6.6.13

Αλ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη: Επίθεση στην κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Efenpress: Έχει απόλυτα δίκιο.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ μίλησε χτες σε εκδήλωση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι «θέλει να εξυπηρετήσει τους βαρόνους του νερού, τη ντόπια διαπλοκή που έχει τακιμιάσει με τη διεθνή διαπλοκή».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης φοβούνται περισσότερο από τον Αντώνη Σαμαρά μη τυχόν και πέσει η κυβέρνηση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και σε αυτόν τον «φόβο» απέδωσε το γεγονός ότι κάνουν "υποχωρήσεις" απέναντι στη Ν.Δ. παρά το γεγονός ότι διαφωνούν σε μια σειρά ζητήματα, όπως η ιδιωτικοποίηση του νερού, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κ.α.
«Ελάτε να το πάρετε»

«Ελάτε να το πάρετε το νερό της Θεσσαλονίκης, αν νομίζετε ότι σας ανήκει. Ελάτε να το πάρετε από τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης», τόνισε και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση των μνημονίων δεν πολιτεύεται με γνώμονα τον άνθρωπο, υπακούει στις εντολές των δανειστών και έχει προσχωρήσει στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
«Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι το πρώτο τεστ στην υλοποίηση του δόγματος του σοκ, διότι αν μια κοινωνία αποδεχθεί την ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού, όπως το νερό, τότε είναι έτοιμη να αποδεχθεί οτιδήποτε», εξήγησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν πωλούν μόνο την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ, έχουν ήδη υποθηκεύσει το νερό των λιμνών, των γεωτρήσεων, των μελλοντικών γεωτρήσεων, όλο τον υδάτινο πλούτο της χώρας. Τις υποδομές και τα δίκτυα».
Χαρακτήρισε «έγκλημα» την ιδιωτικοποίηση του νερού και κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να δώσει τη δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς να αποφανθούν δημοκρατικά αν είναι υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ, οι πολίτες και τα κινήματα που έχουν αναπτυχθεί δεν πρόκειται να επιτρέψουν με τίποτε να ιδιωτικοποιηθεί το νερό και επικαλέστηκε τη διεθνή εμπειρία όπου αποτράπηκαν ανάλογες ιδιωτικοποιήσεις και υπογράμμισε: «Ας το καταλάβουν καλά: Εκτός από το ιερατείο των ιδιωτικοποιήσεων υπάρχουν και οι πολίτες, τα κοινωνικά κινήματα».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση, την «τρόικα εσωτερικού», όπως την ονόμασε και είπε ότι σε πρώτο στάδιο προχώρησε στην «κλοπή» εισοδημάτων και το δεύτερο περιλαμβάνει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και τη μετατροπή της χώρας σε «αποικία χρέους».
Έκανε λόγο για «παπαγαλάκια των ΜΜΕ» που κατηγόρησαν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ για «λαϊκισμό» , με αφορμή τα μέτρα που παρουσίασε σχετικά με την καταπολέμηση της φτώχειας και παρατήρησε: «Εμείς πρώτα θα καλύψουμε τις βασικές ανάγκες των πολιτών και μετά τα χρέη στους δανειστές μας». Τάχθηκε υπέρ μιας μεγάλης συμμαχίας με τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, πέρα από τη συμφωνία ή όχι στο πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ, και με δυνάμεις που τους χωρίζουν μεγάλες διαφορές. «Ακόμα και με την Εκκλησία πρέπει να συμμαχήσουμε», ανέφερε ενδεικτικά.
Όπως είπε, δεν έρχεται να διχάσει τους Έλληνες σε αριστερούς και δεξιούς, γιατί αν ιδιωτικοποιηθεί το νερό, τότε πρόσβαση σε αυτό δεν θα έχουν και οι δεξιοί και οι αριστεροί. Και αύριο τα σπίτια τους θα τους πάρουν οι τραπεζίτες και όχι οι αριστεροί, όπως έλεγαν κάποτε.
Την εκδήλωση με θέμα «το νερό δεν είναι εμπόρευμα» διοργάνωσαν στο Θέατρο Κήπου ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ και το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς». Εκτός από τον κ. Τσίπρα μίλησαν η Δώρα Κοτσακά, εκ μέρους του Ινστιτούτου, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος και ο Τομάζο Φατόρι, ιδρυτικό μέλος του κινήματος στην Ιταλία που επέβαλε τα δημοψηφίσματα για τη διαχείριση του νερού.
Όταν ο κ. Τσίπρας έλαβε τον λόγο ψιλόβρεχε και κάποιοι προσφέρθηκαν να του δώσουν ομπρέλα. «Τι να την κάνω την ομπρέλα; Εδώ ήρθαμε για το νερό και θα φοβηθούμε τη βροχή;» σχολίασε με χαμόγελο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ/ agelioforos