26.6.13

ΑΠΟ VODAFONE ΚΑΙ WIND Κόμβος-τέρας που μπορεί να διευκολύνει την υποκλοπή διαδικτύου & κινητών "a la NSA"


Η Vodafone Group PLC ανακοίνωσε σήμερα ότι η Vodafone Greece και η Wind Hellas υπέγραψαν συμφωνία για την κοινή διαχείριση των δικτύων 2G και 3G στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα τηλεπικοινωνιακό κέντρο-τέρας το οποίο κρύβει πολλούς κινδύνους σε ότι αφορά το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών και της διαδικτυακής δραστηριότητας.
 Δεδομένου και του προγενέστερου "άτιμου βίου" της Vodafone με τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων Ελλήνων πολιτών που τελικά έφταναν μέχρι και το έτος 2008 βάσει του εισαγγελικού πορίσματος δημιουργεί πραγματικό προβληματισμό η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου.

Υπενθυμίζεται ότι η NSA στις ΗΠΑ χρησιμοποιούσε ακριβώς ένα τέτοιο κέντρο για να παρακολουθεί τις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες και την επκοινωνία των πολιτών σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Μέλη της NSA ήταν και οι Αμερικανοί πράκτορες που εργάζονταν στην αμερικανική προεσβεία της Αθήνας (και εν συνεχεία φυγαδεύτηκαν, όπως αναφέρει το εισαγγελικό πόρισμα) που είχαν παγιδεύσειτα τηλέφωνα του πρωθυπουργού και του μισού υπουργικού συμβουλίου, όπως και πολλών στελεχών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται το δίκτυο ασύρματης πρόσβασης (radio access network)Μέσα από αυτό το κέντρο θα είναι δυνατή η παρακολούθηση ακόμα και της θέσης των χρηστών των συσκευών που χρησιμοποιούν τα ανωτέρω συστήματα.
Τεράστιες ευθύνες για την όλη εξέλιξη έχει η ίδια η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς αν δεν εγγυηθεί προσωπικά την ασφάλεια των επικοινωνιών των Ελλήνων πολιτών, καθώς ενημερώθηκε ο ίδιος από τους εκπροσώπους της Vodafone Greece και της Wind Hellas, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και του υφυπουργού Νότη Μηταράκη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr