12.6.13

Πολιτικό θρίλερ με την ΕΡΤ

Η δημόσια τηλεόραση που σιώπησε κατόπιν κυβερνητικής απόφασης στις 23.30 το βράδυ της Τρίτης εξακολουθεί να εκπέμπει δημοσιογραφικό πρόγραμμα με πάνελ, που εναλλάσσεται στο κεντρικό στούντιο του Ραδιομεγάρου, παρά την εντολή της κυβέρνησης να εκκενωθεί το κτήριο από τους εργαζομένους.


Τα Διοικητικά Συμβούλια των συνδικάτων Τύπου έχουν κηρύξει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, ενώ είναι προφανές πως, μετά την κατηγορηματική άρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να αποδεχθούν την κυβερνητική απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, υφίσταται πρόβλημα κυβερνητικής συνοχής.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ οφείλει να περάσει από τη Βουλή σε διάστημα έως και 45 ημερών.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί για το εάν ή όχι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ΕΡΤ, ενώ αργά το βράδυ της Τρίτης το Μαξίμου διέψευσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά - Βενιζέλου για το ζήτημα αυτό.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έχουν καλέσει τους πολίτες να συγκεντρωθούν μπροστά από το Ραδιομέγαρο.





Από την ΕΡΤ Α.Ε. στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε.


Σήμερα στις 11.00 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας το νομοσχέδιο για τη «νέα ΕΡΤ» για δημόσια διαβούλευση.

Ο νέος φορέας θα λέγεται ΝΕΡΙΤ.Α.Ε., καθώς στο «Ρ» της ραδιοφωνίας και στο «Τα» της τηλεόρασης προστίθεται και το «Ι» του Ίντερνετ.

Το νέο νομικό πρόσωπο θα είναι Ιδιωτικού Δικαίου και η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. ορίζεται ως «δημόσια επιχείρηση που ανήκει στον δημόσιο τομέα και εποπτεύεται από το κράτος».

Το μετοχικό της κεφάλαιο θα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, με αρχικό (κεφάλαιο) αυτό που θα προκύψει από την απογραφή και την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ.

Τα έσοδά της θα προέρχονται και από το ανταποδοτικό τέλος (μέσω ΔΕΗ), χωρίς να ορίζεται σαφώς το ποσό.

Θα εποπτεύεται από επταμελές Εποπτικό Συμβούλιο (των οποίων τα μέλη θα έχουν 9ετή θητεία), το οποίο θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ.

Το νομοσχέδιο δεν ορίζει χρόνο επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ωστόσο ο αρμόδιος υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου διαβεβαιώνει ότι η «επανεκκίνηση» θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι - δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Δείτε εδώ το νομοσχέδιο
Εικοσιτετράωρες απεργίες στα μέσα ενημέρωσης


Τα Διοικητικά Συμβούλια των συνδικάτων Τύπου (ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ και ΠΟΕΠΤΥΜ) αποφάσισαν διαρκή απεργιακή κινητοποίηση των δημοσιογράφων, των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Η απεργία σε όλα τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, καθώς και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη ΓΓΕ-ΓΓΕ, άρχισε σήμερα από τις 06.00.

Η απεργία σε όλα τα έντυπα μέσα, εφημερίδες και περιοδικά, αρχίζει από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης.

Από την απεργία θα εξαιρεθούν τα μέσα που προβάλλουν το απεργιακό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Οι απεργίες των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης θα λήξουν μόνο όταν η κυβέρνηση πάρει πίσω τις πραξικοπηματικές αποφάσεις της, που φιμώνουν την ενημέρωση, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.



Flash Camera 4
Απευθείας σύνδεση με την ΕΡΤ
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ




(Διαμαρτυρίες απόγευμα-βράδυ Τρίτης)


Πλάνα ΕΡΤ-ώρα 01.30 τα ξημερώματα


Πλάνα ΕΡΤ-ώρα 05.30

ΕΡΤ- ώρα 06.40





(Ώρα: 06.40 το πρωί της Τετάρτης)


(Ώρα 06.45 - Λεωφόρος Μεσογείων)


(Xιλιάδες κόσμου στο προαύλιο και στη Μεσογείων)


(Με τύμπανα στην ΕΡΤ)


(Πανοραμική φωτογραφία από το προαύλιο)


(ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΜΕ στη συγκέντρωση συμπαράστασης στην ΕΡΤ)










(Συγκεντρωμένος κόσμος στη Μεσογείων)

(Δεκάδες εργαζόμενοι παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις)

(Λιγοστοί εργαζόμενοι στους διαδρόμους της ΕΡΤ)


(Καύση της σημαίας της Ε.Ε.)


