8.6.13

Επικρίσεις για την καταστολή «Πεδίο μάχης» μεταξύ ΕΕ και Ερντογάν η πλατεία Ταξίμ


Διαδηλώτης υψώνει σημαία με το πρόσωπο του Κεμάλ στις νύχτες οργής της Τουρκίας

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ταγίπ Ερντογάν για το χειρισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μετατράπηκε διάσκεψη σχετικά με την «παγωμένη» προοπτική τουρκικής ένταξης στην ΕΕ που διεξήχθη την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, και μάλιστα κοντά στην πλατεία Ταξίμ που «γέννησε» το άνευ προηγούμενο κύμα αμφισβήτησης του Ερντογάν.

Οι λαοί στις δημοκρατικές κοινωνίες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά, δήλωσε από το βήμα της διάσκεψης ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε ζητώντας -παρόντος του Ταγίπ Ερντογάν- ενδελεχή έρευνα και τιμωρία των υπευθύνων για την υπέρμετρη αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών.

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΕΕ ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, λέγοντας ότι η αστυνομία στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιεί ανάλογες μεθόδους.

«Ανάλογες διαδηλώσεις και επεισόδια έχουν λάβει χώρα στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και ακόμη μεγαλύτερης έντασης στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ρωτώντας: «Ποιες ήταν οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτά;».

Η κυβέρνησή του είναι ανοιχτή σε «δημοκρατικά αιτήματα», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, αλλά ήλθε να συμπληρώσει στο γνωστό μοτίβο πως δεν πρόκειται να ανεχθεί «τρομοκρατία, βία και βανδαλισμούς».

Κατηγόρησε ταυτόχρονα για πολλοστή φορά την ΕΕ για τον αργό ρυθμό της ενταξιακής διαδικασίας, καταγγέλλοντας πως εγείρονται εμπόδια στο δρόμο της Τουρκίας.

«Προϋπόθεση για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων είναι να έχουν ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24 που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, αλλά λόγω των εμποδίων της ελληνοκυπριακής διοίκησης που διευκολύνεται στη στάση της αυτή από την ΕΕ, εμποδίζεται η Τουρκία να ανοίξει τα κεφάλαια αυτά» ανέφερε.

Επισήμανε ότι η ίδια η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στο στόχο της ένταξης -«αλλά δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει με μονόπλευρες προσπάθειες». Τόνισε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να προβαίνει στα αναγκαία βήματα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία», συμπληρώνοντας ότι «αυτό όμως που έχει σημασία είναι η απόφαση που θα λάβει η ΕΕ σχετικά με την Τουρκία».

Είχε προηγηθεί έντονη κριτική στο χειρισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εκ μέρους του κοινοτικού επιτρόπου Στέφαν Φούλε, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να διεξαχθεί άμεσα ενδελεχής έρευνα σχετικά με τη στάση της αστυνομίας και να αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν.

«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν έναν νόμιμο τρόπο για τις ομάδες να εκφράσουν τις απόψεις τους σε μία δημοκρατική κοινωνία. Η υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών δεν έχει θέση σε αυτή τη δημοκρατία» τόνισε.

«Το καθήκον όλων υμών, τόσο των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και όσων φιλοδοξούν να ενταχθούν σε αυτήν, είναι να επιδιώκουν το ύψιστο δυνατό βαθμό δημοκρατικών κανόνων και πρακτικών» είπε.

«Σε αυτές περιλαμβάνεται η ελευθερία έκφρασης του γνώμης του κάθε ατόμου, η ελευθερία συνάθροισης και η ελευθερία των μέσων να μεταδίδουν τα όσα συμβαίνουν» τόνισε ο κοινοτικός επίτροπος αγγίζοντας και το θέμα της απουσίας κάλυψης των γεγονότων από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τις πρώτες ημέρες της αναταραχής.

Την πάγια γερμανική θέση υπέρ της «ειδικής σχέσης» Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας επανέλαβε εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην αυριανή έκδοση της Kieler Nachrichten.

Σύμφωνα με προδημοσίευση ενός αποσπάσματος της συνέντευξης από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι «εάν επιτύχουμε την πολιτική ένωση της Ευρώπης όπως την φαντάζομαι, η Τουρκία θα βρεθεί σε μια ειδική σχέση, αλλά δεν θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Newsroom ΔΟΛ