8.5.13

Στον ενικό: Όλη η αλήθεια για τις γερμανικές αποζημιώσεις (Videos)



Οι γερμανικές επανορθώσεις, οι διεκδικήσεις της Ελλάδας, η στάση των κυβερνήσεων διαχρονικά και τα επόμενα βήματα για την προώθηση του ζητήματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής – τηλεοπτικής εκπομπής «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Μάλιστα η Real news αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη Κυριακή την έκθεση του επίτιμου προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Παπανικολάου, ο οποίος ερεύνησε το θέμα και δεν έλαβε ανταπόκριση από την ελληνική πολιτεία. 

Δείτε εδώ ολόκληρη την διαδικτυακή-τηλεοπτική εκπομπή:


Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος τόνισε την ηθική διάσταση του ζητήματος. «Όταν είσαι πρωθυπουργός και ζητάς να σου φέρει πίσω η Γερμανία αυτά που σου οφείλει και σου λέει ο άλλος: άσε το στην άκρη και σου δίνω ό,τι δάνειο θέλεις υποκύπτεις στην αξίωση να δεχθείς το δάνειο και να σταματάς να μιλάς για τις οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα» είπε ο Μανώλης Γλέζος που έφερε το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας που σύναψε άτοκο δάνειο διάρκειας 99 ετών με τη Γερμανία. 

«Ούτε αυτή την εξυπνάδα δεν είχαν. Πως είναι δυνατόν η Ιταλία και η Βουλγαρία οι φασιστικές χώρες αυτές να έχουν πληρώσει αυτά που προξένησαν στην Ελλάδα και να έχει αυτοεξαιρεθεί η Γερμανία; Γιατί αυτή η εξαίρεση; Γιατί αυτή η αυτοεξαίρεση;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 



Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Γερμανία θα πληρώσει τελικά αυτά που χρωστά στην Ελλάδα. «Η Γερμανία θα δώσει τα χρήματα τουλάχιστον όσον αφορά το δάνειο γιατί οι Γερμανοί είναι πολύ τυπικοί. Έχουμε και ένα θετικό παρελθόν ότι η Ελλάδα δεν έπαψε ποτέ να θέτει το θέμα ακόμη και όταν δεν το προχωρούσε» ανέφερε η Σοφία Βούλτεψη. Επιπλέον σημείωσε ότι το θέμα θα πρέπει να ενώσει τους Έλληνες. «Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να ενώνει τους πάντες. Και όψιμοι ‘’γερμανοφάγοι’’ πρέπει να απομονωθούν. Εάν και αυτό το θέμα δεν μας ενώσει δεν υπάρχει καμία ελπίδα για τη χώρα» εξήγησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ. 



Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης είπε ότι συνολικά η Γερμανία οφείλει 162 δισ. ευρώ στη χώρα μας χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι. «Οι οφειλές είναι το κατοχικό δάνειο που χωρίς να υπολογίσουμε τους τόκους είναι 58 δισ. ευρώ. Το δεύτερο είναι οι οφειλές που έχει η Γερμανία λόγω της καταστροφής που υπέστη η χώρα μας η οποία σύμφωνα με απόφαση της διασυμμαχικής επιτροπής είναι 108 δισ. ευρώ. Η τρίτη οφειλή που έχει η Γερμανία στο δημόσιο είναι για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που κυριολεκτικά λεηλατήθηκαν στη χώρα» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Παράλληλα επιτέθηκε και στις ελληνικές κυβερνήσεις που δεν διεκδίκησαν τις οφειλές. «Δεν μπορώ να απόσχω από την κριτική σε προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες δεν διεκδίκησαν και έβαλαν κάτω από το συρτάρι αυτές τις διεκδικήσεις της χώρας. Έχουμε υποχρέωση να τα διεκδικήσουμε η ελληνική πολιτεία ο ελληνικός λαός έχουμε ηθική υποχρέωση ακόμη» ανέφερε ο Δημήτρης Στρατούλης, που είπε ότι το θέμα θα πρέπει να τεθεί ακόμη και σε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.  



Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος είπε ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αμφισβήτηση των προθέσεων της κυβέρνησης στο θέμα από τους πολίτες. «Η Γερμανία δεν θα το δώσει ποτέ το δάνειο. Όπου βρει ένδικο μέσο καταφεύγει σε αυτό. Και όπου βρει δικαστήριο καταφεύγει σε αυτό. Ωστόσο το αναγκαστικό δάνειο (της Ελλάδας στους Ναζί) είναι καθαρά συμβατική υποχρέωση. Είναι δανειακή υποχρέωση. Δεν έχει να κάνει με τις καταστροφές που προκάλεσαν» τόνισε ο Βασίλης Καπερνάρος και εξήγησε ότι από αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει η διεκδίκηση της χώρας μας. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου τόνισε ότι η χώρα πρέπει να φαίνεται ενωμένη στους Γερμανούς σε αυτό το θέμα. «Έχουν περάσει πολλές κυβερνήσεις όλων των κατηγοριών και των αποχρώσεων και τελικά το αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Μπορεί να έχουν γίνει κάποια δειλά βήματα αλλά η ουσία είναι μηδενική. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσουμε εν τω συνόλω τις οφειλές. Ήρθε η ώρα για την ελληνική πολιτεία. Και λέω πολιτεία συγκεκριμένα γιατί πρέπει να φαινόμαστε ενωμένοι προς τα έξω στον γερμανικό παράγοντα ενωμένοι». 

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε ότι το θέμα δεν πρέπει να τεμαχίζεται. «Οι απαιτήσεις της χώρας είναι συγκεκριμένες. Πρώτον είναι το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο αυτά είναι μετρήσιμα ποσά. Δεύτερον είναι οι πολεμικές επανορθώσεις. Καταστράφηκε όλη η παραγωγική υποδομή της χώρας. Τρίτον είναι οι αποζημιώσεις για τα θύματα των θηριωδών των ναζί. Τέταρτον είναι αρχαιολογικοί θησαυροί που καταληστεύθηκαν εκείνη την περίοδο. Είναι τα τέσσερα αυτά αιτήματα είναι συγκεκριμένα απαιτητά και κοστολογημένα» ανέφερε ο Σπύρος Χαλβατζής. Στη συνέχεια κατηγόρησε όλες τις κυβερνήσεις μεταπολεμικά που δεν πήραν καμία πρωτοβουλία για το θέμα. «Αν δεν παρθούν πολιτικές πρωτοβουλίες δεν γίνεται τίποτα. Πολιτικές πρωτοβουλίες άμεσα και να έχουν την στήριξη του οργανωμένου λαϊκού κινήματος» κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ. 



Ο δημοσιογράφος της Real news, Γιώργος Λιάνης είπε ότι το θέμα αφορά στο σύνολο του τον ελληνικό λαό. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που να έχει πληρώσει τόσο βαριά την ύβρη του ναζισμού και να μην έχει πάρει θέση στη νέμεση όπως η Ελλάδα. Η ιστορία αυτή δεν αφορά το χιτλερικό δάνειο της Γερμανίας. Αυτή η υπόθεση αφορά πλήρως και στο σύνολο του το γερμανικό λαό» ανέφερε ο Γιώργος Λιάνης. 



Ο επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Παπανικολάου εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για να προωθηθεί το θέμα. Την ίδια στιγμή εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξε απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που αποφάνθηκε με συντριπτική πλειοψηφία ότι τα ελληνικά δικαστήρια έχουν διεθνή δικαιοδοσία το Εφετείο αγνόησε την απόφαση και ζήτησε γνωμοδότηση από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο καθηγητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, Τάσος Ηλιαδάκης τόνισε ότι «όλες οι κυβερνήσεις από το 1950 και μετά το έθεταν το θέμα. Δεν το διεκδικούσαν. Έβγαινε η Γερμανία έλεγε όχι και εκεί σταματούσαν».  

Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιος Περάκηςανέφερε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις που τρέχουν δείχνουν για πρώτη φορά ίσως έναν θετικό βηματισμό. Εφόσον και για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κάνει ένα πρώτο βήμα. Έκανε μία πρώτη καταγραφή και αξιολόγηση των στοιχείων».

«Η ελληνική κυβέρνηση εφόσον θεωρήσει ότι η Γερμανία δεν ανταποκριθεί σε ένα κάλεσμα για διαπραγμάτευση τότε έχουμε προοπτική διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Γιατί μόνο αυτό σημαίνει διεκδίκηση. Αυτό που προτείνω είναι το ηθικό και πολιτικό στοιχείο να μεταφραστεί και νομικά εφόσον η Γερμανία συνεχίσει αυτή την αδιάλλακτη και αλαζονική της στάση» υπογράμμισε ο Στέλιος Περάκης που διευκρίνισε ότι ο δρόμος των διεθνών δικαστηρίων δεν είναι εύκολος.
real.gr