5.6.13

ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ Τουρκία: Νέες συγκρούσεις με την αστυνομία τη νύχτα


Μετά το πρώτο ξέσπασμα της εξέγερσης στην Τουρκία τη νύχτα της Παρασκευής, διμοιρίες αστυνομικών επιτέθηκαν σε διαδηλωτές και τη νύχτα της Τρίτης. 
Οι αστυνομικοί το βράδυ της Δευτέρας είχαν κάνει την εμφάνισή τους έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην περιοχή Μπεσίκτας, χωρίς ωστόσο να επέμβουν. 
Την Τρίτη η τακτική δράσης της τουρκικής αστυνομίας άλλαξε και δύο διμοιρίες ένστολων εκτόξευσαν δακρυγόνα, κυνήγησαν διαδηλωτές μέσα στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο της Μπεσίκτας και προέβησαν σε δεκάδες συλλήψεις.

Λίγο πριν, το απόγευμα της Τρίτης, αστυνομικές δυνάμεις και διαδηλωτές διαπραγματεύτηκαν προκειμένου να μην συνεχιστούν οι εντάσεις στην πόλη.
Από την πλευρά της, η αστυνομία ζήτησε να καθαρίσουν οι δρόμοι από τα οδοφράγματα και οι διαδηλωτές κάλεσαν τους αστυνομικούς να απομακρυνθούν από την περιοχή. Οι διαπραγματεύσεις δεν οδήγησαν πουθενά και γύρω στις δέκα δύο αστυνομικές «αύρες» εφοδιασμένες με κανόνια εκτόξευσης νερού, κατευθύνθηκαν προς το μέρος των διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν προωθηθεί πολύ κοντά στις αστυνομικές δυνάμεις για τις διαπραγματεύσεις.
Το πλήθος σκόρπισε πανικόβλητο στους γύρω δρόμους και οι διμοιρίες το ακολουθούσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Όταν οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν και καθώς η ατμόσφαιρα είχε «καθαρίσει», μία διμοιρία παρατάχθηκε κατά μήκος τους δρόμου και στοχεύοντας προς τον κόσμο εκτόξευσε ξανά δακρυγόνες ουσίες. Λίγο αργότερα αποσύρθηκε και οι διαδηλωτές επέστρεψαν στον ίδιο χώρο για να δεχτούν, μετά από μερικά λεπτά, νέα επίθεση.
Οι τραυματίες ήταν δεκάδες και συνεχώς ακούγονταν εκκλήσεις για ιατρική βοήθεια. Ο κόσμος δεν αποχωρούσε, φώναζε συνθήματα κατά της κυβέρνησης και πολλοί ήταν οι διαδηλωτές που με επιδέσμους στο κεφάλι ή στα χέρια πετούσε πέτρες προς το μέρος των διμοιριών.
Η αστυνομία προέβη σε δεκάδες συλλήψεις, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως, αν δεν βρεθεί διέξοδος στην κρίση κατά τη σημερινή συνάντηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπουλέντ Αρίτς με εκπροσώπους των διαδηλωτών, κάθε νύχτα θα εντείνει την παρουσία της.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr