11.6.13

Συμφωνία για σταθμό LNG στην Κύπρο με συνεργασία Noble & Delek - "Πόρτα" στην Τουρκία

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ

Κινητικότητα για την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποίησης του φυσικού αερίου καταγράφεται στην Κύπρο.
Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy θέλει το συντομότερο να προχωρήσει το έργο, για το οποίο δείχνει έντονο ενδιαφέρον και η ισραηλινή εταιρεία Delek.
 Η Λευκωσία επιχειρεί να βάλει τέλος στα σενάρια που θέλουν μεταφορά του φυσικού αερίου της Κυπριακής ΑΟΖ μέσω αγωγού της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα επιθυμεί διακαώς να εκδόσει ομόλογα με εγγύηση τα κοιτάσματα για να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση.


Ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ομίλου Delek Y. Tshuva, καθώς και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των εταιρειών Delek Drilling και Avner Oil and Gas Exploration G. Tadmor και τον αντιπρόεδρο για θέματα στρατηγικής της Avner Y. Fridman. Οι ισραηλινοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στον τερματικό σταθμό υγροποίησης του φυσικού αερίου που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο Μαρί.
Είναι προφανές πώς οι Ισραηλινοί επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη συνεργασία τους με τους Κυπρίους προκειμένου να διοχετεύσουν το φυσικό τους αέριο στην Ευρώπη. Η Τουρκία γι’ αυτούς είναι αναξιόπιστος εταίρος, ιδίως μετά τη διάρρηξη των σχέσεων τους από το συμβάν του Μαβί Μαρμαρά.
Την ίδια στιγμή η Noble Energy παρουσίασε στην Κρατική Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής μελέτης για την κατασκευή του τερματικού υγροποιημένου αερίου. Τη μελέτη την έκανε η γαλλική εταιρεία Technic, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή και διαχείριση τερματικών φυσικού αερίου και πετρελαίου, για λογαριασμό της Noble.
Kατά τη διάρκεια της συνάντησης η Noble Energy, όπως είπε και ο πρόεδρος της ΚΠΕΡΥΚ Χ. Έλληνας, εξέφρασε την επιθυμία να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή του έργου. Κι αυτό αφενός γιατί υπάρχουν εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή για τα ενεργειακά ζητήματα και αφετέρου για λόγους κόστους και μελλοντικής τροποποίησης των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Πληροφορίες αναφέρουν πώς τόσο με τη Noble Energy όσο και την Delek, οι οποίες συνεργάζονται στο «οικόπεδο 12», έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για τη διαμόρφωση ενός μνημονίου συναντίληψης για την κατασκευή του τερματικού.
Το τελικό κείμενο θα οριστικοποιηθεί μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων της δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, που ξεκίνησε στο κοίτασμα «Αφροδίτη». Αυτό αναμένεται χρονικά να γίνει σε τρεις-τέσσερις μήνες και τότε εκτιμάται πως αναλόγως με το μέγεθος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη» θα καθορισθούν τα επόμενα βήματα. Τόσο αναφορικά με την κατασκευή του τερματικού σε σχέση με τη συμμετοχή εταιρειών, όσο και για ενδεχόμενες προπωλήσεις.
Η Λευκωσία θέλει να «κλείσει» τη συμφωνία μέχρι το τέλος του 2013 με τη συμμετοχή ίσως και άλλων εταιρειών, όπως η γαλλική Total, προκειμένου να δώσει κίνητρα σε κολοσσούς από ΗΠΑ, Ισραήλ και Ευρώπη για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και να «κλείσει» την πόρτα στην Τουρκία που θέλει το φυσικό αέριο να περάσει από αγωγούς επι των εδαφών της.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr