2.6.13

Τσίπρας: Ανάγκη για πανευρωπαϊκό κίνημα αντίστασης


syriza

Την ανάγκη να εκδηλωθεί από όλους τους λαούς του ευρωπαϊκού νότου ένα μεγάλο, πανευρωπαϊκό κίνημα αφύπνισης συνειδήσεων, ένα πανευρωπαϊκό κίνημα αντίστασης, που να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το Σάββατο σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας στη Μαδρίτη.

Με αναφορές στις κοινές εμπειρίες των λαών της Ελλάδας και της Ισπανίας, όπως τα δικτατορικά καθεστώτα και η οικονομική κρίση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σήμερα «τυπικά υπάρχει δημοκρατία», ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «οι λαοί των δύο χωρών βρίσκονται κάτω από την ασφυκτική πίεση της δικτατορίας των αγορών, μιας ιδιότυπης δικτατορίας που καταστέλλει βίαια τα δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών».
«Είμαστε εδώ», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «για να ξαναγεννήσουμε την ελπίδα και να ξαναθυμίσουμε στους λαούς μας ότι, όπως τότε αντιστάθηκαν και κατάφεραν να νικήσουν, έτσι και τώρα μπορούν να πετύχουν τη νίκη. Και οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου να σύρουν το χορό μιας μεγάλης πολιτικής ανατροπής, προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης».
Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, «η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, σήμερα μετατρέπεται στον τόπο που η Δημοκρατία στραγγαλίζεται, είναι η χώρα -και δεν είμαστε καθόλου περήφανοι γι’ αυτό- όπου βλέπουμε την εξάπλωση των νεοναζί, μιας οργάνωσης η οποία επιδίδεται σε δολοφονικές επιθέσεις στις γειτονιές, ενάντια σε όσους έχουν άλλο χρώμα ή άλλες απόψεις, και βρίσκεται μέσα στη Βουλή και αυξάνει τη δύναμή της».
Μίλησε επίσης για πείραμα κατάλυσης της δημοκρατίας «μέσα από την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, με πολιτικές επιστρατεύσεις» και την απαγόρευση του δικαιώματος στην διαδήλωση.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους Ισπανούς επισημαίνοντας «όχι μονάχα την ανάγκη μιας ευρείας συμμαχίας των λαών ενάντια στη λιτότητα, αλλά και για την ανάγκη μιας ευρείας , προοδευτικής συμμαχίας των λαών της Ευρώπης, ενάντια στο φάντασμα του νεοναζισμού, ενάντια στη συρρίκνωση της δημοκρατίας», χαρακτηρίζοντας τη δημοκρατία ως το πρώτο θύμα της λιτότητας.
http://ysterografa.gr/