10.6.13

Αντισυγκεντρώσεις διοργανώνει ο Ερντογάν Νέα βίαιη επέμβαση της αστυνομίας σε διαδήλωση

Efenpress: Προτιμά να βάλει το κόσμο να αλληλοσκοτωθεί, παρά να υποχωρήσει!!! Ο στρατός τηρεί σιγήν...ιχθύος!


Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αντιμέτωπος με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη διάρκεια της θητείας του, κάλεσε τους υποστηρικτές του να ετοιμαστούν για συλλαλητήρια υπέρ της κυβέρνησης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα. 
«Το Σάββατο είστε έτοιμοι για μια μεγάλη συνάντηση στην Άγκυρα;... Την επομένη θα έχουμε τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης», είπε  στα πλήθη που τον επευφημούσαν στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός συνέκρινε την τωρινή αναταραχή με την προσπάθεια του στρατού πριν από έξι χρόνια να περιορίσει την εξουσία του, ενώ προειδοποίησε εκ νέου τους διαδηλωτές ότι η υπομονή του έχει τα όρια της.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Τουρκία: Τους υποστηρικτές του κατεβάζει στους δρόμους ο Ερντογάν
Στην Άγκυρα επέστρεψε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την αυτοκινητοπομπή που τον μετέφερε συνόδευαν εκατοντάδες οπαδοί του. Πολλοί από αυτούς έδωσαν το παρόν στις έξι συγκεντρώσεις που πραγματοποίησε σε μόλις μια ημέρα. Το μήνυμα Ερντογάν είναι σαφές. Η υπομονή του στο θέμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων αρχίζει να εξαντλείται. Αποκαλώντας τους διαδηλωτές πλιατσικολόγους για μια ακόμα φορά, ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τους δικούς του υποστηρικτές να ετοιμαστούν για συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα το επόμενο Σαββατοκύριακο. Στην Άγκυρα πάντως οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις καλά κρατούν.
«Σήμερα, είμαστε ακριβώς εκεί που βρισκόμασταν στις 27 Απριλίου 2007» είπε. Τότε ο στρατός είχε καταγγείλει τα σχέδια εκλογής του Αμπντουλάχ Γκιούλ, συνιδρυτή με τον Ερντογάν του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), στην προεδρία της Δημοκρατίας. Η κίνηση αυτή έδωσε στο AKP ευρύ έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και των στρατηγών.

«Υπάρχει ένα όριο στην υπομονή, και εκείνοι που παίζουν με την πολιτική και κρύβονται πίσω από τους διαδηλωτές θα πρέπει πρώτα να μάθουν τι σημαίνει πολιτική», τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι νομίζει ότι «κρύβονται πίσω από τους διαδηλωτές».

Αναφέρθηκε ακόμη στον πρώην πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές, ο οποίος απαγχονίστηκε μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960, και τον μεταρρυθμιστή πρόεδρο Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος πιστεύεται ότι δηλητηριάστηκε.

«Αγαπημένοι μου αδελφοί, βαδίζουμε προς μια καλύτερη Τουρκία. Μην αφήνετε αυτούς που επιχειρούν να φυτέψουν τους διχαστικούς σπόρους να το πράξουν», είπε.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υποστήριξε επίσης πως οι χρηματοοικονομικές αγορές της χώρας δέχονται επίθεση από εγχώριους και διεθνείς κερδοσκόπους και κάλεσε το λαό να τοποθετεί τα χρήματά του στις κρατικές παρά στις ιδιωτικές τράπεζες.
«Αν καταρρεύσει το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, εσείς (οι κερδοσκόποι) θα είστε κάτω από τα ερείπια, όχι ο Ταγίπ Ερντογάν» σημείωσε ενώπιον ενθουσιώδους πλήθους.
Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά η αστυνομία χρησιμοποιούσε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να απομακρύνει τους διαδηλωτές στην πλατεία Κιλιζάι.
Ο κ. Ερντογάν μετείχε σε έξι μεγάλες συγκεντρώσεις την Κυριακή, ως αντίμετρο απέναντι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στις μεγαλύτερες και χειρότερες ταραχές των δέκα ετών της εξουσίας του.

Χιλιάδες οπαδοί κρατούσαν τουρκικές σημαίες και φώναζαν Allahu Akbar (Ο Θεός είναι μεγάλος), ακούγοντας τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι επιτίθενται σε γυναίκες που φορούν μαντίλες και βεβηλώνουν τα τζαμιά μπαίνοντας με μπουκάλια μπύρας σε αυτά.

«Πιστεύω στον Ερντογάν και την πορεία του. Δεν θα αφήσουμε σε πλιατσικολόγους τη χώρα μας και τη σημαία μας», δήλωσε μια νοικοκυρά, η Ζεινέπ, κυματίζοντας μια τουρκική σημαία με την εικόνα του Ερντογάν ζωγραφισμένη σε αυτήν.

Στο εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, δεκάδες χιλιάδες πλημμύρισαν τη κεντρική πλατεία Ταξίμ, απ΄ όπου ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες πριν από εννέα ημέρες, όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε βία ενάντια σε μια ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των σχεδίων κατασκευής εμπορικού κέντρου σε ένα πάρκο.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
www.naftemporiki.gr