1.5.13

Ιστορική προσέγγιση σε αμυντικό επίπεδο Ρωσίας Ισραήλ - Το ''Αzov'' στη Χάιφα

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

Για πρώτη φορά πλοίο του ρωσικού Ναυτικού θα καταπλεύσει στο Ισραήλ και θα εφοδιαστεί στο Ισραήλ, σε μία εξέλιξη, που καταδεικνύει την ιστορική προσέγγιση των δύο χωρών, στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου. Πρόκειται για το αποβατικό πλοίο Azov κλάσης  Ropucha II το οποίο ανήκει στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Χάιφα το διάστημα μεταξύ 1-3 Μαΐου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την 68η επέτειο από τη νίκη των Συμμάχων στο Β’ ΠΠ, και οργανώθηκε με πρωτοβουλία ισραηλινών βετεράνων του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις ενώ για πρώτη φορά το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί ρωσικό πολεμικό πλοίο.
Υπενθυμίζεται ότι το Azov ανήκει στην ομάδα μάχης πλοίων του ρωσικού Ναυτικού αποτελούμενη από το καταδρομικό Moskva, τα μεγάλα ανθυποβρυχιακά πλοία Marshal Shaposhnikov και Severomorsk, τις φρεγάτες Yaroslav Mudry και Smetlivy, καθώς και άλλα πέντε μεγάλα αποβατικά σκάφη Kaliningrad, Novocherkassk, Alexandr Shabalin, Saratov, Nikolai Filchenko, τα οποία επιχειρούν στον χώρο της ανατολικής μεσογείου και χρησιμοποιούν ως προσωρινή βάση ανεφοδιασμού τη ρωσική ναυτική βάση στο λιμάνι της Ταρτούς.  
Η επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής της μεγάλης ενεργειακής συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία η Gazprom, θα εμπορεύεται κατ' αποκλειστικότητα το φυσικό αέριο των κοιτασμάτων Λεβιάθαν και Ταμάρ. 
Σημειώνεται, ότι από τον επόμενο χρόνο, η Ρωσία θα διαθέτει μόνιμη ναυτική παρουσία, στη μέσόγειο, με την δημιουργία μοίρας 15 πολεμικών και αποβατικών πλοιων, όπως εχει ήδη ανακοινώσει το ρωσικό πολεμικό ναυτικό νωρίτερα φέτος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr