21.6.13

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΑΝΑΧΩΜΑ Κυβέρνηση δίχως αύριο - Το "αμαρτωλό" ΠΑΣΟΚ κρίνει τις εξελίξεις - Ευνοημένος ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε κυβέρνηση «όμηρο» των εξελίξεων που αναμένονται το προσεχές διάστημα και θα είναι καταιγιστικές λόγω των απολύσεων, των «λουκέτων» δημόσιων οργανισμών και των νέων μέτρων που έρχονται λόγω της κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων καθίσταται η συγκυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.



Μία κυβέρνηση, που δημοσκοπικά έχει απήχηση στο 32-33% των πολιτών και βασίζει την επιβίωση της στο αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ, το οποίο επί δεκαετίας λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα και έχει καταστρέψει την Ελλάδα. Φέρει στο μεγαλύτερο βαθμό την ευθύνη για τα δεινά του τόπου και είναι το κόμμα που με πρωθυπουργό το ΓΑΠ έφερε στη χώρα μας το ΔΝΤ, εκχωρώντας στην τρόικα την εθνική κυριαρχία.
Ο Α. Σαμαράς αποφάσισε να συγκυβερνήσει χέρι-χέρι με τον Ε. Βενιζέλο που ως υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου κατήγγειλε και είχε ζητήσει την παραίτηση του. Τώρα ο πρωθυπουργός καθίσταται έρμαιος της υστεροβουλίας του ΠΑΣΟΚ, που προκειμένου να κρατηθεί στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένος να δώσει ότι του ζητηθεί.
Που να περίμεναν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. όταν πήγαιναν στην κάλπη πριν ένα χρόνο πώς θα ψήφιζαν Σαμαρά και θα τους έβγαινε αγκαλιά με το Βενιζέλο. Αυτόν που πέραν των άλλων τους επέβαλε και το χαράτσι της ΔΕΗ, το οποίο μονιμοποιείται.
Η νέα κυβέρνηση θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 153 βουλευτών. Η Ν.Δ. διαθέτει 125 και το ΠΑΣΟΚ 28. Εκτιμάται πώς σίγουρα θα έχει τη στήριξη των δύο ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τη Ν.Δ., των Μαρκόπουλου και Σολδάτου (μετά τις χθεσινές εξελίξεις ο κ. Σαμαράς αναμένεται να δώσει το «πράσινο φώς» για να κινηθούν οι διαδικασίες να επιτρέψουν στο… μαντρί της Συγγρού).
Σε αυτούς του 155 βουλευτές που θα στηρίξουν τη συγκυβέρνηση φαίνεται να προστίθεται και ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος δήλωσε πώς «οι εκλογές ισοδυναμούν με καταστροφή», όπως επίσης και ο Χ. Αηδόνης. Πιστεύουν δηλαδή στο Μέγαρο Μαξίμου πώς έχουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που μπορεί να φθάσει τους 157 βουλευτές.
Αναμένουν δε τη στάση της ΔΗΜΑΡ, στην οποία επικρατούν διαλυτικές τάσεις μετά την απόφαση όψιμης αποχώρησης από τη συγκυβέρνηση που αποφάσισε ο Φ. Κουβέλης. Θεωρείται σχεδόν ως δεδομένο πώς η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση (υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, υπουργό Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη, υφυπουργό Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου και υφυπουργό Υγείας Φ. Σκοπούλη).
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε άμεσο ανασχηματισμό με τη συμμετοχή ακόμη περισσότερων στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και με τον Ε. Βενιζέλο πιθανότατα σε ρόλο αντιπροέδρου ή κορυφαίου υπουργού. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι αν η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει να παρέχει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση των δύο ή θα το πράττει κατά περίσταση.
Από το σπάσιμο της τρικομματικής κυβέρνησης βγαίνει σαφώς ευνοημένος ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού κατέρρευσε το αριστερό ανάχωμα και τώρα μπορεί να πλαγιοκοπεί από αριστερά. Οι εσωτερικές εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ (αν δεν διαλυθεί) θα του δώσουν επιπλέον ψήφους.
Ευνοημένος θα βγει και ο Λαϊκός Σύνδεσμος μετά το ταγκό των Σαμαρά-Βενιζέλου στην εξουσία. Αναμένεται μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων προς τα δεξιά.
Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι δίχως αύριο. Αυτά που λέει δε ο κ. Σαμαράς περί εξάντλησης 4ετίας ούτε ο ίδιος τα πιστεύει!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr