12.6.13

Με εκλογές "απειλεί" ο Σαμαράς αν δεν περάσει το ν/δ για την νέα ΕΡΤ

saklskkkflaEfenpress: Το νομοσχέδιο, με την ΕΡΤ κλειστη, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. 
Ετοιμάστε τα...ελικόπτερα!
_______________________


Kαταθέτει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση νομοσχέδιο για τη νέα μορφή που θα έχει η ΕΡΤ. Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη αναφέρει την ίδρυση ενός νέου οργανισμού ραδιοτηλεόρασης και το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία τις επόμενες ημέρες.
Το νέο νομοσχέδιο θα βασίζεται σε παλαιότερη πρόταση που είχε συντάξει για την αναμόρφωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα επιτροπή υπό τον καθηγητή κ. Νίκο Αλιβιζάτο και είχε υποβληθεί στον τότε υπουργό κ. Ηλία Μόσιαλο.
Μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να γίνει η εκκαθάριση και να συσταθεί ο νέος φορέας θα χρειαστεί χρόνος -ενδεχομένως και τρεις μήνες- και μέχρι τότε δεν θα εκπέμπει δημόσια τηλεόραση ενώ θα συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων οι οποίες είναι έντονες και κανείς δεν γνωρίζει την επέκτασή τους. Άλλωστε εκεί εστιάζεται η διαφωνία και των δύο μικρότερων κομμάτων της συμπολίτευσης που ζητούσαν η ανασυγκρότηση να γίνει με την ΕΡΤ εν λειτουργία. 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η υπερψήφιση του νομοσχεδίου εξετάζεται σοβαρά να λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ενώ με το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει πως εάν δεν γίνει αποδεκτό τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο τότε θα έλθει στη Βουλή προς κύρωση και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ.
Το ΠΑΣΟΚ
vbalklslkflaΟ Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει πως δε θα ψηφίσει κανένα νομοσχέδιο, αν δεν αποσυρθεί το διάταγμα, με το οποίο έκλεισε η δημόσια τηλεόραση.
«Δεν έχει την κοινοβουλευτική  πλειοψηφία για να επιβάλλει εκλογές, αν θέλει ας παραιτηθεί» έλεγε  με νόημα σε στενούς του συνεργάτες ο κ. Βενιζέλος το βράδυ της Τρίτης, επισημαίνοντας με έμφαση ότι  «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κυβέρνηση, αφού την πράξη νομοθετικού περιεχομένου την υπέγραψαν μόνο οι υπουργοί ενός κόμματος, αλλά όχι των υπολοίπων».
Το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον Αντώνη Σαμαρά είναι το εξής: «Αν δεν αποκαταστήσει την δημοκρατική ομαλότητα δεν μπορούμε να συζητήσουμε κανένα νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ. Με κλειστή την ΕΡΤ δεν μπορούμε να δεχθούμε, ούτε να ψηφίσουμε τίποτα. Ας πάρει πίσω την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και με ανοιχτή την ΕΡΤ είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε πάνω σε ένα σοβαρό σχέδιο αναδιάρθρωσης και ανασυγκρότησης της δημόσιας τηλεόρασης».
Παρότι στην Ιπποκράτους δεν θα επιθυμούσαν -για πολλούς και διάφορους λόγους - πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές, είναι αποφασισμένοι και μάλλον αναγκασμένοι από τις εξελίξεις και τις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, να επιμείνουν στη γραμμή της σύγκρουσης με τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό. «Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να εξαφανιστούμε. Δεν θα μπορούσαμε με τίποτα να δεχθούμε αυτή την ανεπίτρεπτη ενέργεια, που στερείται κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και νομιμότητας» έλεγαν στελέχη, κοντά στον κ. Βενιζέλο.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει την οργή του για τους χειρισμούς του κ. Σαμαρά, τους οποίους θεωρεί περίπου ανεξήγητους ή και αυτοκτονικούς πολιτικά. «Ουσιαστικά και από το πουθενά έφτιαξε μία ‘‘πλατεία’’ έξω από την ΕΡΤ και δημιούργησε ένα πολιτιστικό κίνημα υπεράσπισης της δημοκρατίας» έλεγε σε συνεργάτες του, οι οποίοι εκτιμούν ότι σε αυτές τις συνθήκες είναι δυνατόν μεγάλο τμήμα του κόσμου να στραφεί και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σε κάμψη το τελευταίο διάστημα.
koyamdmafaΗ νεώτερη ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι υπουργοί που υπέδειξε η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη βουλή.
Η πρώτη ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ
«Δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία - έστω και για μία ώρα - να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση.Η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από «κάποιο» χρονικό διάστημα.
Τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας.
Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις.
Είναι σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Εξορθολογισμός, ο οποίος όμως δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο.
Το ίδιο αναγκαία είναι και η ριζική αποκοπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου.
Όσον αφορά τον εξορθολογισμό και την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, η Δημοκρατική Αριστερά ζητά την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση.
Στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί».