21.6.13

«ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ» ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ Υπεγράφη η κυπρο-ισραηλινή συμφωνία κατασκευής του σταθμού LNG στα Βασιλικά

Σε επίδειξη δύναμης προς Τουρκία και ανεξάρτητης ενεργειακής πολιτικής έναντι των ΗΠΑ προέβη το Ισραήλ, με την υπογραφή της καταρχήν συμφωνίας με την Κύπρο για την κατασκευή του σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου.
 Όπως ανακοινώθηκε δύο ισραηλινές εταιρείες οι Delek Drilling Limited Partnership και Avner Oil Exploration Limited Partnership και η αμερικανική ισραηλινών συμφερόντων Noble Energy International Ltd υπέγραψαν με την κυπριακή κυβέρνηση μνημόνιο κατανόησης (MoU) για την κατασκευή σταθμού υγροποίησης του φυσικού αερίου τόσο από τα κυπριακά κοιτάσματα όσο και από τα ισραηλινά στο Tamar και το Leviathan.


Η κατασκευή αυτή του σταθμού LNG στη θέση Βασιλικά αναμένεται να μετατρέψει την Κύπρο σε ενεργειακό κόμβο της Ν.Α. Μεσογείου.
Η απόφαση αυτή βέβαια πρόκειται να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας η οποία απαιτούσε εν ειδει «νταβατζή» της περιοχής την μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου με αγωγό μέσα από το έδαφός της προς την Ευρώπη και ήταν ουσιαστικά casus belli τόσο για την Κύπρο αλλά κυριότερα για το Ισραήλ.
Την ίδια άποψη είχαν και κύκλοι του αμερικανικού state department οι οποίοι πίεζαν επίσης προς την κατεύθυνση της μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.
Η παραπάνω εξέλιξη πρόκειται να δημιουργήσει περαιτέρω  προβλήματα στην ήδη ευαίσθητη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου.
Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ –και παρά τις αμερικανικές πιέσεις- έχει παραχωρήσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Tamar και Leviathan στην ρωσική εταιρεία Gazprom . Αντίθετα εμείς δώσαμε στον εχθρό την αζέρικη δηλαδή εταιρεία Socar τη διαχείριση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα παρά την καταφανή καλύτερη προσφορά των δύο ρωσικών εταιρειών (Gazpromκαι Sintez) που έφτανε τα 1,9 δισ. €  έναντι των 400(!) εκατ. € και όχι μόνο αυτό αλλά είμαστε και ικανοποιημένοι…
Πότε άραγε τα μαθήματα που δίνει το Ισραήλ θα τα ενστερνιστεί και η Ελλάδα καθώς το Τελ Αβίβ βάζει τα συμφέροντά του πάνω από την οποιαδήποτε γεωπολιτική ισορροπία;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr