10.6.13

ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ "Θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους διαδηλωτές!"

Efenpress: Συμφωνία με το Λύκο; Μόλις αποχωρήσουν οι διαδηλωτές, θα αρχίσει η εξόντωσή τους.
_____________________________
Με ηγετικά στελέχη του κινήματος πολιτών που διαμαρτύρεται εναντίον της καταστροφής ενός μικρού πάρκου της Κωνσταντινούπολης, πρόκειται να συναντηθεί την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,και από τις κινητοποιήσεις του οποίου πυροδοτήθηκε το μαζικό κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν σαρώσει τη χώρα.
 «Ζήτησαν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και αυτός συμφώνησε να τους κάνει δεκτούς», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς πριν από λίγο, διευκρινίζοντας ότι ο στόχος του Ερντογάν παραμένει να δοθεί ένα τέλος στις διαδηλώσεις.

 Η τουρκική κυβέρνηση θα προβεί σε όλα τα βήματα που προβλέπει ο νόμος, είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
  Ο Αρίντς ανέφερε ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, «νόμιμες», όπως είπε, συγκεντρώσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
  «Θα είναι ένα Σαββατοκύριακο που μέχρι τότε θα έχουν γίνει όλα τα νόμιμα βήματα» είπε. Σύμφωνα με τον Αρίντς, «στην πλατεία Ταξίμ και στην Άγκυρα συγκεντρώνονται πολίτες, αλλά υπάρχουν και ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές. Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να το ζήσει αυτό. Η κυβέρνηση έχει καθορίσει αυτά που πρέπει να γίνουν. Δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση παράνομες συγκεντρώσεις. Θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος».
  Ο εκπρόσωπος είπε πως ο Ερντογάν την Τετάρτη θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία, δίχως όμως να διευκρινίσει από ποιους θα αποτελείται η αντιπροσωπεία αυτή.
  Αναφερόμενος στα αιτήματα των διαδηλωτών, τόνισε ότι «είπαμε πως θα δεχθούμε τα ασφαλιστικά μέτρα που επέβαλε το δικαστήριο σχετικά με το σχέδιο αναμόρφωσης της πλατείας Ταξίμ και είπαμε ότι μπορούμε να  συνομιλήσουμε. Αλλά δεν δεχόμαστε τα πολιτικά αιτήματα. Ούτε τα περί απομάκρυνσης των υπευθύνων και απελευθέρωσης όσων έχουν προσαχθεί».
  Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα περί συνωμοσίας που συνδέεται με το εξωτερικό, όπως έχουν υποστηρίξει κυβερνητικά στελέχη, ο Αρίντς απάντησε «ναι, υπάρχουν», αλλά δεν έκανε διευκρινίσεις. Τόνισε ότι «συνεχίζονται οι σχετικές έρευνες» και ότι «οι δημοσιογράφοι μπορεί και να μην ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών».
  Το ερώτημα που δημιουργείται από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τις δηλώσεις του Αρίντς είναι αν η δήλωση περί λήψης των νόμιμων μέτρων και η πρόβλεψη ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο θα έχουν γίνει τα σχετικά βήματα, σηματοδοτεί την επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr