7.6.13

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν



Αμετακίνητος στις αρχικές του θέσεις παραμένει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέστρεψε στην Τουρκία μετά την περιοδεία του στη βόρεια Αφρική. Ο Ερντογάν έκανε λόγο για «τρομοκράτες» οι οποίοι υποκινούν τους διαδηλωτές στη χώρα του. Τέσσερις οι νεκροί από τα επεισόδια στη γείτονα χώρα, καθώς χθες αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του. Ελεύθερος ο Έλληνας φοιτητής που συνελήφθη στην Τουρκία, επέστρεψε χθες στην Αθήνα. 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, έκανε έκκληση για άμεσο τερματισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά την επιστροφή του στη χώρα από το ταξίδι του στη Βόρεια Αφρική. Μπροστά σε περίπου 10.000 υποστηρικτές του κόμματός του, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να τον υποδεχτούν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν είπε ότι οι διαδηλώσεις έχουν χάσει τη δημοκρατική τους φύση και έχουν μετατραπεί σε πράξεις βανδαλισμού.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τους υποστηρικτές του να επιστρέψουν ειρηνικά στα σπίτια τους, μερικοί από τους οποίους φώναζαν συνθήματα κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που επί 7 ημέρες συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταξίμ.

Αμετακίνητος στις θέσεις του επιστρέφει ο Ερντογάν


«Δεν στοχοποιώ τους οικολόγους στην πατρίδα μου και δεν πρόκειται να το κάνω», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. «Παρόλα αυτά, επιμένω ότι υπάρχουν εξτρεμιστές ανάμεσα στους διαδηλωτές, που εμπλέκονται και στην τρομοκρατία», τόνισε. Μάλιστα, σημείωσε ότι όσοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις «προσπαθούν να εμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης» και ξεκαθάρισε πως το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ θα υλοποιηθεί.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην πλειοψηφία που ο ίδιος έχει εξασφαλίσει, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι οι υποστηρικτές του δεν είναι μειοψηφία: «Είμαστε κόμμα που πήρε την ψήφο 21,5 εκατομμυρίων πολιτών και είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλεισίματος, αλλά ποτέ δεν βγάλαμε στους δρόμους την κομματική μας βάση. Αγωνιστήκαμε δημοκρατικά και η δικαιοσύνη μας δικαίωσε» είπε. 



Κι ενώ χθες για έβδομη νύχτα χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ ζητώντας την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού, οι νεκροί από τα πολυήμερα επεισόδια στους δρόμους της Τουρκίας έφτασαν χθες τους τέσσερις, αφού ένας αστυνομικός άφησε την τελευταία του πνοή. Ο αστυνομικός είχε τραυματιστεί την Τρίτη στα Άδανα, αφού έπεσε από γέφυρα τη στιγμή που κυνηγούσε διαδηλωτές. 

Στην Αθήνα ο Έλληνας φοιτητής 
Στο μεταξύ, ελεύθερος μαζί με τους υπόλοιπους ξένους φοιτητές που είχαν προσαχθεί τα ξημερώματα της Τετάρτης αφέθηκε ο Γιώργος Ιατρίδης, μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα, ο οποίος δεν του απήγγειλε καμία κατηγορία. Για το θέμα μάλιστα είχαν συνομιλία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Έλληνας φοιτητής έφτασε τη νύχτα στην Αθήνα. Μάλιστα, κατά των συλλήψεων των φοιτητών τάχθηκαν εκατοντάδες πανεπιστημιακοί, οι οποίοι βρέθηκαν χθες το απόγευμα στην πλατεία Ταξίμ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους διαδηλωτές. 

Για πρώτη φορά χθες οπαδοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασαν την αντίθεσή τους στους διαδηλωτές στη Ριζούντα, πόλη από την οποία κατάγεται η οικογένεια του Τούρκου πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, ένταση δημιουργήθηκε όταν ομάδα περίπου 30 ατόμων διαδήλωνε για τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ. Τότε, φιλοκυβερνητική ομάδα αντέδρασε και κινήθηκε εναντίον τους. Μάλιστα, υποστηρικτές του Ερντογάν έφταναν συνεχώς στο σημείο και κάποια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασαν τους 500. Τότε, οι διαδηλωτές μπήκαν σε κτίριο και στη συνέχεια, όταν παρενέβη και ο δήμαρχος της πόλης, βγήκαν με τη συνοδεία αστυνομικών. 



Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τη βία των αστυνομικών 
«Σοκαριστική» χαρακτήρισε την χρήση βίας της τουρκικής αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών ο ομοσπονδιακός Επίτροπος της Γερμανίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μάρκους Λένινγκ και κάλεσε την Άγκυρα να απελευθερώσει άμεσα τους κρατούμενους, οι οποίοι, όπως είπε, αγωνίζονται για θεμελιώδη δικαιώματα. «Περιμένω η τουρκική κυβέρνηση να ανταποκριθεί κατάλληλα και χωρίς την χρήση βίας στις ουσιαστικά ειρηνικές διαδηλώσεις», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «ο μεγάλος αριθμός των συλληφθέντων και των τραυματιών σοκάρει». 

Επίσης, ο Τιερί Ρεπαντέν, υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, καταδίκασε «την αστυνομική καταστολή» στην Τουρκία και κάλεσε τις τουρκικές αρχές «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» και να σέβονται το δικαίωμα των πολιτών της χώρας να διαδηλώνουν.
real.gr