25.6.13

Υπό μελέτη το ρωσικό αίτημα για παραχωρήσεις στα λιμάνια και τη Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Κύπρο

Η Μόσχα ζητά παραχωρήσεις στα λιμάνια και στη Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Χωριστή συμφωνία θα υπογραφεί με τη Μόσχα για παραχώρηση διευκολύνσεων εκκένωσης Ρώσων υπηκόων, σε περίπτωση εχθροπραξιών στην περιοχή
ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
Υπό μελέτη είναι το ενδεχόμενο θετικής ανταπόκρισης στο ρωσικό αίτημα για παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Μόσχα ζητά ορισμένες παραχωρήσεις στα λιμάνια της Κύπρου, καθώς και στην αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πάφο. Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, Φώτη Φωτίου, η Κυβέρνηση διερευνά το αίτημα, καθώς με τη Ρωσία έχουμε ιστορικούς δεσμούς, είναι μια χώρα που στηρίζει την Κύπρο και στόχος είναι αυτές οι σχέσεις να ενισχυθούν και να εμβαθυνθούν.
Ο Υπουργός, ωστόσο, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι πιθανές παραχωρήσεις προς τη Μόσχα θα είναι υπό μορφήν ανταλλαγμάτων, για χρονική επέκταση της αποπληρωμής του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δις προς την Κύπρο. «Δεν ετέθη θέμα ανταλλαγμάτων», είπε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι το ζήτημα των διευκολύνσεων προς τον ρωσικό πολεμικό στόλο και πιθανώς την αεροπορία, ετέθη προς τους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της Κύπρου.

Κι άλλη συμφωνία

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, «διευκολύνσεις στα λιμάνια θα δίνονται στους Ρώσους, όπως δίνονται και σε άλλες χώρες. Και στις ΗΠΑ δίνουμε τέτοιες διευκολύνσεις και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, και στο Ισραήλ. Διερευνούμε, επίσης, το ενδεχόμενο αν θα μπορούσαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να δίνονται τέτοιες διευκολύνσεις και στην αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου». Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι υπήρξε και αίτημα για συμφωνία παραχώρησης διευκολύνσεων για εκκένωση Ρώσων υπηκόων σε περίπτωση εχθροπραξιών στην περιοχή. Η εν λόγω συμφωνία, ανέφερε, είναι ήδη στα σκαριά και σύντομα θα πέσουν υπογραφές. 

Επικαιροποίηση και νέα συμφωνία

Χρήση της Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» μέχρι σήμερα γίνεται μόνο από τη γαλλική πολεμική αεροπορία, μετά από σχετική συμφωνία που υπογράφηκε το 2007. Η συγκεκριμένη συμφωνία θα επικαιροποιηθεί, κατόπιν της πρόσφατης συνάντησης που είχε ο Φώτης Φωτίου με τον Γάλλο ομόλογό του. Απ’ εκεί και πέρα, γίνονται, σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ, μεμονωμένες παραχωρήσεις της βάσης, για λόγους που εξετάζονται αναλόγως περίπτωσης, όπως ανθρωπιστικούς. Στο Παρίσι ο κ. Φωτίου συζήτησε και το ενδεχόμενο εκκένωσης Γάλλων πολιτών από τη Συρία, αν παραστεί ανάγκη, και έχουν δρομολογηθεί και επί τούτου διαδικασίες για σύναψη σχετικής συμφωνίας. 

Γεωστρατηγικός ρόλος

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως «η Κύπρος πλέον αναδεικνύει τον γεωστρατηγικό της ρόλο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο ρόλος αυτός αναδεικνύεται όχι μόνο για ευρωπαϊκές χώρες αλλά και χώρες πέραν της Ε.Ε.». Πρόσθεσε πως μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ έχει ξεκινήσει ένας στρατηγικός διάλογος για θέματα ενέργειας, είτε αυτά έχουν να κάνουν με τη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου είτε με την ενεργειακή ασφάλεια. 
Σε σχέση με τον σταθμό υγροποίησης, ο ΥΠΑΜ είπε: «Το τερματικό θα γίνει στο Βασιλικό και αυτό είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και το έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Απ’ εκεί και πέρα, ασφαλώς και θεωρούμε θετική εξέλιξη, εάν το Ισραήλ θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτό το τερματικό. Αναμένουμε να δούμε τις αποφάσεις τους, γιατί αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί εφ’ όλης της ύλης και ιδιαίτερα όσον αφορά αυτό το θέμα». 

Δεν απεμπολούμε δικαιώματα
Σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές που διατυπώνονται σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, ο Υπουργός τόνισε πως αυτές είναι καθημερινές, φραστικές ή άλλως πως και αυτό που έχει σημασία είναι εμείς να συνεχίσουμε με την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, καθώς δεν είναι εμείς που παρανομούμε αλλά άλλοι. «Εμείς λειτουργούμε στη βάση των διεθνών κανόνων, στη βάση του διεθνούς δικαίου και έτσι θα συνεχίσουμε κι ας πάρουν το μήνυμα όλοι. Δεν απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματα και αυτό είναι ξεκάθαρο», τόνισε τέλος ο κ. Φωτίου.
Σημερινή