27.6.13

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Επανέρχεται το θέμα της παραχώρησης αμερικανικών ελικοπτέρων UH-60 στην Α.Σ



Η παραχώρηση στην ΑΣ αριθμού μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60 Blackhawk θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ στις 30 Ιουλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

 Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές από το ΥΠΕΘΑ.





Παρά το γεγονός ότι σήμερα ήταν η πρώτη μόλις ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε  με τον βοηθό υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ  Derek Chollet.ο οποίος του επέδωσε και την πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του Chuck Hagel να επισκεφτεί επίσημα τις ΗΠΑ
Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας γνώστης –από την προηγούμενη θητεία του στο ΥΠΕΘΑ- των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΕΔ γνωρίζει τις επείγουσες ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού σε μεταφορικά ελικόπτερα.  
Μάλιστα  ήταν αυτός που είχε συζητήσει εκτενώς και είχε προετοιμάσει το έδαφος  της παραχώρησης των μεταχειρισμένων ελικοπτέρων  Blackhawk από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού. στην προηγούμενη επίσκεψη του στις ΗΠΑ μεταξύ 2-4 Απριλίου 2012, όπου είχε υπάρξει συνάντηση με τον τότε Αμερικανό  υπουργό Άμυνας Leon Panetta.
Λίγες ημέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 17 Απριλίου οι ΗΠΑ ενέκριναν το σχετικό ελληνικό αίτημα για ελικόπτερα Blackhawk παρέχοντας τη δυνατότητα για παραχώρηση μέχρι και 60 μεταχειρισμένων UH-60A/L.
 Έτσι και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Δ. Αβραμόπουλος φέρεται αποφασισμένος αυτή τη φορά να ολοκληρώσει την συγκεκριμένη προμήθεια.
Το πρόβλημα με την Αεροπορία Στρατού είναι ότι πέραν της προμήθειας των 6 ΝΗ-90 – ελάχιστος αριθμός ακόμη ο οποίος δεν μπορεί να καλύψει καμία ουσιαστική ανάγκη- δεν έχει γίνει καμία άλλη ενίσχυση στα μέσα μεταφορικά ελικόπτερα, με αποτέλεσμα οι δυνατότητες αεροκίνησης να στηρίζονται στα εποχής Βιετνάμ UH-1H και ΑΒ. 205.
Απόκτηση ικανού αριθμού  UH-60A/L Blackhawk από την Αεροπορία Στρατού θα δώσει στον ελληνικό Στρατό έστω και καθυστερημένα τη δυνατότητα να πραγματοποιεί επιχειρήσεις αερομεταφοράς επίπεδου Τάγματος με ασφάλεια και ταχύτητα από την ηπειρωτική χώρα στα νησιά του Αν Αιγαίου.
Κάτι που βέβαια δεν μπορεί να γίνει σήμερα με βάσει το υφιστάμενο πεπαλαιωμένο υλικό.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr