8.5.13

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΥΘΟΣ : ΔΗΜΟΣΙΟ, ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.


     

Του Μιχάλη Τσολάκη 
  << Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανήκε σε ιδιωτικές εταιρείες που έτρεχαν μόλις σήμαινε συναγερμός. Ανταγωνιζόταν μεταξύ τους και παζάρευαν την τιμή με τους ιδιοκτήτες επιτόπου. Καθώς το παζάρεμα συνεχιζόταν, η φωτιά θέριευε και ότι ήταν να σωθεί λιγόστευε. Οι γείτονες είχαν συμφέρον να συμβάλουν στα έξοδα. Μεταξύ τσιγγουνιάς και απληστίας μια πυρκαγιά σπιτιού γινόταν πολλές φορές μαζικό ολοκαύτωμα. >>.
D. Landes : << The Welth and Poverty of nations. >>.2 

  Τρία χρόνια μετά την έναρξη του αυτοκτονικού προγράμματος λιτότητας, που γονάτισε την ελληνική οικονομία και προοιωνίζει ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές, σε όλα τα επίπεδα3, ο κυρίαρχος λόγος (ΜΜΕ, παπαγαλάκια/ μεγαλοδημοσιογράφοι, οργανικοί ΄΄διανοούμενοι΄΄ του καθεστώτος , ΄΄προσωπικότητες΄΄ , ακαδημαϊκοί κα) συνεχίζει να μας εξαπατά !
Ένα από τα κορυφαία ψέματά του, θα έλεγα η…..ναυαρχίδα των ψευδών, αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ! Των ιδιωτικοποιήσεων γύρω από τις οποίες έχει στηθεί μια ολόκληρη μυθολογία !
   Σύμφωνα λοιπόν με την  κυρίαρχη <<επιχειρηματολογία>>, η οποία αναπαράγεται αδιάκοπα  από όλα τα συστημικά φερέφωνα, η Ελλάδα, ένα κράτος που …..θυμίζει χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ4, έχει έναν …..τεράστιο δημόσιο τομέα που παράγει με υψηλό κόστος, ευνοεί τους τεμπέληδες και διαπλέκεται με ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα άντρο διαφθοράς και σπατάλης όπου ευδοκιμούν οι συντεχνίες που …..εκβιάζουν την κοινωνία και καρπώνονται εισοδήματα εις βάρος του ιδιωτικού τομέα. Από όλα αυτά τα δεινά, θα μας σώσουν οι …..ιδιωτικοποιήσεις, που θα μας προσφέρουν άμεσο ταμειακό όφελος βραχυπρόθεσμα και μια αναπτυξιακή προοπτική μεσοπρόθεσμα ! Ταυτόχρονα, θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο υπέρβασης του κρατισμού και του πελατειακού συστήματος, που έχουν την βάση τους στο σύμπλεγμα κόμμα-κράτος-συντεχνίες-κρατικές επιχειρήσεις- διαπλεκόμενες ιδιωτικές επιχειρήσεις 5.

   Μένει μόνο να δούμε αν τα πράγματα έχουν έτσι ακριβώς ! Η παραφιλολογία περί….. υδροκέφαλου δημοσίου κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία. Όπως και αν μετρήσουμε το μέγεθος του δημόσιου τομέα και το συγκρίνουμε με τα ανάλογα μεγέθη των εταίρων μας, από πουθενά δεν προκύπτει ένα τέτοιο συμπέρασμα ! Στους πίνακες 1, 2 και 3 φαίνεται το μέγεθος του ελληνικού δημοσίου τομέα συγκριτικά με αυτό άλλων χωρών.


                                                          ΠΙΝΑΚΑΣ 1

                  Δαπάνες και έσοδα Γενικής  Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ.

 Περίοδος 2002-2006

         ΔΑΠΑΝΕΣ

             ΕΣΟΔΑ

Αυστρία

             50,1

                48,9

Βέλγιο

             50,0

                49,6

Γαλλία

             53,2

                50,0

Γερμανία

             47,2

                43,9

Ελλάδα

             44,0

                39,0

Ιρλανδία

             33,9

                35,0

Ισπανία

             38,6

                39,0

Ιταλία

             48,3

                44,6

Κύπρος

             43,1

                39,4

Λουξεμβούργο

             41,3

                41,7

Μάλτα

             45,2

                40,0

Ολλανδία 

             46,1

                44,8

Πορτογαλλία

             46,1

                42,2

Σλοβενία

             46,4

                44,4

Φινλανδία

             49,5

                52,6

Ευρωζώνη

             47,5

                45,0

Βουλγαρία

             39,3

                40,7

Δανία

             53,6

                55,9

Εσθονία

             34,2

                36,1

Η. Βασίλειο

             42,6

                39,7

Λετονία

             35,8

                34,7

Λιθουανία

             33,8

                32,7

Ουγγαρία

             50,2

               42,3

Πολωνία

             43,7

               38,7

Ρουμανία

             34,9

               33,2

Σλοβακία

             39,6

               35,6

Σουηδία

             56,8

               57,5

Τσεχία

             45,5

               40,9

ΕΕ 27

             46,8

               44,3

ΗΠΑ

             34,6

               30,8

Ιαπωνία

             40,0

               33,4

  Πηγή : European Comission , Autumn 2007 forecasts.  



                                                              ΠΙΝΑΚΑΣ 2

              Δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης για  μισθούς στις χώρες της ΕΕ-15

                                                    ( % επί του ΑΕΠ 2008 )

  Πηγή : AMECO Database.

                          Δανία

                             17,19

                          Σουηδία

                             14,76

                          Φινλανδία

                             13,29

                           Γαλλία

                             12,78

                           Βέλγιο

                             12,03

                           Πορτογαλία

                             12,02

                           Ελλάδα

                             11,99

                           Ιρλανδία

                             11,25

                           Σλοβενία

                             11,03

                           Η. Βασίλειο

                             11,00

                           Ισπανία

                             10,90

                           Ιταλία

                             10,77

                           Ολλανδία

                               9,20

                           Αυστρία

                               9,18

                           Γερμανία

                               7,37




Το αβίαστο συμπέρασμα είναι, ότι η Ελλάδα φαίνεται να έχει έναν μέσου περίπου μεγέθους δημόσιο τομέα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα6, από όποια σκοπιά και αν εξεταστεί το ζήτημα. Τότε μοιραία ανακύπτει το ερώτημα, αφού έχουμε έναν φυσιολογικού μεγέθους δημόσιο τομέα, γιατί αυτή η επιμονή από την τρόικα και την ιθαγενή ολιγαρχία στην μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και γενικότερα του  << μεγέθους τους κράτους >>7 ?  Η απάντηση έχει να κάνει με τις στρατηγικές επιδιώξεις των νεοφιλελεύθερων εξτρεμιστών που κατευθύνουν την καπιταλιστική παλινόρθωση από την δεκαετία του 708. Ο πραγματικός στόχος είναι η μείωση των παρεχομένων υπηρεσιών από το κράτος προς τους πολίτες , η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ιστορικά αποδεδειγμένη αύξουσα απροθυμία των μεσαίων ιδίως στρωμάτων να πληρώνουν φόρους ( εφόσον δεν τους παρέχονται οι ανάλογες υπηρεσίες !). Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου η μείωση του κοινωνικού κράτους οδηγεί στην πίεση για λιγότερους φόρους και η μείωση των εσόδων έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους9Η εξέλιξη αυτή έχει διπλό όφελος για την οικονομική ελίτ, διότι αφενός << απελευθερώνει >> ολόκληρους τομείς που πριν κάλυπτε ο δημόσιος τομέας προς εκμετάλλευση από το κεφάλαιο και αφετέρου μειώνει το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που δεν εξαρτάται άμεσα από την κεφαλαιοκρατία. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση των ανέργων, αύξηση των επισφαλώς εργαζομένων, μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων, αύξηση των εξαρτημένων από την ίδια την οικονομική ελίτ, χτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα που πολύ πιο δύσκολα μπορεί να αναπτυχθεί στον ιδιωτικό τομέα υπό τις σημερινές συνθήκες. Ταυτόχρονα, οι ελίτ δεν υφίστανται καμία φοβερή απώλεια διότι δεν έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους, δεδομένου ότι εύκολα μπορούν να αγοράσουν παρόμοιες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα ! Υπάρχει όμως ακόμη μια σκανδαλώδης διάσταση στην << μείωση του κράτους >> , που δεν πρέπει να υποτιμούμε. Πρόκειται για την αντικατάστασή του, ως προς τον εποπτικό ρόλο που παίζει ( ή θα έπρεπε τουλάχιστον να παίζει! ) στην οικονομία, από << ανεξάρτητες >> αρχές πχ Κεντρικές Τράπεζες ή ρυθμιστικές αρχές για την ενέργεια, που έχει αποδειχτεί πως βρίσκονται απέναντι από τον κόσμο της εργασίας. Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς άλλωστε εφόσον συνδέονται με δεσμούς αίματος με τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα, όπου και στηρίζουν την στελέχωσή τους !

