26.6.13

Διάχυτη αισιοδοξία στην Αθήνα για τον αγωγό ΤΑΡ



Διάχυτη αισιοδοξία επικρατεί στην Αθήνα ότι ο TAP θα είναι ο τελικός νικητής έναντι του ανταγωνιστή του Nabucco West στη μάχη των αγωγών για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη. Η ίδια αισιοδοξία υπάρχει και για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, καθώς όλο και επιβεβαιώνεται ότι η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου πηγαίνει πακέτο με την επικράτηση του TAP.


Το απόγευμα σήμερα, άλλωστε, στη Μεγάλη Βρετάνια, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης και ο managing director Kjetil Tungland από πλευράς ΤΑΡ θα υπογράψουν την Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το αργότερο έως το μεσημέρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερωθεί έστω και ανεπισήμως για την επιλογή των Αζέρων, όπως θα ενημερωθούν και οι κυβερνήσεις των άλλων δύο εμπλεκομένων χωρών Ιταλίας και Αλβανίας από εκπροσώπους της κοινοπραξίας για την επιλογή του αγωγού. 

Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης πέραν του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου έπαιξαν ο έως τώρα υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και βεβαίως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου δέχεται την αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας Σαχ Ντενίζ. 

Η ελληνική πλευρά, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα χρησιμοποιήσει την επιλογή του ΤΑΡ προκειμένου να δημιουργήσει νέο κλίμα αισιοδοξίας για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, λίγες μέρες πριν έλθει η τρόικα.

Ο Γ. Στουρνάρας
Με την επιστροφή της τρόικας την επόμενη εβδομάδα, πάντως, θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά και οι σχέσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τους νέους υπουργούς των «καυτών» χαρτοφυλακίων, Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι θα πάρουν την πρώτη «κρυάδα» από διαπραγμάτευση με την ηγεσία της τρόικας. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου η ουσιαστική διαπραγμάτευση ούτως ή άλλως θα γίνει από τον υπουργό Οικονομικών.
real