(Οι εργαζόμενοι καίνε την ευρωπαϊκή σημαία)


TA MAT ΣΤΗ ΜΟΥΡΟΥΖΗ
Σύμφωνα με τη ΝΕΤ, η αστυνομία έδωσε εντολή τα ξημερώματα για να εκκενωθεί το κτήριο της ΕΡΤ στην οδό Μουρούζη, στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο βρίσκονται δεκάδες εργαζόμενοι. Όπως τόνισε ο αστυνομικός διευθυντής, αν δεν συμμορφωθούν οι εργαζόμενοι, η αστυνομία θα επέμβει.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ ανακοίνωσε την απόφαση να εκκενωθεί το κτήριο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα θεωρείται ότι τελεί υπό «κατάληψη» και οι εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στο Αυτόφωρο.


(Τα ΜΑΤ στη Μουρούζη)


(Εργαζόμενοι στα... κάγκελα)


(Κλούβες των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας)

Πολιτικοί και καλλιτέχνες στο πλευρό των εργαζομένων
Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, οπότε και ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις για το λουκέτο στην ΕΡΤ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της ΣΠΙΘΑΣ, καλλιτέχνες και άλλοι εκπρόσωποι φορέων έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις συμπαράστασης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στην έκτακτη εκπομπή των εργαζομένων της ΕΡΤ στις 02.00 τα ξημερώματα επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η απόφαση πρέπει να ακυρωθεί, ενώ έκανε γνωστό πως την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


(Στο στούντιο της ΕΡΤ)


(Αλέξης Τσίπρας - Χρήστος Θηβαίος)

(Λιάνα Κανέλλη και Τέρενς Κουίκ)
(Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ)





«Ως εδώ και μη παρέκει!» είπε μεταξύ άλλων για την πολιτική της τρόικας και της μνημονιακής κυβέρνησης ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος προσήλθε στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, προκειμένου να συμπαρασταθεί στους εργαζομένους της Δημόσιας Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας, αλλά και να διαμαρτυρηθεί για το κλείσιμό της.



Ο κ. Γλέζος τόνισε ότι η προσπάθεια σιγής της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης ξεκίνησε με τη φημολογία γύρω από την πώληση του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής και, τώρα, θέλουν να επιβάλουν «σιγή τάφου στα πάντα, για να μπορούν να επιβάλουν τα σχέδιά τους». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους δημοσιογράφους σε όλα τα μέσα να προσέλθουν στο Ραδιομέγαρο, προκειμένου να μπει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης.



Στην Αγία Παρασκευή στο κτήριο της ΕΡΤ βρέθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο βουλευτών του κόμματος, ο οποίος σε δήλωσή του τάχθηκε κατά της αναστολής λειτουργίας της ΕΡΤ και έκανε λόγο για «πραξικοπηματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου».

«Η κυβέρνηση χωρίς να έχει τη δεδηλωμένη, όπως τουλάχιστον μέχρι τώρα, ανακοινώνουν οι κυβερνητικοί εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με πραξικοπηματική Πράξη, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κλείνουν τη δημόσια τηλεόραση. Την ίδια στιγμή συκοφαντεί τους εργαζόμενους. Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι μόνο κάποιοι βολεμένοι από ρουσφέτι εργαζόμενοι, μαζί τους είναι 2.500 χιλιάδες οικογενειάρχες που εργάζονται για την εικόνα της χώρας» είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι η δημόσια τηλεόραση ανήκει στον ελληνικό λαό.

«Είναι το σήμα που εκπέμπεται στη Θράκη, σε κόντρα της τουρκικής τηλεόρασης που κάνει τη μαύρη προπαγάνδα. Είναι αναμεταδότες στα νησιά του Αιγαίου. Είναι η φωνή μας στην Ομογένεια» συνέχισε ο κ. Καμμένος εκφράζοντας τη στήριξή του στη δημόσια τηλεόραση.



ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΜΕ ΤΗΝ Ε. ΣΤΑΗ






(Οι προετοιμασίες της Έλλης Στάη πριν από το τελευταίο δελτίο)



Στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχουν πλάνα μέσα από το κοντρόλ της ΝΕΤ λίγο πριν από τις 03.00 τα ξημερώματα στο Ραδιομέγαρο της Λεωφ. Μεσογείων.



Φωτορεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα:

Πολυάριθμες εκδηλώσεις συμπαράστασης σε όλη την Ελλάδα, έξω από τα κατά τόπους γραφεία της ΕΡΤ, πραγματοποιήθηκαν από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Εργαζόμενοι και απλοί πολίτες διαδήλωσαν και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε το βράδυ της Τρίτης στη Λεωφόρο Στρατού έξω από το κτήριο της ΕΤ3 στη 
Θεσσαλονίκη

Παρότι έβρεχε ασταμάτητα, η συγκέντρωση ήταν μαζική.



Σε ολονύχτια εξελίχθηκε η διαμαρτυρία έξω και από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ στην παραλία του Βόλου, όπου βρέθηκαν εκατοντάδες εκπρόσωποι πολιτικών φορέων, κινημάτων και συλλογικοτήτων, αφενός προς συμπαράσταση των εργαζομένων και αφετέρου για την υπεράσπιση της Δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης, που είχε ως αποτέλεσμα το βράδυ της Τρίτης την παύση των εκπομπών όλων των συχνοτήτων της ΕΡΤ.

Στο σημείο βρέθηκε και η βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία μιλώντας στην κάμερα του e-volos.gr άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.



Δεκάδες Λαρισαίοι έσπευσαν να διαδηλώσουν κατά της ξαφνικής απόφασης να μπει «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Μεταξύ αυτών και δεκάδες δημοσιογράφοι που θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να συμπαρασταθούν στους απολυθέντες συναδέλφους τους. Θλίψη και οργή κυριαρχούσε στα πρόσωπα των διαδηλωτών, ενώ δεν έλειψαν και τα συνθήματα κατά της κυβέρνησης.





Αποκλεισμένο μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ήταν το ρεύμα της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου έξω από την είσοδο της 1ης Στρατιάς, καθώς εντός του στρατοπέδου στεγάζεται και λειτουργεί η ΕΡΑ Λάρισας.

Διαμαρτυρίες για το λουκέτο στην ΕΡΤ σε Τρίπολη και Καλαμάτα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών πραγματοποιήθηκε έξω από  τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Τρίπολης.

Εκατοντάδες πολίτες και εκπρόσωποι φορέων και σωματείων της Πελοποννήσου εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους της ΕΡΑ Τρίπολης.

Συγκέντρωση πολιτών έγινε κι έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Καλαμάτας. 
Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, απολύονται 13 εργαζόμενοι στην Καλαμάτα. Οι δημοσιογράφοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις εκπομπές τους και να μην κλείσουν τον σταθμό. 

Το σχετικό video:


(Πηγή βίντεο: tharrosnews)

Με μια φωνή, εργαζόμενοι της ΕΡΑ Πάτρας καθώς και του τηλεοπτικού συνεργείου της ΕΡΤ στην Αχαΐα, εκπρόσωποι φορέων και πολιτικοί παράγοντες, αλλά κυρίως απλοί πολίτες που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους απολυμένους της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης τραγούδησαν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά».





Αποφασισμένοι να κρατήσουν ανοιχτό τον ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό Πύργου είναι οι εργαζόμενοι. Η ΕΡΑ Πύργου, είτε ως ιδιωτικός είτε ως δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός, εκπέμπει αδιάλειπτα από το 1958. Μετά την απόφαση της κυβέρνησης οδηγείται σε σιγή, όπως το σύνολο της ΕΡΤ. Στο κτήριο της οδού Ολυμπίων επικρατεί οργή και απογοήτευση...



Έντονες αντιδράσεις στην ΕΡΑ Κέρκυρας

Εκατοντάδες πολίτες και εκπρόσωποι φορέων προσήλθαν στον χώρο της ΕΡΑ Κέρκυρας λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους εργαζομένους του σταθμού και να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτήν την απόφαση.

Σύμφωνα με το corfupress.com, η προσέλευση ήταν πρωτοφανής. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Γκερέκου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Σαμοΐλης και ο δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής ήταν ορισμένοι από τους εκπροσώπους της πολιτικής που στάθηκαν δίπλα στο πλευρό των εργαζομένων.
zougla.gr