   Η επίθεση όμως, δεν κατευθύνεται μόνο ενάντια στο κράτος γενικά και αόριστα, αλλά και ενάντια στους λειτουργούς του ειδικότερα10 ! Εδώ το βαρύ πυροβολικό της νεοφιλελεύθερης παλινόρθωσης είναι η θεωρία της <<δημόσιας επιλογής>>         ( ΘΔΕ )11. Σύμφωνα με αυτήν, μια σειρά από ομαδοποιήσεις, οι αναδιανεμητικές συσπειρώσεις12 χρησιμοποιούν την επιρροή τους έτσι ώστε να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους δια του κράτους. Οι πολιτικοί και οι γραφειοκράτες, ακόμη και οι μη διεφθαρμένοι, έχουν κάθε συμφέρον να είναι δεκτικοί στις απαιτήσεις τους13 και αυτό οδηγεί στην λεγόμενη προσοδοθηρία14, την νομή δηλαδή προσόδων μεγαλύτερων από το φυσιολογικό, από συγκεκριμένες ομάδες. Οι κακοί της αφήγησης είναι βέβαια οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ/δημοσίου και οι επαγγελματικές ενώσεις που με την δράση τους ζημιώνουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους15 επισφαλώς εργαζόμενους και τους πενόμενους συνταξιούχους. Συχνά μάλιστα αυτοί οι …..καλοί άνθρωποι προχωρούν την ανάλυσή τους και πιο πέρα ! Υπάρχουν ισχυρίζονται προϋποθέσεις, για την δημιουργία μιας συμμαχίας ανάμεσα στα << θύματα >>  των αναδιανεμητικών συσπειρώσεων και τις << υγιείς >> δυνάμεις της αγοράς16 !!! Η θεωρία αυτή έχει σωρεία αδυναμιών που εύκολα εντοπίζονται :

Πρώτον και αν ακόμη ήθελε δεχτεί κάποιος την επιχειρηματολογία της ΘΔΕ, εύκολα θα αντιλαμβανόταν ότι οι κορυφαίες αναδιανεμητικές συσπειρώσεις στην χώρα, με τεράστιες δυνατότητες να παρεμβαίνουν στο κράτος και την δικαιοσύνη είναι οι …... συντεχνίες των μεγάλων επιχειρήσεων (στην Ελλάδα σχεδόν όλες κρατικοδίαιτες !) και των τραπεζών17 !!! Πρόκειται για τις , με διαφορά , ισχυρότερες συντεχνίες που όμως απουσιάζουν εντελώς από την ανάλυση της ΘΔΕ ! Αυτό σημαίνει πωςπριν ασχοληθεί κανείς με τους …..συνδικαλιστές και τα …..πουρνάρια (ορθώς !), θα πρέπει να βάλει τάξη στο ασύδοτο μεγάλο κεφάλαιο όπου γίνεται το …..μεγάλο γλέντι18 !

