7.5.13

Β.Κορέα: "Mία οβίδα αρκεί - Παρανάλωμα του πυρός θα γίνουν τα νοτιοκορεατικά νησιά!"


ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΠΑ-Ν.ΚΟΡΕΑ
Με αντίποινα αν «έστω και μία οβίδα» πέσει στα βορειοκορεατικά χωρικά ύδατα απείλησε η Πιονγκγιάνγκ τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα εν’ όψει των κοινών στρατιωτικών τους ασκήσεων. Η νέα αυτή απειλή εκτοξεύτηκε από την Βόρεια Κορέα τη στιγμή που οι ηγέτες των δύο χωρών Μπάρακ Ομπάμα και Παρκ Γκέουν-χαι πραγματοποιούν σήμερα συνάντηση στο Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA, τα βορειοκορεατικά στρατεύματα έχουν λάβει διαταγή «να ενεργήσουν αμέσως στην περίπτωση που πέσει έστω και μια οβίδα» στη βορειοκορεατική πλευρά των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα στις δυο χώρες, στην Κίτρινη Θάλασσα.

Και εάν οι Αμερικανοί και οι Νοτιοκορεάτες αντιδράσουν από την πλευρά τους, τότε πως τα νοτιοκορεατικά νησιά στην περιοχή των θαλασσίων συνόρων θα γίνουν «παρανάλωμα του πυρός», προειδοποιεί η διοίκηση του στρατού.
Η απειλή αυτή από πλευράς Βόρειας Κορέας έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την πληροφορία πώς η Πιονγκγιάνγκ μετακίνησε δύο πυραύλους τύπου Μουσουντάν από τη θέση τους στην ανατολική ακτή της χώρας και τους έθεσε σε κατάσταση μη εκτόξευσης. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί επιφυλάξεις, όντας μη πεπεισμένη ότι οι πύραυλοι κινήθηκαν προς μια εναλλακτική περιοχή εκτόξευσης και ήταν αντ’ αυτού σε μια μη λειτουργική τοποθεσία, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος δεν δέχτηκε να σχολιάσει περαιτέρω επί του θέματος.
Η πολεμική στάση της Βόρειας Κορέας θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης σήμερα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και της προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χαι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ομπάμα αναμένεται να τονίσει την υποστήριξή της αμερικανικής κυβέρνησης προς τη Νότια Κορέα.
«Η υποστήριξη προς Νότια Κορέα θα είναι το κύριο θέμα αυτής της συνάντησης», δήλωσε ο Ντάνιελ Ράσελ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου στις υποθέσεις που αφορούν την Ασία. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.
Παραμένει πάντως η Πιονγκγιάνγκ ένα ακόμη "ανοιχτό μέτωπο" για τις ΗΠΑ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr