7.6.13

Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές



Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συρρέουν και πάλι απόψε στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αψηφώντας την έκκληση του Ερντογάν να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία υπό τους ήχους μουσικής και αντικυβερνητικών συνθημάτων. Η ατμόσφαιρα πάντως είναι λιγότερο τεταμένη σε σχέση με τις προηγούμενες βραδιές.



Στο μεταξύ, πίσω φαίνεται πως παίρνει το σχέδιο για την κατασκευή πολυκαταστήματος στο πάρκο Γκεζί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ζήτησε να τερματιστούν οι διαδηλώσεις στην Τουρκία, οι οποίες κρατούν οκτώ ημέρες. Σύμφωνα με την Hurriyet, ο Ερντογάν ανέφερε ότι αντί για πολυκατάστημα υπάρχει η πιθανότητα να χτιστεί ένα μουσείο, καθώς και ένας χώρος πρασίνου, ο οποίος θα είναι πολύ πιο όμορφος σε σχέση με την εικόνα που έχει τώρα το πάρκο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις στο πάρκο Γκεζί, τονίζοντας ότι «αυτές οι διαδηλώσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως». 

«Υπάρχει τρομερή παραπληροφόρηση και μεγάλη εκστρατεία ψεμάτων από τα κοινωνικά μέσα», είπε και αναφερόμενος στους διαδηλωτές τόνισε ότι «δεν υπάρχει συνομιλητής».

Μέχρι σήμερα ο Ερντογάν υποστήριζε ότι οι διαδηλωτές στοχεύουν την εξουσία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ τους έχει χαρακτηρίσει «πλιατσικολόγους» και «τρομοκράτες». Σήμερα πρόσθεσε άλλον έναν ισχυρισμό. Αναφέρθηκε στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει πριν από λίγο καιρό για την απομάκρυνση των αντρών του ΡΚΚ από την Τουρκία και τη σταδιακή επίλυση του Κουρδικού και είπε ότι μεταξύ των διαδηλωτών «υπάρχουν και αυτοί που δεν επιθυμούν την επίλυση».

«Εδώ και δέκα χρόνια εργαζόμαστε για την άρση των εμποδίων σχετικά με τις ελευθερίες» είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «η κυβέρνηση τηρεί ίσες αποστάσεις προς όλους τους χώρους, τις εθνοτικές και θρησκευτικές ταυτότητες». «Όποιος θέλει να ζητήσει λογαριασμό από την κυβέρνηση, να το κάνει στις κάλπες», είπε και τόνισε: «Δεν θα δεχθούμε επίθεση εναντίον της λαϊκής βούλησης».

Ο Ερντογάν επέκρινε και την ΕΕ λέγοντας ότι «η Τουρκία με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι έτοιμη, με μερικές ρυθμίσεις για ένταξη στην ΕΕ». Τόνισε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να προβαίνει στα αναγκαία βήματα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία» και επεσήμανε ότι «αυτό όμως που έχει σημασία είναι η απόφαση που θα λάβει η ΕΕ σχετικά με την Τουρκία.

Αμετακίνητος στις θέσεις του επιστρέφει ο Ερντογάν


Κι ενώ χθες για έβδομη νύχτα χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ ζητώντας την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού, οι νεκροί από τα πολυήμερα επεισόδια στους δρόμους της Τουρκίας έφτασαν χθες τους τέσσερις, αφού ένας αστυνομικός άφησε την τελευταία του πνοή. Ο αστυνομικός είχε τραυματιστεί την Τρίτη στα Άδανα, αφού έπεσε από γέφυρα τη στιγμή που κυνηγούσε διαδηλωτές. 



Στην Αθήνα ο Έλληνας φοιτητής 
Στο μεταξύ, ελεύθερος μαζί με τους υπόλοιπους ξένους φοιτητές που είχαν προσαχθεί τα ξημερώματα της Τετάρτης αφέθηκε ο Γιώργος Ιατρίδης, μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα, ο οποίος δεν του απήγγειλε καμία κατηγορία. Για το θέμα μάλιστα είχαν συνομιλία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Έλληνας φοιτητής έφτασε τη νύχτα στην Αθήνα. Μάλιστα, κατά των συλλήψεων των φοιτητών τάχθηκαν εκατοντάδες πανεπιστημιακοί, οι οποίοι βρέθηκαν χθες το απόγευμα στην πλατεία Ταξίμ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους διαδηλωτές. 

Για πρώτη φορά χθες οπαδοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασαν την αντίθεσή τους στους διαδηλωτές στη Ριζούντα, πόλη από την οποία κατάγεται η οικογένεια του Τούρκου πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, ένταση δημιουργήθηκε όταν ομάδα περίπου 30 ατόμων διαδήλωνε για τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ. Τότε, φιλοκυβερνητική ομάδα αντέδρασε και κινήθηκε εναντίον τους. Μάλιστα, υποστηρικτές του Ερντογάν έφταναν συνεχώς στο σημείο και κάποια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασαν τους 500. Τότε, οι διαδηλωτές μπήκαν σε κτίριο και στη συνέχεια, όταν παρενέβη και ο δήμαρχος της πόλης, βγήκαν με τη συνοδεία αστυνομικών. 



Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τη βία των αστυνομικών 
«Σοκαριστική» χαρακτήρισε την χρήση βίας της τουρκικής αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών ο ομοσπονδιακός Επίτροπος της Γερμανίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μάρκους Λένινγκ και κάλεσε την Άγκυρα να απελευθερώσει άμεσα τους κρατούμενους, οι οποίοι, όπως είπε, αγωνίζονται για θεμελιώδη δικαιώματα. «Περιμένω η τουρκική κυβέρνηση να ανταποκριθεί κατάλληλα και χωρίς την χρήση βίας στις ουσιαστικά ειρηνικές διαδηλώσεις», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «ο μεγάλος αριθμός των συλληφθέντων και των τραυματιών σοκάρει». 

Επίσης, ο Τιερί Ρεπαντέν, υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, καταδίκασε «την αστυνομική καταστολή» στην Τουρκία και κάλεσε τις τουρκικές αρχές «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» και να σέβονται το δικαίωμα των πολιτών της χώρας να διαδηλώνουν.

real.gr