Δεύτερον, υπάρχει σοβαρή βιβλιογραφία που συσχετίζει την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας με την αύξηση της προσοδοθηρίας και ειδικά την αύξηση της διαφθοράς με την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων19 !

Τρίτον, η ανάλυση της ΘΔΕ << ξεχνά >> επιμελώς ότι είναι η ίδια η αγορά που δημιουργεί ανισότητες, στρεβλώσεις, διακρίσεις, συγκρούσεις και ανασφάλεια όπως εξαντλητικά έχει αναδείξει η μαρξιστική βιβλιογραφία20 !

Τέταρτον, όπως αποδεικνύει η ιστορική εμπειρία, η επίθεση του κατεστημένου στις << συντεχνίες >> πουθενά δεν ωφέλησε τους εκτός αυτών, αλλά τους συμπαρέσυρε και σε νέες, δικές τους υποχωρήσεις ! Τα παραδείγματα των ανθρακωρύχων στην Μ. Βρετανία και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στις ΗΠΑ είναι απολύτως ενδεικτικά σε αυτό το σημείο. 

Πέμπτον, η υστεροβουλία της ΘΔΕ φαίνεται από το γεγονός ότι παρόλο που αναφέρεται στα << θύματα >> των συντεχνιών χύνοντας …..κροκοδείλια δάκρυα για αυτά, πουθενά οι νεοφιλελεύθερες ελίτ δεν έχουν παρουσιάσει έστω ένα σχέδιο, πουθενά δεν προώθησαν την παραμικρή μεταρρύθμιση υπέρ αυτών ! Παντού την γενική επίθεση στις << συντεχνίες >>, ακολούθησε η ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και των υπολοίπων !

Είναι λοιπόν φανερό πως η ρητορεία κατά των << συντεχνιών >> αποτελεί  τακτικισμό του κατεστημένου, που αποσκοπεί να πλήξει βάναυσα και βάσει σχεδίου τον κόσμο της εργασίας, προάγοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό σε επίπεδο …..ανθρωποφαγίας !

   
                                                                                                    ( συνεχίζεται )
                                                                                                 Μιχάλης Τσολάκης

_______________________________________
1 Προκαταβολικά ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος ούτε με την στενή ούτε με την ευρεία έννοια του όρου. Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και απλά προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός !

2 Από το << Ιδιωτικοποιήσεις και απορρυθμίσεις >> του Ευθυμίου-Πάρι Ε. Μπαλτζάκη. Τεύχος Νο 88/ Μάρτιος 2006 του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών ερευνών.
3 Το …..ανέκδοτο της όλης υπόθεσης έγκειται στο ότι η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε για να μην γίνουμε……Αργεντινή ! Εν τω  μεταξύ όπως προκύπτει από την έκθεση της μεικτής επιτροπής οικονομικών του αμερικανικού κογκρέσου, στην κορύφωση της κρίσης ( 1998-2002 ) στην λατινοαμερικανική χώρα, παρατηρήθηκε πτώση του ΑΕΠ αθροιστικά 28% , με την ανεργία στο 23,6%  , πτώση των μισθών κατά 23,7% ,  το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 65% και το ποσοστό του πληθυσμού που ζούσε σε συνθήκες φτώχειας στο 57,5% (  Argentina ΄s economic crisis. Causes and cures. Jim Saxton, Vice President, Joint committee United States Congress. June 2003. Learning from Argentina ΄s crisis. FRBSF economic letter. No 2002-32. 18/10/2002. ). Τα αντίστοιχα στοιχεία για την …..τυχερή Ελλάδα των μνημονίων είναι ( τα στοιχεία του 2013 αποτελούν πρόβλεψη ) αθροιστική πτώση του ΑΕΠ (2009-2013 ) 25 % (!!!), με την ανεργία 27,2% (!!!!) επισήμως και αυτό έχει την σημασία του, η πτώση των μισθών ( πχ κατώτατος -22% και στους νέους -32% + κατάργηση επιδομάτων + κατάργηση δώρων στον δημόσιο τομέα φτάνουν ως και το …..50% σύμφωνα με την καθόλου εχθρική προς την κυβέρνηση των…..συνεργατών << Ημερησία >>, το χρέος έχει ανέλθει ( μετά από δύο κουρέματα και ένα ακόμη μισό με την μορφή επαναγοράς ομολόγων ! ) στο ….. 175,6% ( !!!!! ) ενώ σύμφωνα με την Eurostat, το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται από την φτώχεια είναι 31% ( http://www.tanea.gr/news/economy/article/5003336/eurostat-to-31-toy-plhthysmoy-sthn-ellada-antimetwpo-me-ton-kindyno-ths-ftwxeias/ ) . Τα εφιαλτικά στοιχεία δεν προέρχονται από την …..Αυγή ούτε από την …..Iskra αλλά από την σαφώς μνημονιακή Ημερησία (  20-21/04/2013 ).Παρόλα αυτά στην συνείδηση της , σε κατάσταση μόνιμης άρνησης της πραγματικότητας, ελληνικής αστικής τάξης μια ……μεγάλη καταστροφή αποφεύχθηκε !
     
4 Π.χ http://www.skai.gr/news/opinions/article/167670/-20-4-2011/ .
5 Μια ανθολογία αυτού του τρόπου << παρουσίασης >> της κατάστασης μπορείτε να δείτε στις εξής αναφορές : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_18/04/2013_494450 , http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=500880 ,http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_16/12/2012_474717 , http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=445037 , http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=502219 κλπ.


6 Σε πείσμα των ΤρεμοΠρετεντέρηδων, των Καψήδων των Πορτοσαλτέων και βέβαια του …..<<έγκυρου>> Μπάμπη Παπαδημητρίου !!!
7 Μια μείωση που δεν θα είναι χωρίς συνέπειες καθώς η μείωση των πρωτογενών δαπανών του ελληνικού δημοσίου στο 35% ( 33% - 38% !!! ) του ΑΕΠ μας βγάζει εκτός νόρμας της ΕΕ και μας οδηγεί στην κατηγορία …...Βαλτικές χώρες/Βουλγαρία/Ρουμανία !!! Και όμως η, σε κατάσταση ομαδικής ύπνωσης ευρισκόμενη, ελληνική αστική τάξη προσδοκά λύση του προβλήματος από τις μνημονιακές πολιτικές ! Σε αυτό οδηγεί σε μεγάλο βαθμό και η έλλειψη παιδείας ( πραγματικής και όχι πτυχίων !), που έχει ως αποτέλεσμα την άκριτη υιοθέτηση των …..Στουρνάρειων ανοησιών καθώς και η μη αναζήτηση στοιχείων από ανεξάρτητες πηγές αντιπαραβαλλόμενες μεταξύ τους .
8 Από την δεκαετία του 70 ξεκίνησε η μεγάλη αντεπίθεση του Κεφαλαίου, ιδεολογική κυρίως στην αρχή αλλά και πολιτική στην συνέχεια όλο και περισσότερο. Πλύση εγκεφάλου για …..τα καλά της αγοράς, μετακινήσεις επιχειρήσεων εκτός συνόρων και συγχωνεύσεις, απίστευτες καινοτομίες (αμφίβολης νομιμότητας και ηθικής !) στην αγορά παραγώγων, <<ανεξάρτητες>> κεντρικές τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές, προώθηση των χρηματιστηρίων, αντεργατικά νομοσχέδια κλπ αποτελούσαν τα όπλα της επανάστασης που …..ήρθε δήθεν από κάτω, από τις ίδιες τις αγορές !!! Εξαίρετη ανάλυση για το θέμα από τους Χρήστο Λάσκο και Ευκλείδη Τσακαλώτο στο <<Από τον Κέυνς στην Θάτσερ χωρίς επιστροφή >>.  Εκδ. ΚΨΜ, 2011.
9 Τεράστιο ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη έπαιξε η << προδοσία >> της Σοσιαλδημοκρατίας, που μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου αποδέχτηκε την βαθμιαία μετατροπή της σε νεοφιλελεύθερη συνιστώσα ! Κορυφαίο παράδειγμα αυτής της κακοήθους μετάλλαξης είναι το New Labor του Τόνυ Μπλαιρ, που από κόμμα των συνδικάτων κατάντησε κόμμα του …..City !!! Ο θεωρητικός καθοδηγητής αυτής της μετάλλαξης υπήρξε ο ιδεολογικός μέντορας του Μπλαιρ Anthony Giddens με το έργο του << The Third Way. The Renewal of Social Democracy >>. Policy Press 1998.
