28.5.13

ΒΟΛΗ ΜΕ Α/Α S-300

  
    Με αφορμή την αναδημοσίευση άρθρου σχετικού με την επιχειρησιακή αξιοποίηση του Α/Α συστήματος S-300 όπου αφήνονται υπαινιγμοί για ενέργειες φορέων ,εταιρειών και προσώπων για διαρκή αναβολή εκτέλεσης βολής στο ΠΒΚ, επειδή μεγάλο κομμάτι της καριέρας μου το ανάλωσα στην Αεράμυνα και τελευταία λόγω θέσεως ενεπλάκην στο εν λόγω θέμα, παρακαλώ για την ενημέρωση των συναδελφων μας στα παρακάτω: 
    Σε οτι αφορά εμπλοκή ξένων κρατών, εταιρειών, πολιτικών κλπ για την απαξίωση του συστήματος S-300 δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αλλά και ούτε να εκφέρω γνώμη διότι ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψη μου οτιδήποτε...


    Παραθέτω όμως τη στρατιωτική πλευρά του θέματος που αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος, σε συνδιασμό με τις απαιτήσεις ασφαλείας του ΠΒΚ που έχουν οδηγήσει στην επι 10ετία αναβολή της υπόψη βολής. 
    Ειδικότερα το ΠΒΚ είναι ελεγχόμενη περιοχή χωρίς απαγόρευση στις πτήσεις Α/Φ και δέσμευση στην απρόσκοπτη διέλευση πλοίων μέσω του range. Βολές εκτελούνται μόνον όταν διασφαλίζονται πλήρως οι απαιτήσεις ασφαλείας και οι επικίνδυνες περιοχές είναι 100% καθαρές απο πλοία και Α/Φ 
    Ολα τα οπλικά συστήματα που εκτελούν βολές στο ΠΒΚ ,καθώς και το ίδιο το ΠΒΚ , διαθέτουν δικλείδες ασφαλείας για άμεση καταστροφή βλημάτων που αμέσως μετά την εκτόξευση τους παρουσιάσουν αντικανονική τροχιά είτε γιατί έσπασε ένα πτερύγιο, είτε γιατί το βλήμα δεν εισήλθε στη ζώνη του ραντάρ καθοδήγησης ,είτε....Το S-300 αποδεδειγμένα είναι Α/Α σύστημα υψηλών προδιαγραφών και δυνατοτήτων, πλην όμως δεν διαθέτει την απαραίτητη δικλείδα ασφαλείας για βολή στο ΠΒΚ.    
     Συγκεκριμένα η εκτόξευση του είναι κατακόρυφη και σε περίπτωση αντικανονικής τροχιάς ο πύραυλος ίπταται ανεξέλεγκτα για 11.5 sec διανύοντας απόσταση περιπου 12Κm χωρις ούτε το ίδιο το σύστημα, αλλα ούτε και το ΠΒΚ να μπορούν να το καταστρέψουν. Το ΠΒΚ έχει καταγράψει στο παρελθόν αντικανονική τροχιά βλήματος μικρού βεληνεκούς, TOR-M1 χωρίς ωστόσο παρενέργειες και χωρις κανείς μέχρι τώρα (εταιρεία, μονάδα κλπ) να εξηγήσουν τι συνέβη. 
    Το ΠΒΚ ευρίσκεται εγγύς μιας ευρύτερης πολυπληθυσμιακής περιοχής με έντονη τουριστική δραστηριότητα. Φανταστείτε το πλήγμα εαν συμβεί ένα περιστατικό τετοιου είδους. 
    Στον κ. Α/ΓΕΕΘΑ που εχει εντρυφήσει σε βάθος την Αεράμυνα ας τεθούν υπόψη τα παραπάνω. 
    Οι διαβεβαιώσεις της εταιρείας οτι το συστημα δεν αστοχεί, οτι οι βολές τους γίνονται σε αγονες στέπες και όχι στο ΠΒΚ που καθημερινά το διασχίζουν εκατοντάδες Α/Φ και πλοία και αφου δουν κάποιοι σχετικό video που κυκλοφορεί στο διαδικτιο με κινέζικο S-300 που μετά απο 24sec( και όχι 12sec) αντικανονικής τροχιάς, αυτοκαταστρέφεται τότε μάλλον θα δικαιολογήσουν όλους εμάς που είχαμε επιφυλάξεις για βολή S-300 στο ΠΒΚ. 


Σωμαράς Γεώργιος Υπτγος ε.α. 


http://roykoymoykoy.blogspot.gr/