28.6.13

Φωτιές ανάβει στην Ιπποκράτους η δήλωση Παπανδρέου



Efenpress: Να επιστρέψει τα χρήματα που έπαιρνε ενώ έκανε "περιοδίες" στο εξωτερικό και να φορολογηθεί για τα χρήματα που απεκόμισε από τις "διαλέξεις" του .
______________________________
Φωτιές στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σκεπτικισμό στην κυβέρνηση, προκαλεί η χθεσινοβραδινή παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, με αφορμή την αποχώρηση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου και της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» από την Ιπποκράτους.


Ο πρώην πρωθυπουργός, με την παρέμβασή του δηλώνει «ηχηρό παρών» στα δρώμενα στη «δημοκρατική παράταξη» όπως ο ίδιος αναφέρει, αφήνοντας σοβαρές αιχμές για τη στρατηγική και τις επιδιώξεις του Ευ. Βενιζέλου. Η κόντρα, άλλωστε, των δυο ανδρών που ξέσπασε μ’ αφορμή τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και τη διαχείρισή τους από τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν έχει κοπάσει καθόλου, είναι δε χαρακτηριστικό πως έκτοτε δεν έχουν ξαναμιλήσει.

Ο Γ. Παπανδρέου κατηγορεί ουσιαστικά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για πολιτική «αφαιρέσεων και διαιρέσεων». «Είναι κρίμα αντί το ΠΑΣΟΚ να πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις του, να τις βλέπει να απομειώνονται» αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «αυτό που απαιτείται είναι προσθέσεις και πολλαπλασιασμοί, όχι αφαιρέσεις και διαιρέσεις». Επίσης αφήνει αιχμές για την προγραμματική πορεία και το χαρακτήρα της κυβέρνησης.

Τα ερωτήματα που τίθενται μετά τη χθεσινοβραδινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ που ξάφνιασε τους πάντες, είναι δυο:

Πρώτον, τι επιδιώκει ο Γ. Παπανδρέου; Επιστρέφει στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο και έως ποιο σημείο; Γιατί όσα ακούγονται για ίδρυση κόμματος είναι βέβαιον ότι δεν ευσταθούν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Και δεύτερον, τυχόν επανεργοποίησή του στην εσωτερική πολιτική σκηνή, τι επιπτώσεις θα έχει στην κυβερνητική συνοχή και προοπτική;

Δεν γνώριζε

Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, πάντως, δεν γνώριζε τίποτα για την παρέμβαση Παπανδρέου, όπως δεν γνώριζε και η Ιπποκράτους (που έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσει) και τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Η δήλωση
Ολόκληρη η δήλωση του Γ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Η απόφαση των συντρόφων μας, μελών της Αριστερής Πρωτοβουλίας, που έρχεται ως αποτέλεσμα των εξελίξεων της τελευταίας περιόδου, να διακόψουν κάθε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα πλήγμα για την Δημοκρατική Παράταξη.

Σε μια περίοδο κρίσιμη για την πορεία της χώρας και το μέλλον της Ελληνικής κοινωνίας, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διασφαλίζει την συμμετοχή, την ενεργό παρουσία κάθε μέλους του και ιδιαιτέρως συντρόφων που έχουν αγωνιστεί για πολλά χρόνια.

Είναι κρίμα αντί να πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις του, να τις βλέπει να απομειώνονται.

Και σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως και των όποιων συμφωνιών ή διαφωνιών μπορούν να υπάρχουν με τα όσα υποστηρίζουν οι σύντροφοι της Αριστερής Πρωτοβουλίας, αυτό που απαιτείται είναι προσθέσεις και πολλαπλασιασμοί, όχι αφαιρέσεις και διαιρέσεις.

Η χώρα και η Ελληνική κοινωνία έχουν ανάγκη μια μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, που θα είναι απαλλαγμένη από αγκυλώσεις και εμμονές του παρελθόντος και θα βρίσκεται σε διαρκή ρήξη με πελατειακές αντιλήψεις και εξαρτησιακές συμπεριφορές. Μια παράταξη που θα ενώνει τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις και θα αποτελεί δύναμη ουσιαστικής Αλλαγής. Αλλαγής όλων όσων αποτέλεσαν τις αιτίες για την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος.

Απαραίτητη προϋπόθεση, ένα προοδευτικό προγραμματικό πολιτικό πλαίσιο, αιχμή του οποίου θα είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η προώθηση μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων παντού, στη διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, το παραγωγικό μοντέλο και βεβαίως, το πολιτικό σύστημα.

