1.6.13

Μήνυμα Πούτιν κομίζει ο Πατριάρχης Μόσχας στην Αθήνα



Με εκκλησιαστικό μανδύα καλύπτεται μία βαθιά πολιτική επίσκεψη με έντονο παρασκήνιο, την πρώτη, του νέου Πατριάρχη Μόσχας στην χώρα μας. Οι Ρώσοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το ταξίδι αν αναλογιστεί κανείς ότι τον κ. Κύριλλο θα συνοδεύουν εκτός από τους Επισκόπους και περίπου 50 δημοσιογράφοι. Η Αθήνα κρατά χαμηλούς τόνους και την χαρακτηρίζει ως μια σημαντική, αλλά κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου επίσκεψη. 


Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ο Πατριάρχης Μόσχας, που εκτός από θρησκευτικός ηγέτης έχει και πολιτικό προφίλ, θα μεταφέρει στην συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό την Δευτέρα, μήνυμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το οποίο θα γίνεται λόγος για ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Άλλωστε είναι γνωστές οι στενές σχέσεις του κ. Κύριλλου που διατηρεί τόσο με τον Β. Πούτιν όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ.

«Η συνεργασία που ήδη έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο χωρών στον θρησκευτικό τουρισμό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς» αναμένεται να πει ο Πατριάρχης Μόσχας στον Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα θα τονίσει την αμέριστη συμπαράσταση της ρωσικής εκκλησίας απέναντι στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Παρά το γεγονός ότι σε διπλωματικό επίπεδο γίνονται προσπάθειες προκειμένου να κλειστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο, δεν αποκλείεται στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Κύριλλος με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας να του επιδοθεί επίσημη επιστολή – πρόσκληση προκειμένου να επισκεφθεί ο Β. Πούτιν την χώρα μας. 

Το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι ο θρησκευτικός τουρισμός και τα προβλήματα με την βίζα που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι επισκέπτες. Τα πρώτα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και όλα δείχνουν πως τα ελληνικά μοναστήρια θα πλημμυρίσουν από Ρώσους προσκηνητές. 

Τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει ο προκαθήμενος της Ρωσικής εκκλησίας θα αναμεταδίδονται διαρκώς από τους περίπου 50 δημοσιογράφους που θα τον συνοδεύουν και θα τον ακολουθούν διαρκώς καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης του στην χώρα μας. Συνολικά η αποστολή του Πατριαρχείου Μόσχας θα ξεπερνάει τα 70 άτομα. 

Η άδεια από το Φανάρι και η επίσκεψη στο Βατοπέδι 

Μετά τις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα, ο Πατριάρχης Μόσχας θα αναχωρήσει την Τρίτη για την Β. Ελλάδα και το Άγιο Όρος όπου θα παραμείνει μέχρι τις 7 Ιουνίου. Μία επίσκεψη η οποία έχει σημάνει συναγερμό στο Φανάρι, λόγω της προσωπικότητας του Κύριλλου αλλά και των επεκτατικών βλέψεων που έχει η Ρωσική εκκλησία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ο κ. Βαρθολομαίος θα ενημερώνεται διαρκώς για τα όσα θα διαδραματίζονται στην Αθωνική Πολιτεία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για να επισκεφθεί το Άγιο Όρος ο Πατριάρχης Μόσχας εκτός από το υπουργείο Εξωτερικών πήρε άδεια και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο ανήκουν οι μονές. 

Ο κ. Κύριλλος θα μείνει στο ρωσόφωνο μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα και θα επισκεφθεί αρκετές μονές ανάμεσα στις οποίες θα είναι και το Βατοπέδι. Άλλωστε οι σχέσεις του Πατριάρχη Μόσχας με τον Εφραίμ είναι κάτι παραπάνω από καλές και αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την προφυλάκιση του ηγούμενου της μονής όταν ο Προκαθήμενος της Ρώσικης εκκλησίας τον είχε στηρίξει δημόσια με συνεχείς του δηλώσεις, γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί η περιοδεία του Εφραίμ στην Ρωσία ο οποίος μετέφερε από πόλη σε πόλη την Τιμία Ζώνη. 

Παράλληλα η διοίκηση και η ιερά επιστασία του Αγίου Όρους αναμένεται να απευθύνουν επίσημη πρόσκληση στον Πατριάρχη της Μόσχας αλλά και τον Ρώσο Πρόεδρο να επισκεφθούν την Αθωνική πολιτεία τον Οκτώβριο που το Άγιο Όρος θα γιορτάσει την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωση του με το ελληνικό κράτος. 

Με τιμές αρχηγού κράτους 

Μετά Βαΐων και κλάδων θα υποδεχθεί εκκλησία και πολιτεία τον προκαθήμενο της Ρωσικής εκκλησίας οποίος θα παραμείνει στη χώρα μας για περίπου μία εβδομάδα (1-7 Ιουνίου). Σε αυτό το διάστημα θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Θα παρασημοφορηθεί τόσο από τον Κάρολο Παπούλια όσο και από την Ιερά σύνοδο ενώ θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του το υπουργείο Εξωτερικών. 

Οι κ.κ. Ιερώνυμος και Κύριλλος θα συνλειτουργήσουν στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών και στην συνέχεια ο Πατριάρχης Μόσχας θα επισκεφθεί την ρωσόφωνη εκκλησία στο Μενίδι. Την Τρίτη θα γίνει δεκτός με ιδιαίτερες τιμές από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Άγιο Όρος. 
real