10 Στις μέρες μας δε, το φαινόμενο αυτό έχει λάβει διαστάσεις κυριολεκτικά κανιβαλισμού ! Μια κυβέρνηση που δεν σέβεται τίποτα, που κατακρήμνισε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στο …..ήμισυ ! Που κατήργησε το …..Εργατικό Δίκαιο ! Που δεν αισχύνεται να υπογράφει καθαρά αποικιοκρατικές συμφωνίες με ξένες εταιρείες ( κλασσικό παράδειγμα, το θέμα των μεταλλείων στις Σκουριές της Χαλκιδικής !), που απλά πετάει άστεγους στον δρόμο εφαρμόζοντας τον << Νόμο και την Τάξη >> !!! Που θεωρεί ότι μπορείς να ξυλοκοπάς κρατούμενους κατ επιλογήν ! Έφτασε τώρα στο σημείο να καταργήσει και το τεκμήριο της αθωότητας ! Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, χαρακτηρίστηκαν επίορκοι επειδή απλά…..υπάρχει καταγγελία εις βάρος τους και απολύονται αφού πρώτα στιγματιστούν !!! Στην θέση τους προσλαμβάνονται άλλοι ( πως θα ζήσει το γαλαζοπράσινο σύστημα της διαπλοκής αλλιώς ? ) και αυτό είναι δείγμα δικαιοσύνης και…..εξορθολογισμού του Δημοσίου !!! Αντί να αποδείξουν οι κατήγοροι την ενοχή των κατηγορουμένων όπως επιβάλλει ο νομικός πολιτισμός, εξαναγκάζονται οι κατηγορούμενοι να …..αποδείξουν την αθωότητά τους !!!!! Και το καλύτερο ? Αν αθωωθούν ( μετά από 500 χρόνια προφανώς ! ), θα ….επαναπροσληφθούν ! Ενώ ήδη έχουν άλλοι προσληφθεί στη θέση τους !!! Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι ο εκμαυλισμός και η σήψη έχουν τόσο προχωρήσει στην ελληνική κοινωνία, ώστε δεν υπάρχει ουσιαστική αντίδραση στην μετατροπή της χώρας σε Λατινοαμερικανική μπανανία σε όλα τα επίπεδα οικονομικό, πολιτισμικό, νομικό, εργασιακό κλπ !   
11 Η ΘΔΕ αποτέλεσε μαζί με τα οικονομικίστικα ιδεολογήματα που την συντροφεύουν το << βαρύ πυροβολικό >> της νεοφιλελεύθερης αντεπίθεσης που γύρισε τον κόσμο ξανά στην εποχή του …..Μαρξ ! Λογικά λοιπόν αποτέλεσε το ανάθεμα των αντιτιθέμενων σε αυτήν την εγκληματική πολιτική. Μελετώντας όμως σε βάθος την θεωρία, αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι μπορεί αυτοί που την εισήγαγαν να ήταν βαθιά κακοπροαίρετοι όμως τα συμπεράσματα και οι προτάσεις τους δεν είναι εντελώς λάθος ! Όπως σε όλα τα << δημιουργήματα >> του κυρίαρχου λόγου, αλήθεια και ψέμα είναι αλληλοδιαπλεκόμενα ώστε να μπερδεύουν τον μέσο ανενημέρωτο πολίτη και να τον παρασύρουν στην επιθυμητή κατεύθυνση ! Έτσι παρά των << φλογερό >> λόγο της ΘΔΕ κατά των διανεμητικών συσπειρώσεων και ειδικά των συντεχνιών, διαπιστώνουμε ότι από αυτόν απουσιάζουν συστηματικά αναφορές για την πιο ισχυρές και επικίνδυνες συντεχνίες αυτές των τραπεζιτών, των καναλαρχών, των μεγαλοεπιχειρηματιών κλπ !!! Σε κάθε πάντως περίπτωση η ανάλυση για τις διανεμητικές συσπειρώσεις, έστω σε κατώτερο επίπεδο είναι εξαιρετική και έχει πολλά να προσφέρει στον αμερόληπτο παρατηρητή.