Στόχος, όχι απλώς η επιβίωση της χώρας, ως απάντηση στην κρίση, αλλά η διαμόρφωση των απαραίτητων όρων και προϋποθέσεων για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας, στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται ο άνθρωπος, με ισχυρούς θεσμούς δημοκρατίας που θα εμπεδώνουν καθημερινά το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, ισονομίας και κράτους δικαίου».

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2013

Άτυπο σχόλιο 
Νωρίτερα, πριν τη δήλωση Παπανδρέου, η Ιπποκράτους είχε προχωρήσει σε άτυπο σχόλιο για την αποχώρηση του Γ. Παναγιωτακόπουλου, αναφέροντας τα εξής:

«Το ΠΑΣΟΚ έκανε τις βασικές στρατηγικές του επιλογές, σε σχέση με την πορεία της χώρας και την αντιμετώπιση τη κρίσης, την Άνοιξη του 2010 και για λόγους εθνικής ανάγκης συνεργάζεται κυβερνητικά με την ΝΔ και το ΛΑΟΣ από το Νοέμβριο του 2011. Τι είναι συνεπώς εκείνο που έκανε τον κ. Παναγιωτακόπουλο να αλλάξει τώρα τρόπο αντίδρασης;

Για εμάς υπάρχουν δυο σταθερές: 

Πρώτον, η δημοκρατική παράταξη που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα και είναι η παράταξη της εθνικής ευθύνης που αντιστέκεται σε επικίνδυνες δημαγωγίες, τις οποίες ιστορικά πληρώνει τελικά πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός . 

Δεύτερον, πραγματικά προοδευτικό σήμερα είναι αυτό που περιορίζει, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τις θυσίες των πολιτών και τους παρέχει ασφάλεια και προοπτική» . 

Με διαφορά λίγης ώρας η Αριστερή Πρωτοβουλία απάντησε στην άτυπη ενημέρωση της Ιπποκράτους. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι:

«Ο συντάκτης της άτυπης ενημέρωσης συνειδητά ξεχνά ότι:

1) Εκφράσαμε την πλήρη διαφωνία μας με την ακολουθούμενη πολιτική από το 2010. 

2) Εκφράσαμε την πλήρη διαφωνία μας με τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. (Σας θυμίζουμε το Δελτίο τύπου μας με τίτλο Η κυβέρνηση οπερέτα του κ. Παπαδήμου Μια καταστροφική Κυβέρνηση Από το ΛΑΟΣ – ΠΑ.ΣΟ.Κ στην εξουσία Καταλήξαμε στο ΛΑ.Ο.Σ – ΠΑ.ΣΟ.Κ συγκυβέρνηση 24/11/11 

3) Ζητήσαμε σ’ όλους τους τόνους και στο τελευταίο συνέδριο την αποχώρηση από την συγκυβέρνηση σαν όρο επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ και της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης.

4) Στη βάση ποιας απόφασης έγινε η συγκυβέρνηση με τον κ. Σαμαρά; Υπάρχει σχετική απόφαση συνεδρίου; (Υπάρχει όμως απόφαση συνεδρίου που μιλάει για τρικομματική κυβέρνηση και αποκλείει την δικομματική κυβέρνηση και μην ξεχνάμε και τη δήλωση του Προέδρου κ. Βενιζέλου που έλεγε ότι όταν αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ και ο κ. Κουβέλης θα αποχωρήσουμε κι εμείς)

5) Τι έγινε η εκφρασμένη θέση για την απόσυρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την ΕΡΤ;

6) Πως συμβιβάζεται η πρόταση για την συγκρότηση της κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή σε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση που προσπαθεί να ανασυστήσει το πιο σκληρό κράτος της Δεξιάς;

7) Ποιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θα βάλουν τις υπογραφές τους σε απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, σε απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών, στο κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων; Ποιοι θα υπογράψουν τη λήψη νέων μέτρων;

Όταν ο συντάκτης της άτυπης ενημέρωσης απαντήσει στα πολιτικά ερωτήματα τότε πιθανώς να του απαντήσουμε και εμείς στα υπαρξιακά ζητήματα που θέτει.

Και κάτι τελευταίο.

Δημαγωγία είναι να ωραιοποιείς το success story του κ. Σαμαρά τη στιγμή που ο λαός υποφέρει, η ανεργία εκτοξεύεται και το κοινωνικό κράτος διαλύεται.

Η δημαγωγία είναι ίδιον των δημαγωγών και όχι αυτών που υπερασπίζονται διαχρονικά τις αξίες και τα οράματα του ΠΑΣΟΚ που αγάπησε και ακολούθησε ο λαός μας».