12.6.13

Διεθνής Τύπος: "Το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτέλεσμα της αποτυχίας πώλησης της ΔΕΠΑ στη Gazprom"

Ο διεθνής Τύπος συνδέει το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ με την αποτυχία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, κατόπιν βέβαια αξιώσεως της Κομισιόν και ΗΠΑ. Επισημαίνει πώς μετά την κατάρρευση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, αφού υπολόγιζε πώς από την πώληση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ θα έβαζε στα δημόσια ταμεία περί τα 2 δις ευρώ, επιχειρεί να δείξει στην τρόικα ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το μνημόνιο.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» γράφει πως «η αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ βάζει υπό πίεση την Ελλάδα και έτσι, για λόγους λιτότητας, κλείνει η κρατική ραδιοτηλεόραση». Στο κείμενό της για το κλείσιμο της ΕΡΤ αναφέρει αρχικά τις δεσμεύσεις για μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο αλλά και «την πώληση των ασημικών»: «Οι στόχοι των εσόδων για τις αποκρατικοποιήσεις αποδείχθηκαν όμως εξαρχής πολύ υψηλοί».
Η Κομισιόν, σημειώνει η εφημερίδα μετά την περιγραφή της απόφασης για την ΕΡΤ, είχε τονίσει ξανά την Τρίτη τη σημασία εφαρμογής του προγράμματος στήριξης, «όμως η Ελλάδα έβαλε σε νέα δοκιμασία υπομονής τους πιστωτές της επειδή οι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις δεν μπορούν να επιτευχθούν μετά την αποτυχία της πώλησης της ΔΕΠΑ».
Ανάλογη είναι και η προσέγγιση της ιταλικής «Reppublica». «Η εκκωφαντική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά κατέστη δυνατή χάρη σε νομοθετικό διάταγμα που επιτρέπει λήψη τέτοιου είδους δραστικών μέτρων».
«Για αυτό και πολλοί ερμηνεύουν την ξαφνική κίνηση της Αθήνας ενός είδους επίδειξης δύναμης του πρωθυπουργού, ο οποίος μετά την αποτυχία στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων -με την απόσυρση της Gazprom για τη ΔΕΠΑ- χρειάζεται να επανεπιβεβαιώσει την αποφασιστικότητά τους ως προσωπικότητα με σιδηρά γροθιά», καταλήγει η ιταλική εφημερίδα.
«Η Ελλάδα κλείνει το κρατικό κανάλι για να δείξει αποφασιστικότητα» γράφουν οι αμερικανικοί New York Times, λέγοντας πως η ανακοίνωση της απόφασης ακολουθεί «την πίεση από τους πιστωτές της να μειωθεί η απασχόληση στο δημόσιο».
Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως «αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση για κλείσιμο, η οποία δεν απαιτεί την έγκριση των βουλευτών, είναι μέτρο τόσο της απελπισίας όσο και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για διαγραφή θέσεων εργασίας».
Λίγες ημέρες πριν, υπενθυμίζουν οι ΝΥΤ, το ΔΝΤ είχε επικρίνει (στην «ομολογία λάθους») την Αθήνα για αποτυχία στη «λήψη πολιτικά δύσκολων μέτρων». Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για απομάκρυνση 4.000 υπαλλήλων φέτος -αριθμός, εξηγεί, «που μπορεί να μην μοιάζει μεγάλος στο σύνολο των 650.000 δημοσίων υπαλλήλων, αλλά εδώ και τρία χρόνια λιτότητας η χώρα δεν έχει απολύσει ούτε έναν».
Κι όμως, ο μόνος που αποσυνδέει τις απολύσεις και χαρακτηρίζει αστειότητες τα περί νέων μέτρων από το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ στη Gazprom και του ΔΕΣΦΑ στη Sintez, εταιρείες που είχαν καταθέσει τις υψηλότερες προσφορές, είναι ο πρωθυπουργός της χώρας Α. Σαμαράς.
Αυτός που παραδέχθηκε πώς άλλοι είναι αυτοί οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις και κυβερνούν την Ελλάδα. Αυτός απλά παριστάνει το πρωθυπουργό…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr