληλα εργαζόμενοι στο αλ Τζαζίρα Μομπάσερ Μισρ, ένα δίκτυο που ανήκει μια θυγατρική του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα του Κατάρ, συνελήφθησαν μετά την μετάδοση από το σταθμό του μηνύματος του Μόρσι.
Ο ανατραπείς ισλαμιστής αιγύπτιος ηγέτης δήλωσε –σε ένα μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε σε βίντεο λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατού που τον κήρυξε έκπτωτο–, ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου».
«Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου», δήλωσε ο Μόρσι στο βίντεο αυτό, το οποίο είναι κακής ποιότητας, καλώντας παράλληλα το λαό «να υπερασπιστεί τη νομιμότητά (του)».
Ο ίδιος ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι έχει συλληφθεί και "κρατείται προληπτικά", και μάλιστα σε βάρος του ενδέχεται να ασκηθεί ποινική δίωξη, όπως ανέφερε αξιωματικός του αιγυπτιακού Στρατού!.
Όλα τα κορυφαία στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας καταζητούνται και η κυβερνητική εφημερίδα Al-Ahram έκανε επίσης λόγο για 300 εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν ενταντίον τους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr