21.6.13

Ετοιμάζονται μονάδες Spetsnaz κατά των κέντρων αντι-βαλλιστικής ασπίδας του ΝΑΤΟ!

Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις θα χρησιμοποιηθούν κατά των εγκαταστάσεων της αντι-πυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο από το ρωσικό Γενικό Επιτελείο προκειμένου να μην κινδυνεύσουν τα διηπειρωτικά βλήματα (ICBM) σε τυχόν έναρξη επιχειρήσεων.
 Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του αρχηγού του ρωσικού Γενικού Επιτελείου πτέραρχος Valery Gerasimov.


Ο Ρώσος πτέραρχος Valery Gerasimov ανακοίνωσε το σχηματισμό νέας διοίκησης για τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις προορισμένη να αναλαμβανει αποστολές βαθιάς κρούσης σε στρατηγικούς κόμβους στο εσωτερικό των εν δυνάμει εχθρικών χωρών. 
Ο ίδιος δήλωσε σχετικά πως η απόφασή του στηρίζεται στην εμπειρία άλλων χωρών στον σχετικό τομέα όπως αυτός των ΗΠΑ με την γνωστή διοίκηση της USSOCOM.
Η δημιουργία της νέας αυτής διοίκησης για τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις έχει προκαλέσει την αλλαγή του δόγματος δράσης τους. Με το νέο δόγμα η διοίκηση απλά επιλέγει το χώρο δράσης των μονάδων αυτών και από εκεί και πέρα αυτές δρουν εντελώς ανεξάρτητα λαμβάνοντας οι ίδιες αποφάσεις για το πώς θα φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.
Συνολικά 11 (!) ταξιαρχίες των Spetsnaz/GRU οι οποίες ελέγχονταν από την κεντρική διεύθυνση πληροφοριών (GRU) υφίστανται αυτή την στιγμή και έχπουν αποδώσει καλά σε δύο ρπόσφατους πολέμους πρόσφατα στους δύο πολέμους στην Τσετσενία αλλά και στο πόλεμο με τη Γεωργία το 2008.
Η εμπειρία που οι μονάδες αυτές απέκτησαν στον πόλεμο της Γεωργίας ώθησαν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να  αναδιατάξει την εσωτερική τους διάρθρωση.
Παρόλα αυτά ο προηγούμενος υπουργός της Ρωσίας Anatoly Serdyukov –ο οποίος απολύθηκε από τον Putin- δεν ενέρκινε το νέο σχήμα των ρωσικών ειδικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να διατηρήσει αυτόνομα μόνο τα τμήματα στρατηγικών αναλύσεων όπως είναι η ηλεκτρονική συλλογή πληροφοριών και τα μάχιμα τμήματα να ενταχθούν σε επιμέρους στρατιωτικές διοικήσεις χάνοντας όμως τον στρατηγικό τους χαρακτήρα αλλά και την αυτοτέλειά τους.
Μόλις όμως τον Serdyukov διαδέχθηκε ο νέος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu ο τελευταίος αποφάσισε να δημιουργήσει τη νέα διοίκηση που θα περιλαμβάνει ειδικές μονάδες προορισμένες να κτυπούν τα αντιβαλλιστικά κέντρα του δυνητικού αντιπάλου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr