9.6.13

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ρωσία: Ο πρώτος πραγματικά ελισσόμενος ICBM Θα μπορεί να διατρήσει την "ασπίδα" του ΝΑΤΟ

Πραγματική επανάσταση στην τεχνολογία των βαλλιστικών βλημάτων αναμένεται να φέρει ο νέος ρωσικός πύραυλος  -που πρόκειται να αντικαταστήσει τον Topol-M-  και ο οποίος δοκιμάστηκε στο πεδίο βολής του Kapustin Yar.
Αξίζει να σημειωθεί πως η δοκιμή του πυραύλου έγινε παρουσία αντιαεροπορικών συστημάτων S-300V τα οποία και σύμφωνα με πληροφορίες συμμετείχαν στην άσκηση με εκτοξεύσεις βλημάτων προσπαθώντας να αναχαιτίσουν τον ρωσικό πύραυλο.

Η επιτυχία αυτή του νέου βαλλιστικού βλήματος φαίνεται πως έκανε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας Dmitry Rogozin να πει πως δεν έχει ουσιαστικό αντίπαλο.
«Κανένα σημερινό αλλά ούτε και μελλοντικό αμερικανικό αντιβαλλιστικό σύστημα θα είναι σε θέση να εμποδίσουν αυτόν το πύραυλο να χτυπήσει καίρια το στόχο του» είπε ο Rogozin αναφερόμενος στην  τρίτη κατά σειρά δοκιμή του συστήματος.
Ο πύραυλος είναι στερεών προωθητικών καυσίμων και η τελευταία του αυτή δοκιμή αναμένεται να οριστικοποιήσει και τις τελευταίες σχεδιαστικές αλλαγές μέχρι τα τέλη του 2013 προκειμένου αυτό να τεθεί σε μαζική παραγωγή του 2014. Ο πύραυλος εκτιμάται ότι έχει μέγιστη εμβέλεια σχεδόν 11.000 χλμ. ενώ θα μεταφέρει 10 πυρηνικές κεφαλές οι οποίες θα είναι εντελώς ανεξάρτητες μεταξύ τους στην καθοδήγησή τους προς τον στόχο.
Ο πύραυλος και σε αντίθεση με τα υπάρχοντα βαλλιστικά συστήματα θα είναι ελισσόμενος τόσο και τη φάση της ανόδου όσο και κατά τη φάση της επανεισόδου με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό –ιδιαίτερα στη φάση της ανόδου- να μπορεί να προσβληθεί από αντιβαλλιστικά συστήματα τα οποία θέλουν να τοποθετήσουν οι ΗΠΑ στην Ανατ. Ευρώπη.
Ερωτώμενος για τη δοκιμή ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Rick Lehner δήλωσε: «Η τεχνολογία που αναπτύσσουν οι ΗΠΑ αναφορικά με την άμυνα εναντίον βαλλιστικών συστημάτων δεν απειλεί τη ρωσική βαλλιστική αποτρεπτική δύναμη με κανένα τρόπο».
Η Ρωσία σήμερα διατηρεί συνολικά 58 σιλό εκτόξευσης βαλλιστικών βλημάτων P36M ('SS-18 Satan' σύμφωνα με το NATO) οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι οι πιο ισχυροί στον κόσμο με κεφαλή ισχύος 10 μεγατόνων. Επιπρόσθετα και εκτός του SS-18 οι στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις της Ρωσίας διατηρούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα; 160 ICBM Topol-M ('SS-25 Sickle') , 68 Topol-M ('SS-27 Sickle B') εκ των οποίων οι 50 σε σταθερές βάσεις (σιλό) και οι 18 σε κινητούς εκτοξευτές και τέλος 18 RS-24 Yars.
Όπως αναφέρουν αμερικανικές πηγές η δοκιμή του νέου πυραύλου πραγματοποιήθηκε από κινητή βάση εκτόξευσης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr