8.6.13

Το «λάθος» ανοίγει τον δρόμο για την μείωση του ΦΠΑ



Ο Πρωθυπουργός μπορεί να μην σχολιάζει επισήμως τις αποκαλύψεις που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, όπως και την κόντρα του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για το ελληνικό πρόγραμμα, όμως συνεργάτες του εκτιμούν πως αυτή η αντιπαράθεση μπορεί να ωφελήσει την χώρα μας. 

«Τον πρωθυπουργό δεν τον ενδιαφέρει να κεφαλαιοποιήσει για κομματικό όφελος τα προβλήματα του χθες αλλά να λύσει τα προβλήματα του αύριο» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημείωναν με νόημα πως η αντιπαράθεση αυτή, μπορεί να έχει οφέλη όχι μόνο για την Ελλάδα -που υπέστη τις συνέπειες- για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο εξής, αλλά για τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
 

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η χρονική στιγμή που σημειώθηκε η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και της Ε.Ε είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή καθώς τις επόμενες ώρες θα βρίσκεται στην χώρα μας το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να αξιολογηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ τονίζει κατηγορηματικά πως «κοιτάζει μπροστά» άλλωστε ήταν εκείνος που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση είχε μιλήσει επανειλημμένα για την «λάθος συνταγή».



Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και παρά τις επίσημες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που παρουσιάζονται αντίθετοι με αυτό το ενδεχόμενο – πετώντας το μπαλάκι στην τρόικα – στο υπουργείο οικονομικών πιστεύουν πως τα όσα προηγήθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα αλλά και από τα στοιχεία που θα παρουσιάσουν στους εκπροσώπου των δανειστών θα πειστούν και θα ανάψουν το «πράσινο φως». 

Παράλληλα με την τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα και ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας και θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup αμφισβήτησε ανοικτά τις προβλέψεις της Κομισιόν. 

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Ολι Ρεν ο οποίος κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι «ρίχνει τα απόνερα στις πλάτες της Ευρώπης».
real