24.6.13

Η ΡΩΣΙΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ CCB-201 ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ Με σκάφος ηλεκτρονικής παρακολούθησης επιβλέπει τις κινήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ για Συρία

Με σκάφος ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών παρακολουθεί τις κινήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ για Συρία Στα νερά της Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του «τριγώνου» Συρίας Ισραήλ και Κύπρου πλέει το ρωσικό σκάφος υποκλοπής πληροφοριών (SIGINT) CCB-201 το οποίο φέρει απόρρητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
 Είναι η πρώτη φορά τουλάχιστον από την έναρξη της κρίσης στη Συρία που η Ρωσία στέλνει ένα τέτοιο σκάφος στην περιοχή με αποστολή την παρακολούθηση του Η/Μ φάσματος που χρησιμοποιείται για επικοινωνίες αλλά και άλλες μορφές ηλεκτρονικής παρακολούθησης .


 Το σκάφος προέρχεται από το Στόλο της Μαύρης ?Θάλασσας, αλλά αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς αναλυτές είναι ότι το ρωσικό Ναυτικό στέλνει τέτοια σκάφη σε αποστολές σε διεθνή ύδατα όταν υπάρχει προετοιμασία του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές επεμβάσεις όπως είχε γίνει το 2000 όταν ένα παρόμοιο σκάφος είχε αποσταλεί στον Κόλπο για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ.
 Το CCB-201 που είναι το μεγαλύτερο σκάφος του ρωσικού Ναυτικού για ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις πέρασε τα στενά του Βοσπόρου στις 10 Ιουνίου και τώρα περιπολεί επιτηρώντας την περιοχή ανοικτά της Συρίας.
 Όπως εκτιμούν ισραηλινοί αναλυτές στόχος των παρακολουθήσεων του ρωσικού σκάφους είναι οι δραστηριότητες των αμερικανικών δυνάμεων, των δυνάμεων του ΝΑΤΟ αλλά και των Ισραηλινών σχετικά με την προετοιμασία του για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το σκάφος ναυπηγήθηκε το 1980 για το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και το ΝΑΤΟ το έχει κατηγοριοποιήσει ως Project 864.
 Έχει πλήρωμα 150 ατόμων εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός είναι χειριστές των συστημάτων που φέρει για παρακολούθηση όλων των επικοινωνιών, την αποκωδικοποίηση όπως και την επιτήρηση της μπάντας κάθε είδους δραστηριότητας σε συστήματα ραντάρ, ενώ είναι εξοπλισμένο με ολοκληρωμένο πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα για την αυτοάμυνά του.

 Η συλλογή όλων αυτών των δεδομένων αποστέλλεται σε πραγματικό χρόνο μέσω δορυφορικού συστήματος στο αρχηγείο του ρωσικού Ναυτικού και πιο ειδι9κά στις μονάδες που είναι επιφορτισμένες για τη συλλογή και ανάλυση των πληροφοριών αυτών.
 Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr