11.6.13

Βίντεο από τις ασκήσεις "Καταιγίδα" και "Ηνίοχος"



Στη γνωστή εκπομπή "Με Αρετή και Τόλμη" προβλήθηκαν χθες πλάνα από τις ασκήσεις "Καταιγίδα" του ΠΝ και "Ηνίοχος" της ΠΑ που διεξήχθησαν ταυτόχρονα την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρ' ότι οι ανάγκες επικοινωνιακής προβολής είναι κατανοητές, είναι χρήσιμες ορισμένες παρατηρήσεις:



(α) Είναι θετικό το γεγονός ότι το ΠΝ, χάρη στη σκληρή προσπάθεια όλου του προσωπικού, μπόρεσε να κινήσει και να ασκήσει αρκετά πλοία, και σίγουρα δίνει αποτρεπτικό μήνυμα. Το ίδιο ισχύει και για τη συμμετοχή αεροσκαφών από πλευράς ΠΑ, ενώ είναι επίσης ελπιδοφόρα η επαναφορά συγκεκριμένων σημαντικών πλοίων σε ενέργεια. Παρ' όλα αυτά, είναι άλλο "το σύνολο των πλοίων του Στόλου" (όπως αναφέρεται στην εκπομπή) και άλλο "το σύνολο των πλοίων του Στόλου που είναι διαθέσιμα" (όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ). Η διαφορά είναι σαφής. 

(β) Ασχέτως της προσπάθειας που καταβλήθηκε, η χρήση του όρου "κορυφαία" για τη συγκεκριμένη άσκηση ξενίζει. "Κορυφαία" άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν και είναι ο "Παρμενίων", γιατί προσομοιώνει σενάριο συνολικής πολεμικής κινητοποίησης και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η χρήση του όρου "κορυφαία" για άλλες ασκήσεις, εξ αντιδιαστολής υποβαθμίζει τον Παρμενίωνα και την ανάγκη διεξαγωγής του. Και η υποβάθμιση δεν είναι πάντα αθώα, γιατί ο "Παρμενίων" (και το σενάριό του) ενοχλούσαν αρκετούς εγχώριους "προοδευτικούς" και ξένους "φίλους"... Βέβαια η προαναγγελλόμενη για το φθινόπωρο διεξαγωγή "Παρμενίωνα" μετά από αρκετά χρόνια, καταγράφεται θετικά και δείχνει ότι η παρούσα ηγεσία δεν ενστερνίζεται τέτοιες σκέψεις. Παρ' όλα αυτά, κάθε διατύπωση έχει τη σημασία της.

Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν το σχετικό βίντεο:





enkripto