2.6.13

Για τρίτη μέρα στην πλατεία Ταξίμ



Ραντεβού στην πλατεία Ταξίμ δίνουν το μεσημέρι της Κυριακής οι διαδηλώτες. "Δεν σταματήσαμε, συνεχίζουμε" δηλώνουν και προγραμματίζουν συναυλίες στην στην Πόλη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών οι τραυματίες από τα επεισόδια του τελευταίου 48ωρου ανέρχονται σε 53. Για δύο νεκρούς κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία, πληροφορία όμως που δεν επιβεβαιώνεται από τις τουρκικές αρχές, ενώ η οργάνωση υποστηρίζει ότι οι τραυματίες στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη ξεπερνούν τους 1.000.  

Οι διαδηλωτές γιορτάζουν τη νίκη τους

Το χρονικό των δραματικών γεγονότων

Μετά από περισσότερες από 48 ώρες σφοδρών συγκρούσεων με την αστυνομία, χιλιάδες διαδηλωτές προχώρησαν χθες το απόγευμα στην "ανακατάληψη" της πλατείας Ταξίμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, κάνοντας λόγο για "νίκη" επί του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Το μεσημέρι του Σαββάτου, δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να κατακλυσθεί η πλατεία από κόσμο, μόλις άρχισε η οπισθοχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας υπό τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα, «πυροσβεστική» αποδείχθηκε η παρέμβαση τουΤούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.


Αμέσως, κατά κύματα, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν, άλλοι τραγουδώντας, άλλοι χορεύοντας, κάποιοι χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια. Στην πλατεία το πλήθος αντιπροσωπεύει όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Από την εθνικιστική ακροδεξιά μέχρι την αριστερά, πιστούς μουσουλμάνους και υποστηρικτές του λαϊκού κράτους. Κάποιοι από αυτούς κάλυψαν με πολύχρωμες σημαίες το μνημείο του "πατέρα" της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Σχεδόν όλοι, όμως, εκφράζουν θυμό για την κυβέρνηση και κατηγορούν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει την "ισλαμοποίηση" της τουρκικής κοινωνίας.



Μάλιστα, χιλιάδες διαδηλωτές διέσχισαν τη γέφυρα του Βοσπόρου προκειμένου να ενωθούν με τους υπόλοιπους στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακύρωσε την προγραμματισμένη για το μεσημέρι του Σαββάτου συγκέντρωση και αποφάσισε να γίνει πορεία από το Μπεσίκτας με προορισμό την πλατεία.

Έλληνες περιγράφουν τα δραματικά γεγονότα στην Πόλη
"Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση το περίμενε. Οι άνθρωποι επαναστατούν για να εμποδίσουν μια σειρά από απαγορεύσεις που επιβάλει μια κυβέρνηση που δεν μας καταλαβαίνει", είπε από την πλευρά του ένας φοιτητής, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Παρά την ευφορία που υπήρχε στην ατμόσφαιρα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, ορισμένοι διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτή η "νίκη" θα έχει και απτά αποτελέσματα, για το αν θα σωθεί τελικά το πάρκο που στάθηκε η αφορμή για την κινητοποίηση. 

"Η ατμόσφαιρα εδώ είναι πολύ χαρούμενη. Η αστυνομία επιτέλους αποσύρθηκε", είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μπερκ Σεντούρκ. "Όμως, παρά το τεράστιο πλήθος που μαζεύτηκε εδώ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεχίσει και, αν το κάνει, θα μπορούσε να καταστρέψει ακόμη και το πολιτιστικό κέντρο Ατατούρκ, εδώ από πίσω. Ας είμαστε λοιπόν συγκρατημένοι", πρόσθεσε.



Παρόμοιες διαδηλώσεις οργανώθηκαν στην πρωτεύουσα Άγκυρα, στη Σμύρνη και άλλες πόλεις της χώρας. 

Το «προφίλ» των διαδηλωτών



Νωρίτερα, στο διάγγελμά του ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι οι συντριπτικές εκλογικές νίκες του κόμματός του δεν συνιστούν "εισιτήριο για να επιβάλει τη θέληση της πλειοψηφίας στη μειοψηφία". Η δήλωσή του, όμως, δεν φάνηκε να ικανοποιεί τους διαδηλωτές. "Το Ταξίμ είναι παντού, η αντίσταση είναι παντού", ήταν το σύνθημα που φώναζε μια ομάδα από αυτούς που δήλωναν αποφασισμένοι να περάσουν τη νύχτα "στην πλατεία τους, το Ταξίμ".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε ακόμη και το δικαστήριο το οποίο το μεσημέρι του Σαββάτου εξέδωσε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του σχεδίου ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ. «Στόχος τους είναι η δημιουργία χάους με απώτερο σκοπό το στρατιωτικό πραξικόπημα» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Μεχμέτ Αλί Σαχίν.


revoltistanbul on livestream.com. Broadcast Live Free
real.gr