12 Η πρώτη αναφορά του όρου οφείλεται στον Mancur Olson στο ΄΄ The logic of collective action. Public Goods and the theory of Groups ΄΄ Mancur Olson . Harvard University Press. 1965. Επρόκειτο για την διδακτορική του διατριβή! Ο συγγραφέας ανέτρεψε την κατεστημένη αντίληψη, ότι η κεντρική κυβέρνηση δια της αναδιανομής του πλούτου, ενισχύει τα ασθενέστερα στρώματα και απέδειξε ότι τα κεφάλαια συνήθως καταλήγουν, στον μεγαλύτερο βαθμό σε οργανωμένες ομάδες συμφερόντων! Οι ομάδες αυτές συμφερόντων ορίζονται ως διανεμητικές συσπειρώσεις.
13 Μια πολύ καλή ανάλυση του φαινομένου στην ελληνική γλώσσα, έχουμε στην δημοσίευση               ΄΄  Πολιτική χωρίς ρομαντισμό. Διανεμητικές συσπειρώσεις και Προσοδοθηρία ΄΄. Αριστείδης Χατζής. Τιμητικός τόμος για τον καθ. Πέτρο Παραρά.
14 Η προσοδοθηρία (rent seeking) είναι ένας όρος που εισήγαγε η Ann Krueger στην περίφημη εργασία της ΄΄  The Political Economy of the Rent- Seeking Society ΄΄. The American Economic Review. June 1974, περιγράφοντας την δράση ατόμων, κατά κανόνα οργανωμένων σε ομάδες πίεσης  που αποσκοπούν στον επηρεασμό της πολιτικής του κράτους υπέρ των δικών τους εγωιστικών συμφερόντων. Πρόκειται για ομάδες που μοιάζουν αλλά δεν πρέπει να συγχέονται με τα lobbies, διότι δεν έχουν σταθερή θέση και ιδεολογία στην κοινωνική δομή, όπως πχ το lobby υπέρ της οπλοφορίας στις ΗΠΑ, αλλά εμφορούνται από καθαρά ωφελιμιστικά κίνητρα και είναι έτοιμες να αλλάξουν θέσεις και συμμαχίες ανά πάσα στιγμή, αν θεωρήσουν ότι αυτό θα αυξήσει τις προσόδους τους.

15 Φυσικά γίνεται λόγος για τους ίδιους συνδικαλιστές που τα συστημικά κόμματα διόρισαν, ανέδειξαν, καλοπλήρωσαν και που τώρα, αφού αναβαπτίσθηκαν στην …..τροικανή κολυμβήθρα του Σιλωάμ σε μεταρρυθμιστικές δυνάμεις (με  μηδέν μεταρρυθμιστικό έργο !,) καταγγέλλουν και διώκουν στο όνομα της…..νέας Ελλάδας που …..θα χτίσουν ( γκρεμίζοντας αυτήν που οι ίδιοι πάλι είχαν δημιουργήσει !!!!!). Η πεμπτουσία δε των μεθοδεύσεων που ακολουθούνται από την, με διαφορά πιο παραδομένη στα ξένα συμφέροντα, κυβέρνηση της χώρας, είναι ο απόλυτος διχασμός των Ελλήνων σε όλα τα δυνατά επίπεδα, κάθε στιγμή , με κάθε αφορμή ! Η διαίρεση δε των Ελλήνων σε δημοσίους υπαλλήλους και ιδιώτες αποτελεί ίσως την πιο χαρακτηριστική μεθόδευση. Στόχος ο κατακερματισμός της κοινωνίας, η αδυναμία της να αντισταθεί στον βιασμό της, η ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού και της ανθρωποφαγίας !

