26.6.13

Αισιοδοξία στο Μαξίμου για τον ΤΑΡ

Ο κύβος ερρίφθη και πλέον η κοινοπραξία Shaz Deniz έχει αποφασίσει ποιος αγωγός θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας θάλασσας στην Ευρώπη. 
Ο Νabucco West ή ο TAP.



Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να είναι ο ΤΑP καθώς θα είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα μας ύψους 1,5 δις ευρώ.
 Θα έχει οικονομικά οφέλη αφού θα προσφέρει 2.000 άμεσες και σε βάθος χρόνου 10.000 θέσεις εργασίας.
 Το γεγονός ότι θα αποτελέσει την πύλη εισόδου του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα αναβαθμίσει γεωστρατηγικά τη Ελλάδα και θα είναι παρούσα στις εξελίξεις που αφορούν την εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων στην Κασπία θάλασσα.


 Παρά τα θετικά μηνύματα, η κυβέρνηση είναι συγκρατημένα αισιόδοξη, προσεκτική και δεν είναι τυχαίο που δεν ανακοίνωσε σήμερα ότι η κοινοπραξία επισκέφτηκε το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν έχει κλείσει λένε τίποτα ακόμη και αναμένουν την επίσημη ανακοίνωση που θα γίνει την Παρασκευή το πρωί στο Μπακού.
 Είναι όμως θετικό ότι ο πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς ταξίδεψε στο Αζερμπαϊτζάν τον περασμένο Μάιο, είχε ο ίδιος επαφές με τον πρόεδρο Ιλχαν Αλιεφ για το θέμα αυτό.

 Το απόγευμα ο Γιάννης Στουρναράς θα υπογράψει τη συμφωνία φιλοξενίας του έργου με τον TAP, που αποτελεί και την νομική δέσμευση για την ολοκλήρωση του έργου.
real