6.6.13

Αμετακίνητος στις θέσεις του επιστρέφει ο Ερντογάν



Για «κατάχρηση των αιτημάτων των πολιτών που έχουν οικολογικές ευαισθησίες» έκανε λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Τυνησία, σχετικά με τις διαδηλώσεις και είπε ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτές «προσπαθούν να εμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης». Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως θα υλοποιηθεί το σχέδιο περί ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε έμμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών, τα οποία γνωστοποιήθηκαν χτες στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας «δεν μπορεί να διοικηθεί το κράτος με μια λογική παίρνω κάτι και δίνω κάτι».
Ερωτηθείς σχετικά με τη συγνώμη που ζήτησε χθες ο Αρίντς για την αστυνομική βία της πρώτης μέρας των διαδηλώσεων ο Ερντογάν είπε «εάν το θέμα αφορά την υπερβολική χρήση δακρυγόνων, έχουμε ήδη εκφράσει τη λύπη μας. Αλλά δεν υπάρχει στον κόσμο καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυγμένων χωρών που να μην γίνεται χρήση δακρυγόνων». 

Ο Ερντογάν είπε «δεν μπορείτε να διαδηλώνετε όπου θέλετε» και τόνισε: «Είμαστε εναντίον της επιβολής της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε και την επιβολή της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας». «Είμαστε κόμμα που πήρε την ψήφο 21,5 εκατομμυρίων πολιτών και είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλεισίματος, αλλά ποτέ δεν βγάλαμε στους δρόμους την κομματική μας βάση. Αγωνιστήκαμε δημοκρατικά και η δικαιοσύνη μας δικαίωσε» είπε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θα υλοποιηθεί το σχέδιο περί ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ.

Στο μεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για έβδομη ημέρα σήμερα οι αιματηρές συγκρούσεις στους δρόμους της Τουρκίας, ενώ όλα τα φώτα «πέφτουν» πλέον στην επιστροφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την περιοδεία του, σήμερα το βράδυ.  



Ελεύθερος ο Έλληνας φοιτητής
Ένας Ελληνας είναι μεταξύ των 11 ξένων υπηκοόων που ανακρίθηκαν από τις τουρκικές αρχές για το ρόλο τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία. Τέσσερις Αμερικανοί, δύο Βρετανοί, δύο Ιρανοί, ένας Ινδός, ένας Γάλλος κι ένας Έλληνας συνελήφθησαν από τις αρχές με την κατηγορία της υποκίνησης των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί. 

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο Έλληνας φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης αφέθηκε ελεύθερος, μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα, χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία. Μάλιστα, σχετικά με τη σύλληψη του Έλληνα φοιτητή, υπήρξε νωρίτερα και τηλεφωνική επικοίωνία μεταξύ του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Αχμέτ Νταβούτογλου. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Έλληνας φοιτητής θα απελαθεί ή όχι.

Τέσσερις οι νεκροί
Στους τέσσερις ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Τουρκία, καθώς όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αστυνομικός που είχε πέσει από γέφυρα στα Άδανα, υπέκυψε στα τραύματά του. Ο αστυνομικός είχε τραυματιστεί σοβαρά χθες μετά από πτώση του από γέφυρα ύψους πέντε μέτρων, ενώ καταδίωκε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στα Άδανα.



Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Τουρκίας, οι τραυματίες από τις συγκρούσεις στους δρόμους της γειτονικής χώρας έχουν ξεπεράσει τους 4.000, εκ των οποίων 43 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε χθες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον Μπουλέντ Αρίντς να καθαιρέσει αστυνομικούς διευθυντές πολλών πόλεων της χώρας, μεταξύ των οποίων και εκείνους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, για την υπέρμετρη βία στους δρόμους της Τουρκίας, σε βάρος ειρηνικών ακτιβιστών. Επίσης, ζήτησαν να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί, ενώ απαίτησαν να εγκαταλείψει η κυβέρνηση το σχέδιό της για την ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ.



Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι – Νταβούτογλου 
Τη δυσαρέσκειά της Άγκυρας για τα σχόλια της Ουάσινγκτον για τις διαδηλώσεις στην Τουρκία εξέφρασε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Τρίτης. Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αντιμετώπισε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και έξι ημέρες ως «ασυνήθιστη κατάσταση», σημειώνοντας ότι παρόμοιες κινητοποιήσεις έχουν γίνει και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα το 2011 στις ΗΠΑ από το κίνημα Occupy Wall Street. Ο Νταβούτογλου ενημέρωσε τον Κέρι ότι διεξάγεται ήδη έρευνα για την ενδεχόμενη χρήση υπερβολικής βίας από την τουρκική αστυνομία.

Στο μεταξύ, την ώρα που οι φωνές για «χαλαρή» αντιμετώπιση των γεγονότων από τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας πληθαίνουν, οι Αρχές προχώρησαν χθες σε 27 συλλήψεις στη Σμύρνη για υποκίνηση ταραχών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές προκειμένου να συνεννοούνται. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες, τους οποίους οι αστυνομικοί συνέλαβαν μέσα από τα σπίτια τους, είναι νέοι σε ηλικία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αρχές αναζητούν και άλλους χρήστες του Twitter. Επίσης, στο στόχαστρο και των Anonymous μπήκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πραγματοποίησαν επίθεση στην ιστοσελίδα του Τούρκου πρωθυπουργού. 

Επιμένουν στη διεξαγωγή έρευνας οι ΗΠΑ
Εξάλλου, τη σκυτάλη από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ πήρε χθες ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτικών της αντιπάλων μετά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. «Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης που ζήτησε συγνώμη για την υπερβολική χρήση βίας και συνεχίζουμε να δεχόμαστε ευνοϊκά τις εκκλήσεις για τη διεξαγωγή έρευνας για όσα συνέβησαν», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
real.gr