16 Φυσικά μόνο στα λόγια, διότι ποτέ και πουθενά δεν κατήργησαν έστω ένα δικαίωμα στον δημόσιο τομέα συνοδεύοντας το με κάποια πρόνοια για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ! Ο διαχωρισμός είναι καθαρά ρητορικός και με στόχο να ενεργοποιήσει τα κατώτερα ένστικτα των ιδιωτών, όχι όμως και να βελτιώσει την δική τους κατάσταση που επίσης επιδεινώνεται δραματικά !!!  Απόλυτα χαρακτηριστικός για τον εγκληματικό τρόπο σκέψης αυτής της κυβέρνησης είναι ο χειρισμός της υπόθεσης των υπό κατάληψη δημοσίων κτιρίων. Αφού πρώτα << βάφτισαν >> δια των ελεγχόμενων ΜΜΕ τους καταληψίες …..επικίνδυνους αναρχικούς, στην συνέχεια προχώρησαν σε εκκενώσεις με μόνο στόχο το επικοινωνιακό όφελος ! Κανένα απολύτως σχέδιο δεν υπήρξε για την αξιοποίηση των κτιρίων από το ελληνικό κράτος !!! Απλά οι άστεγοι και οι απόκληροι που εύρισκαν στέγη εκεί έπρεπε να …..πεταχτούν στον δρόμο για να παρουσιαστεί ο Δένδιας ως…..Σούπερμαν και να ικανοποιηθεί ο …..χοντροκέφαλος μέσος Έλλην για την << επιβολή της Τάξης >> !
17 Που συνεχίζουν ανεξέλεγκτες την δραστηριότητά τους, χωρίς να αποδίδουν στο Δημόσιο, ούτε τα ψίχουλα που βάσει των …..πειρατικών συμφωνιών που υπέγραψαν οφείλουν !!! Έτσι οι καναλάρχες συνεχίζουν να ψευδολογούν υπέρ των Μερκελιστών ανταμοιβόμενοι με την μη καταβολή των ποσών που οφείλουν για τις άδειες λειτουργίας των σταθμών τους ( και όχι μόνο ! ). Οι τράπεζες που λαμβάνουν δεκάδες δις από τους Έλληνες και όχι από την ΕΕ (αφού τελικά οι Έλληνες πολίτες θα τα πληρώσουν !), συνεχίζουν να μην αποδίδουν στο Δημόσιο τα ποσά που οφείλουν από την ανακεφαλαιοποίησή τους ! Και βέβαια κυνηγούν ανελέητα τους οφειλέτες τους παρά τα νομοσχέδια-παρωδίες υπέρ …..των οφειλετών  που τις αιμοδοτούν !!!
18 Τελευταίο κρούσμα η εξαγορά του αειθαλώς κερδοφόρου ΟΠΑΠ από όμιλο όπου συμμετέχει γνωστός για τους δεσμούς του με το περιβάλλον του Πρωθυπουργού επιχειρηματίας ως η ……μόνη προσφορά !!!!!http://www.avgi.gr/?termID=1403,http://antapokrisi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_6086.html , http://www.inews.gr/88/kranidiotissamarasmelissanidismia-oraia-parea-kratous-epicheirimation---diadoste-to-.htmhttp://padognwsths.blogspot.gr/2013/04/blog-post_566.html,
19 Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε εργασία των ερευνητών των πανεπιστημίων της Τουλούζης και του Εδιμβούργου, << Privatization and Corruption >> . David Martimort και Stephane Straub. 01/2006, επίσης δείτε την εργασία << How Privatizations affect the level of perceived Corruption >>. G. Gulsun Arikan. Public finance review. 21/11/2008. Και ρίξτε μια ματιά στην << Corruption and Privatization >>. Kjetil Bjorvatn, Tina Soreide. European Journal of Political Economy. Vol 21 (2005). Pages 903-914.
20 Νομίζω πως οι κλασσικοί του μαρξισμού έχουν εξαντλήσει αυτό το κεφάλαιο εδώ και 150 χρόνια !