11.6.13

Κραδασμοί στην κυβερνητική συνοχή (;)

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της η κυβέρνηση, μετά την αιφνίδια απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία άλλωστε δεν υπογράφουν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Ήδη με ανακοινώσεις τους, τα δύο κόμματα γνωστοποιούν ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσουν στη Βουλή, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζητά επιτακτικά τη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών.


Σημειώνοντας ότι το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε στην Ιπποκράτους από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2000 άτομα πριν από την καταβολή της επόμενης δόσης, το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ των γενναίων μεταρρυθμίσεων στην ΕΡΤ, αλλά «κατά των φευγαλέων και επικίνδυνων κινήσεων εντυπωσιασμού», όπως λέει, κάνοντας λόγο για ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδίου και αξιόπιστης και διαφανούς διαδικασίας. Προαναγγέλλει λοιπόν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Την ίδια ώρα πάντως, δεν θέτει ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας, ημί μόνο ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ αρνείται και εκείνη να ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη Βουλή, επαναλαμβάνει την αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ, και ζητά η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. 

Διαβάστε τις ανακοινώσεις των δύο κομμάτων 
ΠΑΣΟΚ: Διαφωνούμε απολύτως για την ΕΡΤ
ΔΗΜΑΡ: Κατηγορηματικά αντίθετη για την ΕΡΤ