17.6.13

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙ ΕΚΛΟΓΩΝ Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια μετά την συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών

Σε σαρωτικό ανασχηματισμό σκοπεύει να προχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς σε περίπτωση που επιτευχθεί κάποιας μορφής συμβιβασμός μεταξύ των τριών εταίρων της συγκυβέρνησης και αυτό ως «αντιπαροχή» Σαμαρά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου ο τελευταίος να στηρίξει "κεκαλυμμένα" τις επιλογές για την ΕΡΤ .

 Αυτό αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες όπως διαμορφώνονται στο ρευστό πολιτικό σκηνικό.
Υπάρχουν βέβαια και οι εκτιμήσεις – οι οποίες προσεγγίζουν και πιο πολύ την πραγματικότητα- ότι δεν είναι ανάγκη οι τρείς αρχηγοί στη σημερινή συνάντησή τους στις 19:30 στο Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσουν σε κάποιο συμβιβασμό καθώς αυτός έχει επιτευχθεί ήδη κι όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στη σφαίρα του προσωπικού επικοινωνιακού παιχνιδιού.
Όχι ότι δεν έχει υπάρξει κρίση ενδοκυβερνητική, αλλά από τη στιγμή που υπήρξε ο καθένας την εκμεταλλεύεται όσο και όπως μπορεί χωρίς όμως το ενδεχόμενο των εκλογών να είναι στην ατζέντα κανενός.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο ανασχηματισμός θα είναι ουσιαστικά «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα του Ε. Βενιζέλου με δικά του κομματικά πρόσωπα προκειμένου ο τελευταίος να συγκρατήσει την εκλογική του βάση αλλά και την κομματική του δομή και με τις δύο να βρίσκονται υπό καθεστώς κατάρρευσης.
Από την άλλη πλευρά ο Φώτης Κουβέλης είναι ο μόνος «αστάθμητος» παράγοντας στην όλη διαδικασία καθώς θεωρητικά είναι αυτός που θα φέρει τα περισσότερα εμπόδια και αυτό καθώς βλέπει τα δικά του ποσοστά να βρίσκονται κοντά στο 4,5 % με τάσεις αυτά να μειωθούν περισσότερο  -βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων- δεν θα φέρει όμως θέμα εκλογών ή απόσυρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τουλάχιστον μόνος του, χωρίς δηλαδή κοινή γραμμή με το ΠΑΣΟΚ.
Ένα ισχυρό ενδεχόμενο που απομακρύνει το θέμα των εκλογών είναι και η παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ η οποία και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του ξεκαθάρισε –εμμέσως πλην σαφώς- πως εκλογές στην Ελλάδα πριν τις εκλογές στην Γερμανία θα της δημιουργούσαν σοβαρό πρόβλημα, καθώς για άλλη μια φορά οι ελληνικές εξελίξεις θα απασχολούσαν την εσωτερική γερμανική πολιτική σκηνή κάτι που η Μέρκελ όχι απλώς  δεν το επιθυμεί, αλλά δεν το εξετάζει ούτε καν ως ενδεχόμενο.
Ο Αντώνης Σαμαράς  πάντως φαίνεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος με διάφορους κεντροδεξιούς κύκλους οι οποίοι διακινούν σενάρια για αλλαγή πρωθυπουργού φτάνοντας στο σημείο να προτείνουν και πρόσωπα όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ή η Ντόρα Μπακογιάννη.
Αυτός φαίνεται πως είναι ένας ακόμη λόγος για να μην «τινάξει» την τρικομματική στον αέρα στρώνοντας το δρόμο σε άλλες διεργασίες οι οποίες μπορεί και να τον θέσουν στο περιθώριο του πλιτικού σκηνικού.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr