2.6.13

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ, ΕΓΚΑΡΔΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟ (ΦΩΤΟ)

1Ιερώνυμος: ο Πατριάρχης Μόσχας κομίζει τη μαρτυρία της εν Χριστώ ενότητας των Εκκλησιών μας

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Το μουντό λόγω της απρόσμενης βροχής αθηναϊκό σκηνικό φώτισε με την παρουσία του στην πρωτευούσα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, κ. Κύριλλος, ο οποίος έφτασε το απόγευμα στην Αθήνα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Ο Ρώσος Πατριάρχης συνοδεύεται από μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων, την προσωπική του φρουρά, τον στενό του συνεργάτη μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, αλλά και από άλλους κληρικούς της ρωσικής Εκκλησίας. 
Ο Πατριάρχης Μόσχας επισκέπτεται την Αθήνα, 21 χρόνια μετά την ανάλογη επίσκεψη του προκατόχου του Αλέξιου.


Μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” όπου τον υποδέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πασης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και από την πλευρά της πολιτείας ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας, ο Πατριάρχης Κύριλλος μετέβη στον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι, όπου τελέστηκε δοξολογία. Παρόντες πληθώρα ιερωμένων, αλλά και κοσμικών, πολλοί Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, Ρώσοι αξιωματούχοι, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου όπως ο Ιβάν Σαββίδης. 

1

Επίσης, πλήθος κόσμου, τόσο Έλληνες όσο και Ρώσοι που διαμένουν στην Αθήνα γέμισαν τον Ι.Ν.Αγ. Διονυσίου προκειμένου να καλωσορίσουν τον Πατριάρχη Μόσχας και να λάβουν την ευχή του.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ευχαριστημένος, που η Ελλαδική Εκκλησία μπόρεσε σήμερα να ανταποδώσει την προ έτους φιλοξενία της ρωσικής. “Σας ασπαζόμεθα φιλαδέλφως εκ μέρους σύσσωμης της Ελλαδικής Εκκλησίας. Σας καλωσορίζουμε μετ΄ αγάπης πολύς στην ιστορική αυτή πόλη” είπε ο κ. Ιερώνυμος. Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως ο Πατριάρχης Μόσχας “κομίζει τη μαρτυρία της εν Χριστώ ενότητας των Εκκλησιών μας” και ευχήθηκε να διευρυνθεί η συνεργασία των δύο εκκλησιών.

Δεν παρέλειψε βέβαια να επισημάνει πως η επίσκεψη Κύριλλου έρχεται σε μια δυσμενή συγκυρία για τη χώρα μας λόγω της κρίσης, αλλά συμπλήρωσε “Είμαστε ευτυχείς που σας έχουμε κοντά μας να μας ενδυναμώσετε”.

Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ακόμη πως “η σημερινή χαρά είναι καρπός της αγάπης του ελληνικού λαού προς τη Ρωσική Εκκλησία” και κατέληξε λέγοντας “ευχόμεθα από καρδίας η πρώτη επίσκεψή στην Αθήνα σας να είναι ευλογημένη. Να αποκτήσετε πνευματικά εφόδια που θα σας ενισχύσουν στην Πατριαρχεία σας”

Από την πλευρά του ο κ. Κύριλλος απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό “Χριστός Ανέστη” και ευχαρίστησε για την πρόσκληση. “Είναι χαρά μου να βρίσκομαι στην Αθήνα μια πόλη με μεγάλη ιστορία” είπε και συμπλήρωσε  "η επίσκεψη μου αυτή στην Εκκλησία της Ελλάδος επιτελείται κατά την πασχάλιο περίοδο όταν δοξάζουμε τον λυτρωτικό αγώνα του Σωτήρος και τη νίκη Αυτού κατά του θανάτου, αποβλέποντας να καταστήσουμε τους μετόχους της χαράς της εορτής τους ομοδόξους αδελφούς μας".

Αναφέρθηκε εκτενώς στους δεσμούς των δύο Εκκλησιών, επισήμανε πως "η Ρωσική Εκκλησία, η οποία διήλθε μέσω άνευ προηγουμένου σκληρότατων και ευρύτερων διωγμών από τη θεόμαχη εξουσία τον 20 αιώνα, βιώνει την αναγέννησή της", ενώ εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του σύμφωνα με την οποία “η Ρωσία εξεπλήρωσε το χρέος της βοηθώντας ορθόδοξους λαούς να απελευθερωθούν από την οθωμανική κυριαρχία”.

Μετά το πέρας της δοξολογίας ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.



1
1
1
1
1
1
1
1
alt
1
1
1
1
1
1
1
1
http://www.agioritikovima.gr