19.6.13

ΠΡΟΒΑ ΓΙΑ NO FLY ZONE ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ; Μεγάλη άσκηση Ισραηλινών στην ΑΟΖ Κύπρου - 40 F-16I Sufa και F-15 Ra' am σε αποστολές CAP

Μεγάλης κλίμακας νυχτερινή άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα εντός της ΑΟΖ Κύπρου θα πραγματοποιήσει το Ισραήλ.
Πρόκειται προφανώς για μία πρόβα πολέμου, καθώς δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να επιβληθεί no-fly-zone στη Συρία.
 Η κινητοποίηση της Ισραηλινής Αεροπορίας θα είναι τεράστια. Περίπου 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16I Sufa και F-15 Ra' am θα πετάξουν με συνεχείς ανεφοδιασμούς στον αέρα από 5 ιπτάμενα τάνκερ και τη συνοδεία 2 αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου.

Η άσκηση θα εκτελεστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης, ενώ θα περιλαμβάνει και «touch and go» στην αεροπορική βάση της Κύπρου «Ανδρέας Παπανδρέου». Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πώς και τη νύχτα χθες πέταξαν ισραηλινά αεροσκάφη εντός του FIR Λευκωσίας.
Δύο ελικόπτερα επίσης της ισραηλινής Αεροπορίας θα μετασταθμεύσουν στη βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" για άσκηση εντός της Κύπρου. Για το σκοπό μάλιστα αυτό έχουν φθάσει στο νησί και ισραηλινοί επιτελείς.
Παρά το γεγονός ότι τα μαχητικά του Ισραήλ θα πετάξουν πάντως πάνω από σχεδόν όλα τα «οικόπεδα» της Κυπριακής ΑΟΖ, τη στιγμή που το γεωτρύπανο της «Noble Energy» διεξάγει την επιβεβαιωτική γεώτρηση, εκτιμάται πώς η άσκηση των Ισραηλινών δεν συνδέεται με την αμφισβήτηση που εγείρουν οι Τούρκοι σε βάρος των δικαιωμάτων της Κύπρου για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της, αλλά πιθανότατα με τις εξελίξεις στη Συρία.
Όπως προέκυψε και από τη G-8 ΗΠΑ και Ευρώπη θέλουν στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, αλλά αντιδρά έντονα η Ρωσία, ενώ αντίθετη σε έναν τέτοιο ενδεχόμενο είναι και η Κίνα. Η Ουάσιγκτον ενισχύει δε με οπλισμό τους αντικαθεστωτικούς του Άσαντ, ενώ και η Ευρώπη προχώρησε σε άρση του εμπάργκο όπλων προς τους αντάρτες.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν τους προειδοποίησε πάντως πώς «τα όπλα που τους δίνετε θα επιστρέψουν στην Ευρώπη». Για χτυπήματα σε βάρος πολιτών της Ευρώπης, προφανώς, όπως έγινε στη Βρετανία και τη Γαλλία.
«Κρίνοντας από τον όγκο και την αποστολή των αεροσκαφών, μάλλον έχει σχέση με τα όσα διαδραματίζονται στην Συρία. Μην ξεχνάμε ότι αν πραγματοποιηθεί η άσκηση Ρωσίας-Κίνας-Ιράν-Συρίας, η περιοχή αποκτά ειδικό ενδιαφέρον και σίγουρα το Ισραήλ θέλει να περάσει και αυτό ένα μήνυμα», ανέφερε πηγή του Πενταγώνου.
Σε ότι αφορά το σενάριό αυτό εκτιμάται πώς θα είναι μικτό, δηλαδή καταστροφή εναέριων απειλών, ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού και εναέριες περιπολίες μάχης (CAP).
Φαίνεται πως τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν και οι Ισραηλινοί προετοιμάζονται.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr