22.6.13

Κύπρος-Γαλλία συμμαχία…. να τα δούμε και στην πράξη

Την αμέριστη συμπαράσταση της Γαλλίας προς τα ζητήματα τη Κύπρου εξέφρασε το Παρίσι κατά την επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Άμυνας στη Γαλλία. O υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, συναντήθηκε με το Γάλλο ομόλογο του Jean Yve Le-Drian και συζήτησε μία σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Συρία και φυσικά την Ανατολική Μεσόγειο.


Όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια τη συνάντησης «επαναβεβαίωσαν τις στενές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και υπογράμμισαν την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν Κύπρος και Γαλλία στη διατήρηση και εμβάθυνση του εξαίρετου επιπέδου των σχέσεών τους σε θέματα ασφάλειας και άμυνας».
Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την περαιτέρω ενεργοποίηση της υφιστάμενης αμυντικής συμφωνίας, στη πραγματοποίηση ασκήσεων έρευνας και διάσωσης, ενώ η κυπριακή πλευρά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και στη συνεχιζόμενη προκλητική στάση που επιδεικνύει η Τουρκία αναφορικά με το ζήτημα.
Πέραν όλων των παραπάνω, οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν στο θέμα των υδρογονανθράκων, της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και σε θέματα που άπτονται της κυπριακής αίτησης για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Συνεταιρισμός για την Ειρήνη (PfP: Partnership for Peace),δηλαδή τον προθάλαμο του ΝΑΤΟ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Γαλλία εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στο θέμα αυτό.
Η Κύπρος ακολουθεί μία πολυδιάστατη αμυντική πολιτική, αφού από τη μία ενισχύει την αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ και την Ελλάδα, συνεχίζει να βοηθάει τη Ρωσία σε θέματα υποστήριξης των μονάδων της στη Μεσόγειο, ενώ έχει υποβάλλει και αίτημα για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών της με το ΝΑΤΟ. Ενδιαφέρον είναι να δούμε την αντίδραση της Τουρκίας σε όλα αυτά.
defencepoint