10.6.13

Μαζί στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή του Διστόμου



Στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 69 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου, παρέστησαν σήμερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης, ενώ το ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ παραβρέθηκαν και τοπικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ.




Όπως τους απεικονίζει ο φωτογραφικός φακός, βρέθηκαν δίπλα-δίπλα στο μνημόσυνο των σφαγιασθέντων Διστομιτών από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής.



Τις εκδηλώσεις οργανώνει ο Δήμος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας. 



Χθες, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών και συνέλευση των μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις.



Αλ. Τσίπρας: Ιστορικό χρέος να διεκδικηθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις
Σε δηλώσεις του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, σημειώνοντας ότι «η σημερινή μέρα μας υπενθυμίζει ότι ένα αίτημα πάγιο του λαού μας παραμένει ιστορικά αδικαίωτο. Οι πολεμικές επανορθώσεις αλλά και το κατοχικό δάνειο πρέπει να διεκδικηθούν. Είναι ιστορικό χρέος. Η ατολμία των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν μπορεί να είναι δικαιολογία σήμερα που ο λαός μας βρίσκεται μπροστά σε ένα άλλο Ολοκαύτωμα, το κοινωνικό. Δεν μπορεί κάποιοι να αναγνωρίζουν διεθνώς το χρέος που δημιούργησαν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες στο λαό μας και να μην διεκδικούν το χρέος που τρίτοι οφείλουν στον ελληνικό λαό. Και η μόνη δέσμευση, η μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε απέναντι σε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, είναι ότι μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα έχει πρώτη προτεραιότητα να διεκδικήσει το ιστορικό, ηθικό αλλά και υλικό χρέος, τις αποζημιώσεις και το Κατοχικό δάνειο. Ο λαός μας και η χώρα μας να σταματήσει να είναι επαίτης και να απαιτήσει αυτά που του ανήκουν, αυτά που δικαιούται από την ιστορία».

Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ κράτησε ζωντανό το ζήτημα των επανορθώσεων
Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να μάχεται για τις δίκαιες διεκδικήσεις της Ελλάδας, σημείωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. «Αυτός εδώ ο μαρτυρικός τόπος, μας υπενθυμίζει πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν πιστέψει στις ιδέες του μίσους και της απανθρωπιάς. Όσοι στη σύγχρονη Ελλάδα δεν θυμούνται την ιστορία του Διστόμου, πρέπει τη θυμηθούν και όσοι δεν την έμαθαν, πρέπει να τη διαβάσουν. Όσον αφορά στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, το ΠΑΣΟΚ το κράτησε ζωντανό και συνεχίζει να μάχεται για τις δίκαιες διεκδικήσεις της χώρας μας», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

To μήνυμα του Δ. Κουτσούμπα
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των σφαγιασθέντων Διστομιτών και σε δήλωσή του τόνισε: «Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως και η κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών νόμων και μέτρων, το τσάκισμα των νεοναζιστικών και ναζιστικών αντιλήψεων και πρακτικών, προϋποθέτουν ανάπτυξη της πάλης, άλλο δρόμο ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνία, που σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τον λαό πραγματικά στην εξουσία».

Ημέρα μνήμης για την σφαγή του Διστόμου

Ακριβώς 69 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την θηριωδία των Ναζί στο Δίστομο, που αποτελεί ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα του Γ Ράιχ στην κατεχόμενη τότε Ελλάδα. 

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Ιουνίου 1944 όταν μία φάλαγγα των SS μαζί με άλλες ομάδες Γερμανών στρατιωτών δέχθηκαν επίθεση στην Καταβόθρα από αντάρτες του ΕΛΑΣ και υποχώρησαν μετά από βαριές απώλειες. Τότε εισήλθαν στο Δίστομο προκειμένου να εκδικηθούν τους χωρικούς για την ήττα τους από τους αντάρτες. 




Με εντολή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, οι Ναζί εκτελούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Σε αντίποινα σκότωσαν άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένους και βρέφη μερικών ημερών. Γυναίκες βιάστηκαν πριν δολοφονηθούν, σπίτια πυρπολήθηκαν και όσοι άμαχοι χωρικοί δεν είχαν καταφέρει μέχρι εκείνη τη στιγμή να διαφύγουν έπεσαν θύματα της εκδικητικής μανίας των Ναζί. 



Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και κορυφώνονται σήμερα με μνημόσυνο των σφαγιασθέντων στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου χοροστατούντος του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θηβών και Λιβαδιάς, Γεωργίου. Θα ακολουθήσει πομπή στο Μαυσωλείο, επιμνημόσυνη δέση, ομιλία από το δήμαρχο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Ιωάννη Πατσαντάρα, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων. Στη μνήμη των θυμάτων θα ακουστεί ο εθνικός ύμνος και θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή. 



Το παρών θα δώσει τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας όσο και ο νέος γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Αυτή θα είναι και η πρώτη συνάντηση για τους δύο αρχηγούς των κομμάτων της Αριστεράς. 

Χθες πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών και συνέλευση των μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις. 
real.gr